Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobry DAC diy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Irku tylko co tu modyfikować? Przykładem niech będzie wspomniany już AK4490. Płytki od chińczyka mają najprostszy stopień analogowy, który jest spieprz.....! W datasheecie są podane wartości elementów, a płytki z ebaya mają wlutowane co popadnie. To pierwszy zarzut. Kolejna rzecz to to, że zdecydowana większość tych układów pracuje w trybie hardwareowym. Przerobienie na softwareową wersję wymaga sporej gimnastyki. AK4490 to bardzo nowoczesna kostka i chciałbym mieć możliwość skorzystania ze wszystkich bajerów. Przecież nie obniżą nam ceny ze względu na użycie 50% funkcji. Idźmy dalej, zasilanie jest poprowadzone byle było, do tego byle jak zrobione.
    Jak zaczniesz to przerabiać nagle okaże się, że DAC ma 5 pcb na około z dodatkowymi modułami, a z tego co zakupiłeś zostanie sam DAC plus kilka ceramików w jego zasilaniu.

Jak zaczniemy wszyscy tak podchodzić do tematu, to to forum umrze śmiercią naturalną.
    Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
    Grado SR125i

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
      automatyczny montaż
      A przy jakiej ilosc ten automatyczny montaz ma sens? Od dawna mam problem z cieciem laserowym 10-20 blach do suba tak samo jak z sitodrukiem. Samo przygotowanie do montazu SMD to min ok 500zl a wiec czesto koszt calego projektu (calej partii). Wiem cos o tym, bo na codzien montuje recznie smd, mikroskop stereoskopowy i mozna cuda zmontowac za ulamek ceny montazu automatycznego.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez taz Zobacz posta
      Irku tylko co tu modyfikować? Przykładem niech będzie wspomniany już AK4490. Płytki od chińczyka mają najprostszy stopień analogowy, który jest spieprz.....!
      Ale to dziala! Zawsze mozna czepiac sie szczegolow. Jak nie ma czego sie czepic w cyfrowce to audiofil czepnie sie kolory kondensatora w zasilaczu.. taka prawda.

Zamieszczone przez taz Zobacz posta
      Jak zaczniemy wszyscy tak podchodzić do tematu, to to forum umrze śmiercią naturalną.
      DIY juz dawno umarlo smiercia naturalna. Wiem ile kitow sprzedawalo AVT a ile sprzedaja teraz. Pamietam czasy jak ludzie skladali sami telewizory..

Jednak ja nadal lubie cos zaprojektowac i wykonac dla satysfakcji. Jednak DAC to zbyt skomplikowana sprawa na mozliwosci forum. Chyba, ze wystarczy wam zaprojektowac plytke z aplikacji producenta danej kostki i po sprawie. W praktyce jednak to testy i poprawki trwaja najdluzej i niestety wymagaja duzej wiedzy i aparatury pomiarowej. A rzeczywistosc na forum jest taka, ze nadal jestem zasypywany pytaniami czy robie wzmacniacze panelowe do subwoferow. Czyzyby malo bylo dostepnych ukladow na forum czy w necie? Owszem nie ma zadnego sensownego! Wiec gdzie porywac sie na DAC-a..

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
        Ale to dziala!
        Tylko że to marnie gra
        I choćbyś dokonywał cudów nigdy nie osiągniesz takiej jakości jak z normalnie zaprojektowanego i wykonanego DACa na tym układzie :)

Skomentuj

Mowimy o tym samym ukldzie, plytce DAC-a od audena?

Zamieszczone przez kolmen Zobacz posta
          jak z normalnie zaprojektowanego i wykonanego DACa na tym układzie
          A to ten z aledrogo (od auden-a rozumiem) jest nienormalnie zaprojektowany? Wybacz, ze sie czepiam ale to zakrawa o voodoo :) Potrafisz na sluch odroznic ktory gra? A moze masz jakies pomiary, zeby chociaz udowodnic, ze chinczyki cos zle zrobili?

Na pewno uzycie zlych kondensatorow ceramicznych wprowadza duze znieksztalcenia, co mozna latwo zmierzyc a widze, ze w innych przetwornikach od auden-a sa w plytkach badziewne monolity, moze tylko w zasilaniu? I jak teraz przekonac ludzi ktorzy to kupili, ze sie myla

A tak podsumowujac, to oni sprzedaja hi-end a my tylko sobie gadamy, eeee to jest do dupy, normalnie to moznaby to zrobic duzo lepiej. No wlasnie, moznaby zrobic :)

Skomentuj

Irku zerknij na ten wpis http://www.audiostereo.pl/chinski-da...st__p__3547292

Ja przyczepiłem się do źle zaimplementowanego stopnia analogowego. W poście z AS są opisane skutki tego. Ale przecież działa...
            Nie na temat...

Mnie to kompletnie nie przeszkadza, że wykorzystałem gotowy schemat. Na czymś trzeba się uczyć. Nie sądzisz, że gdybyśmy publikowali tylko autorskie konstrukcje, to na forum zostałoby trzech może czterech konstruktorów i blisko 20 tys "gapiów". W mojej opinii wyjścia z tej sytuacji są trzy:
            - nie konstruujemy nic, jak ktoś o coś pyta to podsyłamy link do ebaya
            - konstruujemy jakieś urządzenia podpierając się gotowymi aplikacjami z DS
            - konstruujemy autorskie zabawki i publikujemy to co zrobiliśmy
            Myślę, że skutków pierwszej opcji nie trzeba tłumaczyć
            Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
            Grado SR125i

Skomentuj

Cytując z AS:
              Kolejną rzeczą była zmiana kondensatorów w filtrze wyjściowym. Na płytce są opisane wartości kondensatorów, niestety w kilku miejscach były inne (np. miał być 3,3n - wstawiony 1n). Skutkowało to "górką" +1dB przy 20kHz.
              Nic w tym dziwnego, stosują najpowszechniejsze wartości elementów, by było taniej, przecież większe ilości danego elementu są tańsze, a ten 1dB to do codziennego słuchania bym olał (mój filtr był na zwykłych rezach 5% i kondach o powszechnych wartościach, nie wiem może 0.5dB tam było górki przy końcu cha-ki, ale przy niehajendowych przetwornikach jest to nieistotne, przy czymś porządnym pewnie też wolałbym lepszy stopień analogowy, nawet stare Technicsy nieuznawane wśród sporej części audiofili miały dość ciekawe filterki wyższych rzędów).

Zamieszczone przez taz
              Mnie to kompletnie nie przeszkadza, że wykorzystałem gotowy schemat.
              I nie ma problemu, po co odkrywać koło na nowo, w samej aplikacji kostek od SPDIF czy DACa nie ma zbyt wielkiego pola do popisu, dopiero przy stopniu wyjściowym i PCB można się zabawić.
              A są tacy co potrafią wycisnąć sporo nawet ze zwykłych konsumenckich kostek, dziwnym doświadczeniem było jak zintegrowana karta z jakiegoś terminala sieciowego Fujitsu na ucho mniej szumiała niż Sound Blasterek (SB1040) na kościach AKM, widać odpowiednio dobrze poradzili sobie z syfem zasilaczy impulsowych.
              Last edited by ampli; 10.12.2015, 19:02.

Skomentuj

Mowimy o tym samym ukldzie, plytce DAC-a od audena?

A to ten z aledrogo (od auden-a rozumiem) jest nienormalnie zaprojektowany? Wybacz, ze sie czepiam ale to zakrawa o voodoo :) Potrafisz na sluch odroznic ktory gra? A moze masz jakies pomiary, zeby chociaz udowodnic, ze chinczyki cos zle zrobili?

Na pewno uzycie zlych kondensatorow ceramicznych wprowadza duze znieksztalcenia, co mozna latwo zmierzyc a widze, ze w innych przetwornikach od auden-a sa w plytkach badziewne monolity, moze tylko w zasilaniu? I jak teraz przekonac ludzi ktorzy to kupili, ze sie myla

A tak podsumowujac, to oni sprzedaja hi-end a my tylko sobie gadamy, eeee to jest do dupy, normalnie to moznaby to zrobic duzo lepiej. No wlasnie, moznaby zrobic :)
                Tak naprawdę to ten auden to zwykły handlarz , który zarabia sprzedając ze sporym zyskiem różne zabawki
                Mógłbym sprzedawać takie znacznie taniej zarabiając na tym całkiem przyzwoicie
                Ten DAC został zaprojektowany i wykonany przez chińczyka za kilka ziarenek ( no może kilka łyżek :) ) ryżu
                Dla mnie nie ma znaczenia kto i jak wykonał/zaprojektował urządzenie ale skoro gra beznadziejnie słabo w porównaniu do możliwości to znaczy że został spaprany :(

I odpowiem Ci że bez potrafię bez problemu odróżnić czy podłączone jest to badziewie czy normalny DAC z tą samą kostką :)
                Last edited by kolmen; 10.12.2015, 19:54.

Skomentuj

Nie na temat...
                  Ten DAC został zaprojektowany i wykonany przez chińczyka za kilka ziarenek ( no może kilka łyżek :) ) ryżu
                  Tutaj możesz być w sporym błędzie. Poza tym wiedza Chinczyków w wielu dziedzinach jest znacznie większa od naszej. Lubimy myśleć, że jesteśmy lepsi.

Skomentuj

A ja się cieszę jak mały kazio bo udało mi się uruchomić dac'a (chińczyk od audena na ak4490) i jestem przeszczęśliwy. nie pytajcie jak gra bo na tę chwilę mi wystarczy, że gra. jak ochłonę to zabiorę się za porządne zmontowanie, skrócenie kabelków, zmianę małego conieco itd...

Skomentuj

Mam chińskiego DACa na AK4393 ale zamawiałem płytkę z zalutowanymi tylko elementami smd. Reszta była luzem.
                      Zamontowałem elementy tht takie jak chciałem i ruszył od razu.
                      Grać gra ale docelowo myślę o czymś innym.

Z gotowych na AK4490 myślałem o takim:
                      http://www.aliexpress.com/item/AK449...485179260.html
                      a do tego odbiornik na AK4118:
                      http://www.aliexpress.com/item/AK411...492388845.html

Po przeczytaniu niepochlebnych opinii na temat chińskich DACów, że są źle zaprojektowane płytki, niewłaściwe elementy smd itd ostatecznie zdecydowałem się na AK4137 + AK4490 z AS.
                      Zobaczymy jak to będzie grało.

Skomentuj

Ja tylko rzuciłem okiem na ten schemat Waldiego i mi zbielało. Każdy element na innym zasilaczu. Masakrycznie to wszystko razem rozbudowane. Zacząłem się zastanawiać, naprawdę aż tak trzeba? Znaczy rozumiem, że chciał zrobić najlepiej jak się da. Ale czy aż tak trzeba układ rozbudowywać żeby wyciągnąć powiedzmy 80% możliwości kości?
                        Last edited by Micwoj; 11.12.2015, 08:28.

Skomentuj

Wiesz, to jest tak jak z samochodami, 200 km/h pojedzie teraz praktycznie każdy kompakt za x złotówek, 250 km/h pojedzie już lepsze auto za 2x złotówe, 280km/h pojedzie auto za 4x złotówek a 300km/h pojedzie auto za 6-8x złotówek. Te ostatnie procenty zawsze są najdroższe i najbardziej wymagające i zwykle idzie to w postępie geometrycznym :)
                          Waldi chciał zrobić dobrego DAC wg swojego doświadczenia i takiego zrobił :) za 4x złotówek :)
                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Chińczycy prezentują dokładnie odwrotne podejście, tzn minimum żeby tylko działało. A znacie jakieś projekty "po środku"? Domyślam się że ten wasz PCM też będzie bezkompromisowy.
                            Irek, może się skusisz jednak i podejdziesz do tematu "unidac" Do tej pory fajnie ci takie pomysły wychodziły.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                              Ja tylko rzuciłem okiem na ten schemat Waldiego i mi zbielało. Każdy element na innym zasilaczu. Masakrycznie to wszystko razem rozbudowane. Zacząłem się zastanawiać, naprawdę aż tak trzeba? Znaczy rozumiem, że chciał zrobić najlepiej jak się da. Ale czy aż tak trzeba układ rozbudowywać żeby wyciągnąć powiedzmy 80% możliwości kości?
                              Dobre zasilanie to podstawa.

Ten mój DAC na AK4393 też może bardzo dobrze zagrać ale trzeba mu dać dobre zasilacze np. Salasa: dodatni i ujemny do analogówki, +5V i +3,3V do cyfrówki i już mamy 4 dodatkowe płytki.
                              Można też zrobić porządny odbiornik spdif, wyjście analogowe, zegar i robi się skomplikowanie.
                              Z chińskiego kitu zostaje sama kość DAC co już było tu wspomniane.

Jak zrozumiałem Waldiego to ten nowy DAC jest właśnie prosty.

Skomentuj

Kolega LuSzTi nie wyjaśnił i teraz widzę, że powtarzany jest ten sam błąd. To ja sobie robię PCM1704 na I/V projekcie Ravena (który został stworzony do komercyjnego projektu) i jest to zwykły prywatny projekt. Nie jest on komercyjny, po prostu robię to dla siebie i z ciekawości jak zagra. Jak skończę to i pewnie na spotkaniu się pochwalę :P

To co robi komercyjnie LuSzTi z raven1985 to ich sprawa. Mnie tam nie ma.

Co do Irka - on ma dosyć ciekawy pomysł na DAC. Rozmawialiśmy na PW więc i może kiedyś taki UniDAC powstać :)

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                                  Kolega LuSzTi nie wyjaśnił i teraz widzę, że powtarzany jest ten sam błąd. To ja sobie robię PCM1704 na I/V projekcie Ravena (który został stworzony do komercyjnego projektu) i jest to zwykły prywatny projekt. Nie jest on komercyjny, po prostu robię to dla siebie i z ciekawości jak zagra. Jak skończę to i pewnie na spotkaniu się pochwalę :P

To co robi komercyjnie LuSzTi z raven1985 to ich sprawa. Mnie tam nie ma.
                                  Tak, zgadza się, ale I/V od Ravena to rozwiązanie, które być może użyjemy, dlatego nie zostanie udostępnione :)
                                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Żeby mieć dobrego daca wcale nie trzeba cudować. Wystarczy średniobudżetowa kostka typu PCM1794 , zrobiona wg noty katalogowej, nie trzeba do tego od razu PCM1704, dyskretnego konwertera I/V , super opampów, stabilizatorów z 1uV szumem itp.Zasilacz nie musi być super rozbudowany. Nie potrzeba do tego od razu najdrozszego i najlepszego dekodera .
                                    Po prostu to musi przemyślany i dobrze wykonany projekt. Takie rozwiązanie zaspokoi potrzeby 95% ludzi tego forum a te ostatnie 5% niech sie bawi w amanero, dyskretne konwertery, ultraniskoszumowe zasilacze itp. Po prostu budowanie tak przeładowanego daca dla więszosci ludzi nie ma uzasadnienia ekonomicznego bo lepiej mieć 3x tańszego daca a kase wydać na np lepsze głośniki bo tam są zawsze większe zyski jakości aniżeli na dowolnym innym elemencie toru audio.

Jako przykład mogę podać swój własny DAC który zaprojektowałem na szybkiego przed audioshow tak żeby do kumpla nie jechać z pustymi rękoma

DAC to ta mała płytka po lewej na dole wielkości karty kredytowej, z prawej jest konwerter USB/I2S asynchroniczny z audio GD na tenor 8802 , reszta to jak sie domyślacie zasilacz który jest mega rozbudowany bo to taki eksperymentalny zasilacz który wcale nie jest konieczny.

Sam DAC oparty jest na starej kości PCM1738, dałem ja bo miałem , kiedyś zamówiłem próbki z TI i przecież nie wyrzucę tego do śmietnika tylko dlatego, że już układ został wycofany z produkcji. Zasilanie oparte o niskoszumowe stabilizatory lineara ale bez szaleństw, nie takie kosztujące po 10 dolarów za sztukę, bo walka o te ostatnie 5uV moim zdaniem nie ma sensu. Część I/V również zasilona niskoszumowym stabilizatorem zbudowanym na elementach dyskretnych. Filtr wyjściowy na 5534, nieco zmodyfikowany w stosunku do noty katalogowej bo zwyczajnie nie mogłem znaleźć kondensatorów w wymaganej pojemności to przerobiłem filtr na bardziej popularne wartości.
                                    Izolacja cyfrowa na popularnym ISO7640 , ten niestety ściągałem z ebay i wyszło dość drogo bo z 50zł ale przewidziałem tez możliwość podłączenia I2S bez ilozlacji. Izolacja SPI na jakieś w miarę taniej kości z TME.
                                    Nie licząc PCMów taki projekt kosztował mnie 50zł/1 szt PCB (przy 2 szt) do tego garść elementów, ja wiem może za 100zł. Konwerter USB/i2s to koszt niecałych 200zł, działa bardzo dobrze pod windowsem jak i linuxem (testowane na daphile zaskoczył od kopa bez instalacji czegokolwiek).
                                    Ma jedną wadę, że niestety nie lubi być odłączany i z powrotem podłączany do komputera bo przestaje działać sterownik, trzeba resetowac kompa.

Wejścia SPDIF jeszcze nie ma ale z czasem dorobię na DIR9001 i jakiś selektor sygnału i2s . Generalnie nie używam na razie SPDIFa to nie robię, nie lubię robić rzeczy na zapas ;-). Docelowo ma grać w trybie monaural i dwie takie płytki ale na razie nie chce mi się lutować kolejnej.

Skomentuj

Problem w tym, ze ja potrafie uzywac tylko aparatury pomiarowej, ktora w wiekszosci musialem sam skonstruowac, bo albo nie da sie jej kupic albo kosztuje tyle, ze traci sens amatorskie zajmowanie sie elektronika. Tylko, ze parametry nie graja a niestety nie potrafie uzywac ludzi jako przyzadow pomiarowych, zawsze wystepuje jakis problem z kalibracja

Zasilacz superniskoszumny mam wlasnej konstrukcji. Kilka uV szumu i imedancja wyjsciowa 2miliomy. Tylko jak go podlaczyc do czego kolwiek jak sciezki o szerokosci 1mm i dlugosci 1,5mm tez maja 2miliomy, czyli popsuja jego impedancje wyjsciowa dwu krotnie :(

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                      Wiesz, to jest tak jak z samochodami, 200 km/h pojedzie teraz praktycznie każdy kompakt za x złotówek, 250 km/h pojedzie już lepsze auto za 2x złotówe, 280km/h pojedzie auto za 4x złotówek a 300km/h pojedzie auto za 6-8x złotówek.
                                      Tu akurat dzialaja proste wzory z fizyki :) W audio jest voodoo :) Nie pamietam dokaldnie cytatu ale cos w tym stylu: Brzmienie sprzetu audio w 90% jest tak dobre jak w to wierzymy..

Wlasnie uwierzylem, ze chinskie DAC-i zle graja! :)

Tak naprawdę to ten auden to zwykły handlarz , który zarabia sprzedając ze sporym zyskiem różne zabawki
                                      Tak jak kazdy handlarz, my tez pracujac zarabiamy.. On akurat robi cos dla dziedziny diy audio. A jak mu to idzie to juz niech oceniaja ci co od niego kupuja. Ja mam od niego tylko dwa mikrofony WM61A i od pol roku szykuje sie je pomierzyc. Tylko po co mialbym to robic, moze poczekam az ktos z forum mnie wyreczy? :)

Zamieszczone przez Birofil Zobacz posta
                                      Po przeczytaniu niepochlebnych opinii na temat chińskich DACów, że są źle zaprojektowane płytki, niewłaściwe elementy smd itd ostatecznie zdecydowałem się na AK4137 + AK4490 z AS.
                                      Zobaczymy jak to będzie grało.
                                      Porownania i opinnie sa jak najbardziej potrzebne :) Masz jakis namiar na ten projekt?

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                                      zintegrowana karta z jakiegoś terminala sieciowego Fujitsu na ucho mniej szumiała niż Sound Blasterek (SB1040) na kościach AKM, widać odpowiednio dobrze poradzili sobie z syfem zasilaczy impulsowych.
                                      Co do szumow to nie jestem przekonany, ze czym mniej tym lepiej. Zaczynam sklaniac sie w druga strone!! Wiekszosc audiofili najwyzej ocenia opampy z fetami na wejsciu a te szumia przynajmniej dwa razy bardziej niz popularny NE5532. W sumie to nasze ucho jest przystosowane do jakiegos szumu. Jego brak powoduje bardzo przykre zaburzenia :) Czlowiek w idealnej ciszy potrafi wytrzymac chyba tylko kilka minut! Technika juz dawno zapewnila idealna jakosc sygnalu teraz wszyscy szukamy jak go zepsuc aby zagralo lepiej, bo nie naturalnie w koncu nikt nie wie jak naturalnie graja instrumenty w studiu i to skladane ze sciezek z kilku stron swiata :)

Skomentuj

http://www.audiostereo.pl/dac-ak4137...l/page__st__30

https://waldi.files.wordpress.com/20...490-3021-o.pdf

Skomentuj

Masz jakis namiar na ten projekt?
                                          Chyba nie czytujesz wpisów w tym temacie
                                          Dwie strony wcześniej umieściłem link :)

Jeżeli DAC na AK4490 to polecam ten projekt :)
                                          http://www.audiostereo.pl/dac-ak4137...0#entry3659002

Skomentuj

Czaruję...
                                          X