Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Witam! Poczyniłem kiedyś UniAmpa kilka razy na 2SC5200/2SA1943 a teraz z racji posiadanego transformatora 150W/2x26V (pierwotne po staremu nawinięte pod 220V czyli przy 230V te 26V to bujda) chciałbym go oprzeć na TIP142/147. Jak to wygląda od strony odsłuchowej, czy są jakieś zauważalne różnice w brzmieniu? Nie chodzi mi o jakieś tam cięcie kosztów bo właściwe tranzystory Toshiby mam ale właśnie o trafo, które mam w swoim zbiorze i jest to toroid.
-
Zamieszczone przez lonevolf Zobacz postaSiema ja mam dwa poskladane jeden z radiatorem. Wruce z urlopu to ci foty podesle jak bedziesz chcial?
Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
Zostaw komentarz:
-
niestety jest to jedna sztuka w wiekszosci zlozona
nadal zainteresowani?
Zostaw komentarz:
-
Siema ja mam dwa poskladane jeden z radiatorem. Wruce z urlopu to ci foty podesle jak bedziesz chcial?
Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
Zostaw komentarz:
-
ja mam chyba 2 komplety plytka + elementy
od lat leza zeby zlozyc pozniej... ale biorac pod uwage ile skladalem pierwsza sztuke... :(
moze jutro poszukam i wystawie
Zostaw komentarz:
-
Zastosowalem 4,7uF na wejscie, potek alpsa 68kOhm. Ale to "raczej" nie powinno miec wpływu na górę.
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaa to bardzo dziwne bo u mnie jest brak gory
Zostaw komentarz:
-
nie. na uniampie dzwiek plaski
na innym wzmacniaczu gora wybita
potek 50k
kond na wejsciu 2,2uF
nie wiem co jeszcze moze na to wplywac
Zostaw komentarz:
-
Może to kwestia gustu? Sluchając morel u kolegi rozplywałem sie, a wielu innym ten dzwiek nie pasowal.
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez lukas5446 Zobacz postaGóra troche za ostra
o czym sie przekonali koledzy na AVS
ale moze mam cos zle zlozone
Zostaw komentarz:
-
Witam. Spełniły się moje najczarniejsze obawy. Wytrawiłem, polutowałem i uruchomiłem projekt Irka bez problemu. Miał to być wzmacniacz do "warsztatu" do głosników diy noname, byle by grały. Podłączyłem do podłogówek Audio pro A2 u siebie w pokoju i musiałem stwierdzić, że Uniamp gra lepiej o klasę od Onkyo TX-8220. Bass kontrolowany,szczegółowy. Góra troche za ostra, ale po korekcji bomba, scena, szczegóły ahh. I tak doszedłem do wniosku, że wydanie 1000 zł na wzmak (OKNYO)było z czysto melomańskich pobudek strzałem w stopę. Testy na utworach James Blake Limit to your love, Chris Jones Long after youre Gone itp. Uniamp poskładany na Wimach, 1% rezystorach, Elnach, Nichiconach. Koszt 70 zł. Kondy, trafo, radiator z demontażu. Pozdrawiam i polecam tą końcówkę i dzięki Irku.Last edited by lukas5446; 31.12.2019, 07:40.
Zostaw komentarz:
-
Skoro o tym mowa, wrzuciłem w dział ogłoszeń ofertę sprzedaży całego UNIAMPA w obudowie.
Samo PCB + radiator też mam ze starych zapasów zamówień grupowych.
Zostaw komentarz:
-
Zaśmiecę trochę wątek,bo moje ogłoszenie ciągle czeka....a mam na zbyciu kompletny kit UniAmpa v2,czyli oryg płytka plus wszystkie nowe elementy wg spisu Irka plus ewentualnie dedykowany radiator,niewiercony -nowy,który mogę przyciąć na długość(wysokość) z całej sztangi,bo mam tego trochę :).Pozbywam się po kosztach,bo wiem,że tego nie ruszę a może ktoś się ucieszy.
Pozdrawiam
pytania i szczegóły na priv
Zostaw komentarz:
-
Mam do Was pytanie czy uniamp będzie grał prawidłowo z głośnikami 6 Ohm ?
Zostaw komentarz:
-
Przepraszam za post pod postem ale brak możliwości edycji powoduje taki a nie inny stan rzeczy.
Zainteresowany byłem Irkowym tak zachwalanym dobrym projektem Uniampa V2. Niestety szanowny kolega Irek nie posiada już płytek jak też nie udostępnia PCB w wersji 2 więc zaprojektowałem a w zasadzie skopiowałem niemalże 1:1 rozkład ścieżek na płytce.
Niestety nie mogę tego udostępnić z racji że sam autor nie udostępnia a ja nie chcę zostać posądzony o plagiat bądź też inne karygodne zbrodnie. Ale jeżeli autor zechce skonfrontować moją kopię z tym co on sam posiada to wyślę autorowi pdf'a. Kopia całości zajęła mi 1 dzień. Rozkład ścieżek i elementów jest niemalże identyczny. Niestety mam drobną różnicę w rozmieszczeniu elementów a różnica polega na przesunięciu dosłownie o kilka milimetrów przez co płytka jest delikatnie większa a co za tym idzie nie będzie pasować dokładnie do radiatora, ale nie sądzę żeby to był problem.
Natomiast mam pytanie, czy radiator może być niższy ale za to dłuższy? Albo z aktywnym chłodzeniem?
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez matrix Zobacz postaPytanie dodatkowe do autora, czemu na wejściu sygnałowym masa puszczana jest na ujemną szynę zasilania a nie na masę ?
Zostaw komentarz:
Zostaw komentarz: