Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam. Zawsze ktoś musi mieć jakiś problem z uruchomieniem wzmacniacza, tym razem padło na mnie :oops: .Poskładałem kit od Pawła i wszystko podłączyłem tak jak na rysunku poniżej:

Potencjometry "skręcone" w lewo. Wskazania na woltomierzu = 0V(zakres 200mV).
    Po ok 3s napięcie wzrosło do ok 100mV. Po 1s znowu 0V i tak w kółko(tylko że zamiast100mV wyskakiwały inne wartości np..30mV, 8mV itd...). Dzisiaj rano próbowałem uruchomić na nowo i tym razem cały czas napięcie = 0V. Trafo 2x24V, 200VA. Zmierzyłem napięcie na kondensatorach od zasilacza i wynosi ono ok 34V. Pomoże ktoś ? Wydaje mi się że to wina zabezpieczenia ale co dalej z tym zrobić to nie mam zielonego pojęcia.

Skomentuj

gilbert, pierwszą rzeczą, którą Ci poradze to jest posprawdzanie lutów, lupa i jazda Ew porozgrzewaj te, które wydają Ci się słabe

Skomentuj

A regulowałeś prąd spoczynkowy potencjometrem? Napięcie na rezystorach emiterowych ma być 10mV. I takie napięcie potencjometrami masz wyregulować na każdym z nich.

Skomentuj

Oczywiście że regulowałem, tylko że napięcie to wynosi cały czas 0V.

Skomentuj

OK. Chymm Tranzystory T6 T16 T32 T24 poprawnie wlutowane? Coś jest z układem regulowania napięcia na rezystorach ermiterowych. Pokaż jak to wygląda wszystko..

Skomentuj

Poprawnie napewno. Nie mam jak zdjęcia zrobić, chyba że telefonem ale te znowu będzie nie wyraźne. Zamiast bezpieczników podczas uruchamiania mam dać zworki tak ?

Skomentuj

Z bezpiecznikami uruchamiasz...

Skomentuj

no i dlatego wlasnie irek sprzedaje wylacznie gotowe uklady ;]

Skomentuj

Nie wiem czy nie jest to wina zbyt niskiego napięcia. Przez to układ może być niestabilny.

Skomentuj

bart210 Ok już jest. Pomagam koledze przez GG. Błąd był że nie założył bezpieczników tylko zrobił prowizorkę z drucików i raz chyba mu nie łączyło a raz tak :) Teraz mu tylko się pali na chwile rezystor "uruchomieniowy" tak go nazwiemy :) Ale to wina tak jak pisałem na stronie:

Podczas włączania wzmacniacza płynie duży prąd ładowania elektrolitów i rezystor malej mocy przez chwilę jest przeciążony, dlatego może zadymić.

Skomentuj

Zamieszczone przez MariuszElektro
                        Błąd był że nie założył bezpieczników tylko zrobił prowizorkę z drucików i raz chyba mu nie łączyło a raz tak :)
                        Hehe, ludzie tu główkują, myślą, że coś jest źle polutowane, jakieś zimne luty, a tu takie pierdółki :smile:
                        MariuszElektro, może dopisz na stronie dla całkiem zielonych, że należy stosować normalne bezpieczniki, a nie jakieś druciaki :wink:

Skomentuj

No jednak dalej coś jest źle całkiem pali rezystor "uruchomieniowy". Zwarcie...

Skomentuj

No jednak dalej coś jest źle całkiem pali rezystor "uruchomieniowy". Zwarcie...
                            Zwarcie lub jakiś element uszkodzony. A przed wlutowaniem elementów była sprawdzana płytka czy nie ma mikro zwarć?

Skomentuj

bart210 Fabryczna płytka? Eee nie :) Info z pola walki: dioda w zasilaczu przewodzi w obie strony...

Skomentuj

Każda dioda przewodzi w obie strony tylko w kierunku zaporowym ma dużo większą rezystancję.

[ Dodano: 2008-08-03, 16:23 ]
                                bart210 Fabryczna płytka?
                                Czasami się zdarza.

Skomentuj

Tak oczywiste to jest przecież! Prąd wsteczny jest rzędu uA (mikroamper). Ale w tym przypadku jest 0 :)

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
                                    MariuszElektro napisał/a
                                    bart210 Fabryczna płytka?

Czasami się zdarza.
                                    tak - pod warunkiem ze projekt jest skopany. a ze projekt jest OK (bo przeciez od samego irka) i ktos juz odpalil wzmacniacz na tej plytce to mozemy ja uznac za dobra

Skomentuj

gilbert I jak? Jakieś postępy w uruchomieniu?

Skomentuj

czy ktos bawil sie pradem spoczynkowym? jaakie sa efekty? niektore wzmacniaze sa calkiem podatne na zmiane wartosci... jak jest z Uni? jaka jest tez maksymalna bezpieczna wartosc? (trafko jalowo 35v)

Skomentuj

mIKI, nie mów, że nawet Ty nie przeglądałeś tego: http://mariuszelektro.elektroda.eu/uni.html

Na razie nikt nie odpalił jeszcze UNI, gilbert miał problemy, jako następny odpalający będzie bart

Skomentuj

Czaruję...
                                          X