Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TDA7294 w subie -prosto i tanio dla kazdego.

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

a jeszcze bardziej polecam 30 300 4 AP :)

powiedz tylko ile masz kasy na to, jakie pomieszczenie i doczego ma służyć sub (muza/filmy) ??
    masz już wzmaka ? ile masz na niego kasy ?

Skomentuj

takero, zalozcie sobie temat bo sie syf zrobi ;] w koncu moderator jestes

Skomentuj

digital, właśnie - zaraz wyczyszczę te co bardziej bezsensowne posty :)
        np ten :)

Skomentuj

takero, wez ogolnie go przeczysc, tak jak bylo zrobione w temacie z matronixem... wszystkie opinie i pierdoly w osobny temat, a wszystkie wazniejsze informacje dotyczace wzmaka tutaj... bo nie kazdemu chce sie czytac 7 stron a potem sa glupie posty i pytania :P

Skomentuj

Mam 3 pytanka odnosnie tego wzmacniacza. Udalo mi sie go uruchomic (wersja 2xtda z trafem czuwania) ale :

1. Do czego sluzy dioda obok potencjometru filtra i co oznacza jej "mryganie" kiedy mocniej podkrece volume ? Mryganie wystepuje w momencie kiedy glosnik odtwarza niskie rejestry

2. Jakiej wielkosci radiator jest polecany dla mostka ??? Obecnie mam 45x100x33mm plus dokrecony (sruba plus pasta przewodzaca) dosyc duzy radiator od procesora komputera i po 15 minutach grania ( galka volume gdzies na 3/4) sa one strasznie gorace. Trafo 2x24 300V

3. Czy dioda obok przelacznik on/auto swieci sie tylko wtedy kiedy zasilanie jest podane przez trafo czuwania ??

Pozdrawiam

Skomentuj

1. Do czego sluzy dioda obok potencjometru filtra i co oznacza jej "mryganie" kiedy mocniej podkrece volume ? Mryganie wystepuje w momencie kiedy glosnik odtwarza niskie rejestry
              nie jest to wzkaźnik przestarowania przypadkiem czy coś ?
              2. Jakiej wielkosci radiator jest polecany dla mostka ??? Obecnie mam 45x100x33mm plus dokrecony (sruba plus pasta przewodzaca) dosyc duzy radiator od procesora komputera i po 15 minutach grania ( galka volume gdzies na 3/4) sa one strasznie gorace. Trafo 2x24 300V
              za mały ten radiator :/
              ja mialem 10 x 15 x 5 czy coś takiego i jakoś to było...
              BTW trafo 300va do mostka TDA ?

Skomentuj

Radiator oczywiscie juz wymienilem. Co do trafa 300 to akurat takie mialem, kupilem je do wzmaka ktorego ostatecznie jeszcze nie zrobilem wiec poki co bedzie siedzialo w subie. Nadal nie wiem o co chodzi z ta diodą.
                Mam tez problem z trafem czuwania. Kiedy podlacza glowne trafo wg schematu nic nie dziala, tak jak by male trafo czuwania lub przekaznik byl uszkodzony. Kiedy podlacze glowne trafo z pominieciem czuwania dziala bez problemu. Jakie moga byc przyczyny nie dzialania trafa czuwania ??? Czy moze to byc uszkodzony przekaznik?? W moim jak by cos lata w srodku, dzwiek jak sprezynka. To normalne ??

Skomentuj

ta dioda to jest clip... swieci sie w momencie przesterowania i wtedy do akcji wkracza limiter... jesli takowy jest...

Skomentuj

irek,
                    Irek,mam mały problem.
                    Chodzi o ten wzmacniacz na TDA 7294 wersja podstawowa.
                    Zbudowałem go ale coś cicho to wszystko działa.
                    Wygląda jakby był wyciszony np. MUTE.????
                    Czy możliwe jest żebym uszkodził TDA?
                    Dodam ,że jestem amatorem...
                    trafo jest 2*24 150 watt.
                    Jak mogę sprawdzić TDA lub może coś skopałem innego?
                    Pytanie nr. 2
                    Czy można się pozbyć uporczywego buczenia???
                    Choć jest dość ciche, ale buczy, no i pewnie jak wzmacniacz osiągnie moc to buczenie się nasili?
                    Czytałem coś o ekranowaniu, ale co i jak.?
                    Pozdrawiam Michał.

Skomentuj

re

Witam
                      Teraz dla odmiany ja mam problem Powiedzcie co mam zrobić z tymi końcówkami od mute i standby w układzie Irka? Nie mogę go złapać niestety (Irka ) . Nie ma wyprowadzeń do przełączników na jego płytce. Czy jeśli zostawię to jak jest-tzn bez niczego układ powinien działać ? Czy przełączniki i dalej do masy? Na razie mam ciszę, dymów nie było, grzeją sie trochę rezystory przy scalaku, i nie ma napięcia na kondensatorach. TDA w zależności od "nogi" napiecia ok 3 -5 - 0,25 V czyli chyba ok. Pomóżcie proszę ,jakieś sugestie co mogłem skopać i jak to poprawić ? Wiem ,że "na odległość" to jak wróżenie z fusów, ale może ktoś coś poradzi. Z góry dziekuję !

Skomentuj

Tato Muminka, cyrki z czuwaniem dzieja się gdu uzwojenia z trafa nie sa prawidłowo połączone,tzn.napięcia z nich musza się sumować aby układ działał prawidłowo.Miałem podobny problem i to pomogło.

Skomentuj

Ja miałem problem z przelacznikiem fazy przelacznik nie kontaktował i koncówka nie dostawała wogóle sygnału. Przelacznik wymieniłem i jest ok. Wystepował takze efekt brumu , lecz zminimalizował sie po zabegu podlaczenia radiatora do masy(uważaj scalak musi byc odseparowany wtedy od radiatora ma ujemne zasilanie na wkładce radiatorowejnp.specjalna podkladka plastikowa pod mocowanie i podkładka mikowa).

Skomentuj

Na schemacie znalazlem takowy tranzystor ktory nie jest wypisany w spisie cześci. Moze on nie potrzebny jest , a a jak potrzbny to co to za tranzystor ma być??

[ Dodano: 2006-03-13, 22:26 ]
                            aha znalzlem już: nie maontowac

Skomentuj

Witam Irku. Wyslij mi schemat sub7294.jpg - to zloze . A mi zalezy na wstawienu tda 7294 do samochodu i podobno jest potrzena przedwornica jak bys mnil schemat to wyslij mi na laciaty1986@interia.pl

Łaciaty

Skomentuj

Witam
                                mam mostek tda od irka (taki jak w opisie <LOL>) i bardzo go wam polecam
                                konstrukcja naprawde pieknie wykonana i wogole same plusy :)
                                pozdrawiam

Skomentuj

Macie moze do sprzedania taki wzmacniacz??????? jakby co to gg

Skomentuj

a jakby pod stx AP do domu podłączyl cos takiego co to jest warte ??

http://www.matronix.pl/?cmd=WST400

Skomentuj

Witajcie
                                      Prosze o wysłanie na pisarz@icpnet.pl schematów wzmaka Irka i płytki PCB przepraszam za zasmiecanie.:|
                                      UWAGI MODERATORA
                                      przejrzyj topic od początku - tam wszystko jest
                                      Takero

Skomentuj

Chetnie kupie 2 plytki tego wzmaka

Skomentuj

O plytki i dokumentacje jesli nie chodzi z linkow piszcie do mnie na PW.

Tego wzmaka mozna podlaczyc do STX AP tak samo jak ten glosnik mozna podlaczyc pod wyjscie z radia na baterie. Tylko pytanie po co?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X