Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TDA7294 w subie -prosto i tanio dla kazdego.

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

No i dziękuję za rady jak to lutowałem to myślałem o stacji.. przydała by się, oczyszczę wiec płytkę, zakupię elementy i spróbuję kolejny raz :P

Pozdrawiam i dobrej nocy :)

Skomentuj

Kup też preparat F-02 (około 12PLN) do czyszczenia płytek usuwa topnik a szczotka ewentualne drobinki cyny.

Skomentuj

Dzięki za informację :) Dzisiaj zrobiłem sobie nową płyteczkę żeby nie bawić się w czyszczenie tamtej, była w niej też przepalona ścieżka. Ta płyteczka wyszła lepiej, robiłem ją nie z folii a z papieru :)

Skomentuj

tyka, co do twojego tematu to nie jestem pewien ale wydaje mi sie ze bedzie to R4 R9 oraz ewentualnie C3

Pawlo_j23, druk plytki w dlon i sprawdzaj czy przypadkiem zwarcia gdzies nie zrobiles
          czy mi sie wydaje czy brakuje masy przy kondach zasilacza?
          no i niezle trafo czuwania
          niewiem czy doczytales ale trafo czuwanie nie jest obowiazkowe

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            tyka, co do twojego tematu to nie jestem pewien ale wydaje mi sie ze bedzie to R4 R9 oraz ewentualnie C3
            Pawel S. dzieki za odpowiedź...
            NIe wiem czy dobrze mysle... przygladalem sie troszeczke temu schematowi i wydawalo mi sie ze wzmocnienie na module APO realizowane jest przy pomocy rezystorów R8 i R3... w takiej konfiguracji 2M2/10k = wzmocnienie x220 czy dobrze myślę?

czyli jakby zwiększyć wzmoncnienie do x300 operując wartością R3 t dałoby to rade czy nie?

A Pawle jeszcze jedno... spróbuję też twojego pomysłu... jak tylko naprawie wzmacniacz... wczoraj coś pomieszałem i dzisiaj nie ma wcale dzwięku...
            końcówki chodza bo słychać delikany szum na glośniku... lecz zero dzwięku... sygnał z ampa nie dochodzi do końcówki... jutro jade do sklepu po TL074... nie wiem czy to jego wina.. ale raczej nic wiecej nie da się uszkodzić (przymajmniej tak mi sie wydaje)

Pawle według cibie do jakiej wartości powinienem zejsc z rezytorem R4 żeby załaczyć tranzystor T1 mniejszym poziomem sygnału?

p.s myslalem ze C3 odpowiada tylko za podtrzymanie działania APO po zaniku sygnału...

Co Ty na to>?

Skomentuj

Paweł, aż wstyd przyznać, ale zapędziłem się w montowaniu ich na osobnej płytce i nie wlutowałem masy :o :lol: Dzięki za czujność :) Płyteczkę będę sprawdzał z miernikiem dokładnie bo nie chcę kolejnej wtopy :P

Skomentuj

Zamieszczone przez tyka Zobacz posta
                NIe wiem czy dobrze mysle... przygladalem sie troszeczke temu schematowi i wydawalo mi sie ze wzmocnienie na module APO realizowane jest przy pomocy rezystorów R8 i R3... w takiej konfiguracji 2M2/10k = wzmocnienie x220 czy dobrze myślę?

czyli jakby zwiększyć wzmoncnienie do x300 operując wartością R3 t dałoby to rade czy nie?
                nie mam pojecia. nie jestem elektronikiem i na 100% niczego nie jestem pewien, kieruje sie tylko logika...

p.s myslalem ze C3 odpowiada tylko za podtrzymanie działania APO po zaniku sygnału...
                tez moze miec wplyw na czas wlaczenia (czas ladowania). tez tego nie bylem pewien dlatego napisalem ze ewentualnie tym...

Pawle według cibie do jakiej wartości powinienem zejsc z rezytorem R4 żeby załaczyć tranzystor T1 mniejszym poziomem sygnału?
                niewiem - pobaw sie

Skomentuj

Chłopaki, wczoraj sie troszke tym pobawiłem i tak jak napisane wyżej... zmiana wzmocnienia powoduje wzrost czułości modułu APO...

Dzięki Pawle za podwpowiedzi.. nie wiedziałem ze nie jesteś elektronikiem (sam jestem marnym)

Mam tez nowe pytanie...
                  jak zwiekszyć czas zwłoki załaczenia i wyłaczenia głośnika (opóźnienie)? Zwiekszyć kondensatory C20 i C16? Jesli tak to o ile? :)

Pozdrawiam

Skomentuj

mam pytanie do uzytkownikow mostka TDA oraz do irka
                    czy zauwazyliscie ze ten uklad buczy glosniej na wlaczonym filtrze?
                    nie to ze mi glosno buczy, ale zauwazylem ze po wylaczeniu filtra jest kompletna cisza (bez sygnalu)

musze powalczyc jeszcze z stukami podczas wlaczania/wylaczania

Skomentuj

No tak u mnie słychać delikatne buczenie bo zaniku sygnału... ale przyzwyczaiłem się do tego. Natomiast stuków podczas włączania/wyłączania nie mam, Irek napewno Coś więcej powie w tym temacie.

Skomentuj

Witam,
                        U mnie buczało ale pozbyłem się tego zjawiska uziemiając i ekranując wszystko co się da...
                        Na początku buczało bardzo... a wszystko dlatego ze miałem uszkodzony przewód zasilający i kabel uziemiający był przerwany :)
                        Po wymianie na nowy jest kompletna cisza...
                        Co do stuków w głośniku to były problemy ale tylko wtedy gdy zasilanie suba było podłączone bezpośrednio pod amplituner, który załaczał go.
                        Gdy sub był na stałe włączony to układ APO działał bez zarzutów i nie było słychać stuków. Problem stuków podczas załaczenia i wyłączenia rozwiązałem prostym układem opóźnionego załaczenia głośnika... ponieważ funkcja MUTE mostka nie działała jak chciałem :)

Pozdrawiam
                        Marcin

Skomentuj

Zamieszczone przez bartek34111 Zobacz posta
                          Natomiast stuków podczas włączania/wyłączania nie mam
                          Ja miałem niestety kiedyś..

Skomentuj

ten brum slysze jak jestem przy subie. z oddali nie slyszalny

w takim razie wymienie elementy w mute stby bo mam z odzysku i mozliwe ze ktorys kond zle sie laduje

Skomentuj

A jakich rozmiarów macie radiatory na końcówkach?
                              Mojego 15x8cm po 20-30 min. nie da się dotknąć. Wentylatorek załatwia sprawę, no ale hałas dodatkowy...

Skomentuj

komputerowy od athlona 2000
                                grzeje sie po ok 10-15min
                                wentylator skutecznie go schladza
                                szumi? dlatego skladam regulator obrotow wentylatora
                                jak jest cicho to sie nie grzeje wiec nie bedzie szumialo
                                jak jest goracy to i tak jest glosno wiec to nie bedzie przeszkadzalo

Skomentuj

w mojej audiofilskiej obudowie

jeszcze w małym pająku bez wtykniętego wentylatora między tylną ścianką a radiatorem

Skomentuj

Nie na temat...
                                    Paweł, o proszę... audiofilskie kondziorki ;]

Skomentuj

A to mój...radiator prawie wogóle się nie grzeje ponieważ słucham sub-a w niedużym pomieszczeniu i nie ma potrzeby go rozpędzać

Co do brumu jest delikatny przy maksymalnym wysterowaniu przy podłączonym źródle, poza nim tylko i wyłącznie szum

Skomentuj

jak masz wiekszy niz irek przewidzial to nic dziwnego ze sie nie grzeje :P

Skomentuj

O kurdę widzę że dyskucja idzę ostro na ten teamt to będę musiał swój wykręcić i pokazać jak mam zrobiony
                                          Załączone pliki
                                          Last edited by bartek34111; 07.03.2011, 11:33.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X