Popieram, temat bardzo dobry. Jestem zainteresowany tymi regulatorami 3.3v, 5v oraz 12V do swojego DACa. Czy macie jakieś sprawdzone schematy zasilania oparte o stabilizatory TI TPS7A4700 i inne w zależności od wersji zasilania? Z diyinhk widać że nie są to specjalnie trudne aplikacje kości TI a do tego bardzo drogie ( ok 50USD ). Zdecydowanie taniej by wyszło chyba zbudowanie takiego zasilacza samemu.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Dobry DAC diy
Collapse
X
-
A te warte są swojej ceny ??
http://www.ebay.de/itm/AK4495-AK4118...93595051&rt=nc
http://www.ebay.de/itm/Assembled-AK4...item4ae69928da
Skomentuj
-
"*For normal user, the newer AK4490 should be a better choice than AK4495. It can support upto 11.2Mhz DSD and it has better THD+N. AK4495SEQ is the first 768k DAC chip from AKM and it can be used as a reference for advanced user."
To akurat ze strony diyinhk. Trzeba uważać, jeżeli ktoś chce używać DSD, te daci z ebay często go nie obsługują, albo może być problem z jego ustawieniem. Nie zgłębiałem tematu, ale mój dac i amanero mogą odtwarzać DSD. Muszę rozkminić tylko jak to zrobić :-D
W kontekście tego drugiego. Trzeba by kupić i porównać do czegoś już sprawdzonego:-) Wszystkie porównania starałem się robić z punktem odniesienia bo bez niego ciężko ocenić wartość danego produktu.Last edited by Adam_85; 15.06.2015, 08:25.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez toorop Zobacz postaPopieram, temat bardzo dobry. Jestem zainteresowany tymi regulatorami 3.3v, 5v oraz 12V do swojego DACa. Czy macie jakieś sprawdzone schematy zasilania oparte o stabilizatory TI TPS7A4700 i inne w zależności od wersji zasilania? Z diyinhk widać że nie są to specjalnie trudne aplikacje kości TI a do tego bardzo drogie ( ok 50USD ). Zdecydowanie taniej by wyszło chyba zbudowanie takiego zasilacza samemu.
Za 21 euro masz ze wszystkimi częściami + kilka euro na wysyłkę.
Skomentuj
-
Sorry,reklame zrobilem nieswiadomie, bo jakos mi specjalnie nie zalezy.
Powiem wiec inaczej - za ok. 400-500zl masz do kupienia daca Subbu na kosci Sabre 9023.
Jest to udana implementacja tej kostki. Juz sam ten DAC zagra bardzo dobrze. Mozna do tego dokupic konwerter USB - ja polecam WaveIO, bo gra bdb i jest uniwersalny.
Oba urzadzenia sa na 5V i mozna tutaj bawic sie w rozne pomysly, wlacznie z zasilaniem np. z powerbanku (jesli kontroler tego pozwoli). Ograniczeniem jest jedynie pradozernosc ukladu opartego na Xmosie.
Tak wygladaja poszczegolne ukladziki:
Skomentuj
-
QDAC ES9016, ES9023 słyszałem w dwóch aplikacjach. Nie podobał mi się żaden z tych daców w porównaniu do AK4399(najtańsza aplikacja z ebay), a AK4490 zrobił z nich miazgę.. Robiłem bezpośrednie porównanie Kostek Sabre właśnie do AK4399. AK4490 to zupełnie inna liga.
Natomiast jeżeli idzie o R2R mam już coś w planie, jestem Bardzo ciekaw porównania do 4490.Last edited by Adam_85; 16.06.2015, 08:59.
Skomentuj
-
Z Ravenem i kolegą Arkotic zrobiliśmy kiedyś u mnie porównanie chyba z 5 różnych DACów - były różne Wolfsony, PCM1702, AK i bardzo rozwinięty DAC na AD1955.
AK zagrał najlepszym basem, ale miał tak ostrą średnicę i górę, że nie podszedł. To byłby dobry DAC do spokojnych kolumn - no na Usherach, gdzie brakuje trochę zęba w graniu.
W mojej ocenie najlepiej zagrał PCM1702, choć AD1955 też miało swoje plusy.
Warto zauważyć, że PCM to klasyczny DAC R2R :)Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaZ Ravenem i kolegą Arkotic zrobiliśmy kiedyś u mnie porównanie chyba z 5 różnych DACów - były różne Wolfsony, PCM1702, AK i bardzo rozwinięty DAC na AD1955.
AK zagrał najlepszym basem, ale miał tak ostrą średnicę i górę, że nie podszedł. To byłby dobry DAC do spokojnych kolumn - no na Usherach, gdzie brakuje trochę zęba w graniu.
W mojej ocenie najlepiej zagrał PCM1702, choć AD1955 też miało swoje plusy.
Warto zauważyć, że PCM to klasyczny DAC R2R :)
Sam byłem użytkownikiem EMU0204, ale chyba lepiej w tych pieniądzach skorzystać z oferty diyinhk, albo z ebay'a.Last edited by Adam_85; 16.06.2015, 09:20.
Skomentuj
-
Teraz jako przetwornik USB mam WaveIO na xmos'ie. Później po COAX mam podpięte radio Rockford Fostgate RFX-8250 oparte na PCM1702. Analogowo wychodzę symetrycznie już na preampa.
Za dłuższą chwilę będę dalej bawił się DAC na dwóch AD1955, podpiętym po I2S.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
W mojej ocenie najlepiej ze słuchanych dacow wypadły 1702 i 1704
Niestety klasyka to klasyka
Sluchalismy z LuSzTim nawet jednocześnie 1702 i emu
Pcm w mojej ocenie zmiażdżył emu
A było swego czasu u nas sporo dacow
I tych DIY i tych z ebaya
Teraz powstaje wielki kombajn na 1704 ale w wersji w pełni zbalansowanej :)Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaSluchalismy z LuSzTim nawet jednocześnie 1702 i emuAsustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
Skomentuj