Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobry DAC diy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tak, to fakt :) Ten układ jest tam kluczowy.

Przy okazji diy DAC - jutro powinienem otrzymać PCB do projektu na 4x PCM1704 :)
    Last edited by .3lite; 08.12.2015, 12:37.

Skomentuj

Wiem że cudów nie ma co oczekiwać, bardziej chodzi o to - że ten breeze audio który wyszedł mnie niecałe 250zł z shipem może grać bardzo dobrze biorąc pod uwagę cenę. Możliwe że wręcz bez konkurencji, jeśli chodzi o gotowe przetworniki, które się tylko kupuje i podpina do komputera. Oczywiście cały czas mówie o stosunku jakość/cena. Każdy chyba ma świadomość że forumowemu projektowi/jakiemuś dobremu diy/hi endowi to nie dorówna

A może i by się go jakoś poprawić dało, delikatnie... Nie ma tam za dużo miejsca na modyfikacje, ale może jakieś większe kondensatory by się zmieściły, no i na zasilacz lepszy podpiąć, jak radzi kolega. No i opamp oczywiście.

Skomentuj

DAC to nie to samo co końcówka, żeby pchać nie wiadomo jak wielkie pojemności, istotne są natomiast kondensatory blokujące jak najbliżej układów.

Typowo rezystory wprowadzają większy poziom szumów niż typowe niskoszumne wzmacniacze operacyjne (było na forum).

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
          Tak, to fakt :) Ten układ jest tam kluczowy.

Przy okazji diy DAC - jutro powinienem otrzymać PCB do projektu na 4x PCM1704 :)
          Projekt Twojego autorstwa ?

Skomentuj

Kolega taz zaprojektował zasilanie a dyskretny I/V to projekt kolegi raven1985 :)

Resztą ja się zająłem. Projekt raczej tylko z ciekawości.

Skomentuj

Kolega taz zaprojektował zasilanie a dyskretny I/V to projekt kolegi raven1985 :)

Resztą ja się zająłem. Projekt raczej tylko z ciekawości.
              Wrzucisz schemat ? :)

Skomentuj

Niestety nie :) Prywatny projekt.

Z drugiej strony prawdopodobnie będzie na forum DAC na AK4490, tj. jak tylko go skończymy z kolegą taz.

Skomentuj

W zasadzie najbardziej interesuje mnie analogówka :)
                  Może kolega raven1985 zgodzi się na udostępnienie schematu ?

Skomentuj

Z drugiej strony prawdopodobnie będzie na forum DAC na AK4490, tj. jak tylko go skończymy z kolegą taz.
                    trzymam kciuki

Skomentuj

Miałem pytać o to samo :) Dyskretne I/V to ciekawa rzecz.

Skomentuj

Zamieszczone przez kolmen Zobacz posta
                        Może kolega raven1985 zgodzi się na udostępnienie schematu ?
                        Nie sądzę :)
                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Kolega raven1985 nie zgodzi się na udostępnienie schematu :) Zresztą, ja sam nawet mu pisałem kilka razy, że nie ma sensu się tym dzielić, ponieważ zaraz ktoś ukradnie i wykorzysta w komercyjnym projekcie.

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
                          trzymam kciuki
                          Dzięki :) AK4490 to bardzo fajny DAC. Myślę, że za swoja cenę będzie bardzo dobry.
                          Last edited by .3lite; 08.12.2015, 16:11.

Skomentuj

Kolega raven1985 nie zgodzi się na udostępnienie schematu :) Zresztą, ja sam nawet mu pisałem kilka razy, że nie ma sensu się tym dzielić, ponieważ zaraz ktoś ukradnie i wykorzysta w komercyjnym projekcie.
                            Może zaczekajmy aż sam się wypowie ?
                            Nie każdy robi z wiedzy tajemnicę

Skomentuj

Kto jak kto, ale raven1985 udostępnił naprawdę dużo różnego rodzaju rzeczy na tym forum :)
                              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                Kto jak kto, ale raven1985 udostępnił naprawdę dużo różnego rodzaju rzeczy na tym forum :)
                                Który z jego projektów został ukradziony i wykorzystany w komercyjnym projekcie ? :)
                                Raczej bzdurą jest wyobrażanie sobie aby ktokolwiek współcześnie realizował komercyjny projekt na PCM1704 :cool:
                                Last edited by kolmen; 08.12.2015, 16:32.

Skomentuj

Może po prostu się skupmy na DAC typu DIY, które można zbudować?

Prawda jest taka, że niestety na tym forum nie mamy żadnego DAC do skopiowania. Generalnie z tego powodu robimy z kolegą taz DAC na AK4490, który byłby relatywnie tani, miał kilka wejść (USB, toslink i coax) no i grał. Czy to się uda? Zobaczymy.

Skomentuj

Który z jego projektów został ukradziony i wykorzystany w komercyjnym projekcie ?
                                    Ukradziony i wykorzystany - pewnie żaden. Ale akurat kwestie DAC'a wałkujemy razem i docelowo ma to być wykorzystane komercyjnie, dlatego nie zostanie udostępnione :)
                                    Nie wszystko musi pojawić się na forum :)

Skomentuj

Może po prostu się skupmy na DAC typu DIY, które można zbudować?

Prawda jest taka, że niestety na tym forum nie mamy żadnego DAC do skopiowania. Generalnie z tego powodu robimy z kolegą taz DAC na AK4490, który byłby relatywnie tani, miał kilka wejść (USB, toslink i coax) no i grał. Czy to się uda? Zobaczymy.
                                      Tylko po co? Gotowa plytke mozna kupic z wysylka za ok 200zl. Latwiej cos stuningowac :) Lutowanie gestych scalakow czy smd ponizej 0805 jest poza zasiegiem wiekszosci.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                      Ukradziony i wykorzystany - pewnie żaden.
                                      Od dawna DX-audio, zyje moimi schematami. Po trochu je zmienia a sukcesywnie je wycofuje i prowadza "swoje", czyli z pozmienianymi elementami.
                                      Wiec ja wypowiadam wojne a konsekwencja jest to, ze nowych ukladow nie udostapniam na forum.

- - - - - aktualizacja - - - - -

A co do DAC-a to od dawna chodzi mi po glowie dyskretna wersje. Kupa rezystorow wyglada fajnie a czy dobrze dziala to chyba bez znaczenia. Jak sie znajdzie ktos od cyfrowki co potrafi odebrac spdif, nadprobkowac i wyslac mi gotowe slowo do ADC to ja zrobie reszta :)

Robienie DAC-a na popularnych kosciach wg mnie mija sie z celem. Wszystko juz jest na aledrogo.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                                        Tylko po co? Gotowa plytke mozna kupic z wysylka za ok 200zl. Latwiej cos stuningowac Lutowanie gestych scalakow czy smd ponizej 0805 jest poza zasiegiem wiekszosci.
                                        Pewnie głównie z tego powodu, że kolega taz chciał mieć jakiś własny DAC w domu :)

Jak już będzie jakieś zamówienie, to raczej nie samo PCB. Zrobimy tak samo jak z preampem - automatyczny montaż i gotowe układy do odpalenia.

Od dawna DX-audio, zyje moimi schematami. Po trochu je zmienia a sukcesywnie je wycofuje i prowadza "swoje", czyli z pozmienianymi elementami.
                                        Wiec ja wypowiadam wojne a konsekwencja jest to, ze nowych ukladow nie udostapniam na forum.
                                        O tym wspominałem. Myślę, że dużo więcej takich firm się znajdzie.

A co do DAC-a to od dawna chodzi mi po glowie dyskretna wersje. Kupa rezystorow wyglada fajnie a czy dobrze dziala to chyba bez znaczenia. Jak sie znajdzie ktos od cyfrowki co potrafi odebrac spdif, nadprobkowac i wyslac mi gotowe slowo do ADC to ja zrobie reszta
                                        Mogę Ci z tym pomóc :) Nie będzie żadnego problemu.

Skomentuj

Który z jego projektów został ukradziony i wykorzystany w komercyjnym projekcie ? :)
                                          Raczej bzdurą jest wyobrażanie sobie aby ktokolwiek współcześnie realizował komercyjny projekt na PCM1704 :cool:
                                          ERRATA :)
                                          Powinienem był napisać :
                                          Raczej bzdurą jest wyobrażanie sobie aby ktokolwiek inny współcześnie realizował komercyjny projekt na PCM1704 :cool:
                                          To stare , drogie kostki
                                          Projekt kosztuje tysiące i aby na tym zarobić na większą skalę wydaje mi się nie ma dużych szans
                                          Mimo wszystko życzę sukcesów :)
                                          Last edited by kolmen; 08.12.2015, 17:35.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X