Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobry DAC diy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Popieram, temat bardzo dobry. Jestem zainteresowany tymi regulatorami 3.3v, 5v oraz 12V do swojego DACa. Czy macie jakieś sprawdzone schematy zasilania oparte o stabilizatory TI TPS7A4700 i inne w zależności od wersji zasilania? Z diyinhk widać że nie są to specjalnie trudne aplikacje kości TI a do tego bardzo drogie ( ok 50USD ). Zdecydowanie taniej by wyszło chyba zbudowanie takiego zasilacza samemu.

Skomentuj

A te warte są swojej ceny ??
      http://www.ebay.de/itm/AK4495-AK4118...93595051&rt=nc

http://www.ebay.de/itm/Assembled-AK4...item4ae69928da

Skomentuj

"*For normal user, the newer AK4490 should be a better choice than AK4495. It can support upto 11.2Mhz DSD and it has better THD+N. AK4495SEQ is the first 768k DAC chip from AKM and it can be used as a reference for advanced user."

To akurat ze strony diyinhk. Trzeba uważać, jeżeli ktoś chce używać DSD, te daci z ebay często go nie obsługują, albo może być problem z jego ustawieniem. Nie zgłębiałem tematu, ale mój dac i amanero mogą odtwarzać DSD. Muszę rozkminić tylko jak to zrobić :-D

W kontekście tego drugiego. Trzeba by kupić i porównać do czegoś już sprawdzonego:-) Wszystkie porównania starałem się robić z punktem odniesienia bo bez niego ciężko ocenić wartość danego produktu.
        Last edited by Adam_85; 15.06.2015, 08:25.

Skomentuj

Zamieszczone przez toorop Zobacz posta
          Popieram, temat bardzo dobry. Jestem zainteresowany tymi regulatorami 3.3v, 5v oraz 12V do swojego DACa. Czy macie jakieś sprawdzone schematy zasilania oparte o stabilizatory TI TPS7A4700 i inne w zależności od wersji zasilania? Z diyinhk widać że nie są to specjalnie trudne aplikacje kości TI a do tego bardzo drogie ( ok 50USD ). Zdecydowanie taniej by wyszło chyba zbudowanie takiego zasilacza samemu.
          http://www.diyaudio.com/forums/vendo...lator-pcb.html

Za 21 euro masz ze wszystkimi częściami + kilka euro na wysyłkę.

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
            Zibra to nie jest dział ogłoszeń!
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Sorry,reklame zrobilem nieswiadomie, bo jakos mi specjalnie nie zalezy.
              Powiem wiec inaczej - za ok. 400-500zl masz do kupienia daca Subbu na kosci Sabre 9023.
              Jest to udana implementacja tej kostki. Juz sam ten DAC zagra bardzo dobrze. Mozna do tego dokupic konwerter USB - ja polecam WaveIO, bo gra bdb i jest uniwersalny.
              Oba urzadzenia sa na 5V i mozna tutaj bawic sie w rozne pomysly, wlacznie z zasilaniem np. z powerbanku (jesli kontroler tego pozwoli). Ograniczeniem jest jedynie pradozernosc ukladu opartego na Xmosie.
              Tak wygladaja poszczegolne ukladziki:

Skomentuj

Es'ow jakos nie trawie :-P

Skomentuj

Bardzo dobre są stare R2R np AD1865

Skomentuj

Co do Sabre, jak zreszta odnosi sie to do kazdej kostki, wazna jest aplikacja.
                    Mialem swego czasu Audio GD 1.32 i brzmialo to swietnie. Jak ktos pisze, ze to jakies suce i sterylne brzmienie to cyba slyszal cos skopanego.

Skomentuj

QDAC ES9016, ES9023 słyszałem w dwóch aplikacjach. Nie podobał mi się żaden z tych daców w porównaniu do AK4399(najtańsza aplikacja z ebay), a AK4490 zrobił z nich miazgę.. Robiłem bezpośrednie porównanie Kostek Sabre właśnie do AK4399. AK4490 to zupełnie inna liga.

Natomiast jeżeli idzie o R2R mam już coś w planie, jestem Bardzo ciekaw porównania do 4490.
                      Last edited by Adam_85; 16.06.2015, 08:59.

Skomentuj

Z Ravenem i kolegą Arkotic zrobiliśmy kiedyś u mnie porównanie chyba z 5 różnych DACów - były różne Wolfsony, PCM1702, AK i bardzo rozwinięty DAC na AD1955.
                        AK zagrał najlepszym basem, ale miał tak ostrą średnicę i górę, że nie podszedł. To byłby dobry DAC do spokojnych kolumn - no na Usherach, gdzie brakuje trochę zęba w graniu.
                        W mojej ocenie najlepiej zagrał PCM1702, choć AD1955 też miało swoje plusy.
                        Warto zauważyć, że PCM to klasyczny DAC R2R :)
                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Może głupie pytanie LuSzTi, ale porównywaliście z emu 0202/0204/0404? (wiem, że temat dotyczy DIY, ale tez fajnie wiedzieć jak te DAC wypadają w porównaniu do dość znanego emu)
                          http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

EMU też było, grało na poziomie WM88XX (nie pamiętam dokładnie). To nie jest zła karta, ale można lepiej :)
                            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                              Z Ravenem i kolegą Arkotic zrobiliśmy kiedyś u mnie porównanie chyba z 5 różnych DACów - były różne Wolfsony, PCM1702, AK i bardzo rozwinięty DAC na AD1955.
                              AK zagrał najlepszym basem, ale miał tak ostrą średnicę i górę, że nie podszedł. To byłby dobry DAC do spokojnych kolumn - no na Usherach, gdzie brakuje trochę zęba w graniu.
                              W mojej ocenie najlepiej zagrał PCM1702, choć AD1955 też miało swoje plusy.
                              Warto zauważyć, że PCM to klasyczny DAC R2R :)
                              Waldi pisał na AS, że 4490 zbliżył się do dac'ów R2R. Na czym Luszti teraz słuchasz?? Ciekaw jestem Twojej opinii na temat tej aplikacji, co posiadam. Szkoda, że do Łodzi tak daleko :-)

Sam byłem użytkownikiem EMU0204, ale chyba lepiej w tych pieniądzach skorzystać z oferty diyinhk, albo z ebay'a.
                              Last edited by Adam_85; 16.06.2015, 09:20.

Skomentuj

Teraz jako przetwornik USB mam WaveIO na xmos'ie. Później po COAX mam podpięte radio Rockford Fostgate RFX-8250 oparte na PCM1702. Analogowo wychodzę symetrycznie już na preampa.
                                Za dłuższą chwilę będę dalej bawił się DAC na dwóch AD1955, podpiętym po I2S.

Skomentuj

W mojej ocenie najlepiej ze słuchanych dacow wypadły 1702 i 1704
                                  Niestety klasyka to klasyka
                                  Sluchalismy z LuSzTim nawet jednocześnie 1702 i emu
                                  Pcm w mojej ocenie zmiażdżył emu

A było swego czasu u nas sporo dacow
                                  I tych DIY i tych z ebaya

Teraz powstaje wielki kombajn na 1704 ale w wersji w pełni zbalansowanej :)
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                    Sluchalismy z LuSzTim nawet jednocześnie 1702 i emu
                                    Tak, różnica jest bardzo duża. Ale PCM1702 nie łyka 24 bitów, PCM1704 już łyka, ale nie łyka nic powyżej 96kHz i to dla mnie dyskwalifikuje te przetworniki. Dlatego u siebie będę zmieniał.

Skomentuj

W takim wypadku polecam AD1955. W moim wypadku też PCM1704 odpada z powodu maksymalnego próbkowania na poziomie 96 kHz.

Skomentuj

Zostawcie te Emu... Dla mnie te karty brzmia po prostu przecietnie w porownaniu do innych DACow, szczegolnie DIY w tej cenie. Jako gotowy produkt Emu jest OK ale jako DAC do kolumn stereo to taki nawet modyfikowany behringer uca222 gra lepiej....

Skomentuj

Podaj pharoh konkretne daci które miałeś i które opłaca się sprowadzać, tak będzie najprościej

Skomentuj

Czaruję...
                                          X