Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz N-Mosfet by IREK

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

DJ Pablo, wyrazna instrukcje masz
    czy po wylutowaniu tych elementow pojawilo sie napiecie?
    jak tak to problem lezy gdzie indziej.
    jak nie to wiesz gdzie szukac ;]

Skomentuj

Ma ktoś schemat samego pcb do termo transferu?

Skomentuj

Witam ma może ktoś schemat na 4 pary tranzystorów z przeróbkami Irka.

Skomentuj

Jak dotad powstal jeszcze uklad na dwoch i trzech parach mosfetow a wiekszy na 5parach jest narysowany tylko schemat. Akurat jakims cudem 4pary ominalem :)

Skomentuj

Witajciem. Powiedzcie mi co jest nie tak gdy daje miernik równolegle do DZ1 i jest 0,6V a gdy odłączam GND i wtedy daje miernik do DZ1 i GND ale to już wychodzi że jest szeregowo i wychodzi 12V które miało być? Jak to możliwe? Dostałem od znajomego nowy zestaw części i płytkę i złożyłem go i taki problem jest sam gdy wcześniej na innej płytce podłączyłem odwrotnie zasilanie. Pozdrawiam

[ Dodano: 2009-05-19, 14:17 ]
            Jeszcze gdy podłączam amperomierz szeregowo z ujemną szyną to po włączeniu jest 4.5mA a gdy zaczynam kręcić P1 to nie ma żadnej reakcji. IRFP są sprawne. Napięcie po wyprostowaniu ok. Nowe elementy i płytka. Zwarć nie ma bo szukałem.

[ Dodano: 2009-05-19, 14:21 ]
            A przy odłączonym GND jest 2.9mA. Gdzieś zwarcie jest i jakieś zabezpieczenie się włącza aby wzmacniacz się nie uszkodził czy co?

[ Dodano: 2009-05-19, 14:23 ]
            A i jeszcze gdy podłącze głośnik to palą mi sie rezystory które dałem w zasilaniu dla bezpieczeństwa.

[ Dodano: 2009-05-25, 22:03 ]
            Znalazłem problem. Wymieniłem jeden kondensator 10000uF który wczesniej byl spuchniety i znalazlem doslownie tyci tyci zwarcie w miejscu gdzie nie powinno byc. 1.5godz ogladalem pod lupa plytke i znalazlem. Usunalem zwarcie i odpalil odrazu. Na DZ1 idealnie 12V, w glosnikach gra. Prad 50mA. Zobaczcie jak moze namieszam takie malutkie zwarcie ile ile problu w odszukaniu tego. Pozdrawiam

Skomentuj

Witam wszystkich! Sory za odkopywanie tematu. Czy mógłbym prosić o schematy tego wzmaka? link z pierwszej strony nie działa :neutral: . Potrzebny mi jest jakiś napęd do suba i wydaje mi sie, że powinen wystarczyć ten wzmak. mój mail: pawelloo3(małpa)o2.pl

Skomentuj

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic484480-60.html wersja z 4 tranzystorkami
                http://www.sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT2762.pdf wersja z 2

Skomentuj

Dzięki wielkie! Właśnie chodziło mi o wersje z 2 parami tranzystorów nigdzie nie mogłem tego znaleźć :sad: !

Skomentuj

Witam.
                    jestem w trakcie składania n-mosfeta do subwoofera. Czy wystarczy, że podam sygnał mono na wejście wzmacniacza czy zastosować sumator aktywny i podać sumowany sygnał na wejście?

Skomentuj

to zalezy jakie masz zrodlo sygnalu bi jak jest to amplituner ze specjalnym wyjsciem na subwofer to wystarczy sam wzmacniacz, zazwyczaj jednak suby aktywne maja swoj komplet regulacji volume, filtr i faze plus autowlaczenie.

Skomentuj

Jest to sub z zestawu 5,1. Tam jest sygnał podany z filtra niskopoziomowego. W oryginale pracował tam tda7294.

Skomentuj

no to podlacza i sluchaj czy gra jak nalezy a jak nie to bedziemy glowkowac.

Skomentuj

ok dzięki za pomoc dam znać we wtorek bo muszę jeszcze dokupić podkładki pod tranzystory.

Skomentuj

tylko kup cienkie mikowe i paste silikonowa najlepiej przezroczysta. zly kontakt tranow z radiatorem to przyczyna wiekszosci uszkodzen.

Skomentuj

Biała pasta ma lepsze parametry od przeźroczystej.
                                Proponuję sobie przetestować jak sprawdzają się różne pasty w chłodzeniu pocesora.

Skomentuj

parametry pomiarowe ma lepsze ale w praktyce nieumiejetne (zbyt duze) jej nalozenie powoduje wiecej klopotow niz pozytku dlatego przezroczysta jest bezpieczniejsza dla amatorow bo nadmiar zawsze wyplywa a to dzieki jej mniejsze gestosci.
                                  robilem wiele testow i wyniki wcale nie sa jednoznaczne w procesorach pc faktycznie biala jest lepsza ale to nieco inne warunki odprowadzania ciepla.

Skomentuj

irku
                                    Mam pytanie
                                    Wlasnie robie ten wzmacinacz i wielokrotnie spalliem juz trany mocy (irfp 250), ostatnio uklad dzialal poprawnie ale gdy dotknalem wejscia wzmacniacza w glosnikach uslyszalem tylko glosne stukniecie i od razu salilo mi tarnzystorry mocy. Czy moglo byc to przepiecie zgromadzonego ladunku we mnie ( elektrostatycznego), poniewaz slyszalem iz moze to byc powod spalenia tranow, czy jest to mozliwe??

Skomentuj

Nie wiem na ile jest to wlasciwe miejsce, ale moj problem jest nastepujacy:
                                      Mam zrobione 3 takie wzmaki na IRF540N + przetwornica car audio by Irek (AVT2732) i wszystki bylo ok kilka tygodni eksploatacji. Niedawno wlaczam sprzet w aucie i po paru sekundach grania (cichego) pukniecie w glosnikach i przetwornica sie wylaczyla. W jednym adly IRFy i dodatkowo T14 (BC546), w drugim IRFy i T9 (MPSA92), a w trzecim tylko IRFy. Wymienilem co bylo zepsute, wyregulowalem prady spoczynkowe. Dzien pogralo i znow to samo. Co moze byc przyczyna? Wydaje mi sie ze cos od strony przetwornicy. Prosze o pomoc.

Skomentuj

Witam.
                                        Przepraszam że pisze dopiero teraz ale wypadł mi wyjazd.
                                        Podpiąłem wszystko jak w instrukcji i kiedy miernik był wpięty szeregowo z - wskazywało 0mA. kiedy wpiąłem bezpośrednio spalił się rezystor 27Ohm i zabuczał głośnik na ujemnej szynie zasilania więc odłączyłem wzmacniacz od zasilania, sygnał był podany. gdzie szukać przyczyny spalenia tego rezystora?
                                        Pozdrawiam.

[ Dodano: 2009-08-08, 16:55 ]
                                        Zapomniałem dodać:
                                        Sygnał podawałem przez oryginalne filtry które były wbudowane w subwoofer (jest to zestaw 5,1),
                                        Zamiast 0,5W rezystorów 0,22Ohm dałem 1W, bo tylko takie dostałem.

Skomentuj

Zamieszczone przez buc
                                          Wlasnie robie ten wzmacinacz i wielokrotnie spalliem juz trany mocy (irfp 250), ostatnio uklad dzialal poprawnie ale gdy dotknalem wejscia wzmacniacza w glosnikach uslyszalem tylko glosne stukniecie i od razu salilo mi tarnzystorry mocy. Czy moglo byc to przepiecie zgromadzonego ladunku we mnie ( elektrostatycznego), poniewaz slyszalem iz moze to byc powod spalenia tranow, czy jest to mozliwe??
                                          to raczej jakies wzbudzenie wzmacniacza, bez oscyloskopu nic nie nie poradzi a powodem moga byc zle poprowadzone polaczenia.

Mam zrobione 3 takie wzmaki na IRF540N + przetwornica car audio by Irek (AVT2732) i wszystki bylo ok kilka tygodni eksploatacji. Niedawno wlaczam sprzet w aucie i po paru sekundach grania (cichego) pukniecie w glosnikach i przetwornica sie wylaczyla. W jednym adly IRFy i dodatkowo T14 (BC546), w drugim IRFy i T9 (MPSA92), a w trzecim tylko IRFy. Wymienilem co bylo zepsute, wyregulowalem prady spoczynkowe. Dzien pogralo i znow to samo. Co moze byc przyczyna? Wydaje mi sie ze cos od strony przetwornicy. Prosze o pomoc.
                                          bez dokladnych pomiarow ukladu jako calosci nie wiele mozna stwierdzic, na pewno trzeba zmierzyc napiecie przetwornicy i zachowanie pradu, tranzystory pala sie ad zbyt duzego napiecia albo z jakichs powodow wzrasta prad co trzeba monitorowac.

Zamieszczone przez Chilihead
                                          Podpiąłem wszystko jak w instrukcji i kiedy miernik był wpięty szeregowo z - wskazywało 0mA. kiedy wpiąłem bezpośrednio spalił się rezystor 27Ohm i zabuczał głośnik na ujemnej szynie zasilania więc odłączyłem wzmacniacz od zasilania, sygnał był podany. gdzie szukać przyczyny spalenia tego rezystora?
                                          a co to za instrukcja? bo zadna nie przewiduje przy uruchamianiu podlaczania glosnika i sygnalu, no skad sie wzial rezystor 27om?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X