Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

bawolek, Równiez to mam, zauwazylem ze przy wylaczaniu jak mam jeden kanal tylko obciazony to strzela, jak obciaze oba to rzadko lub cicho.
    POzatym uni smiga od kiedy go wrzucilem do obudowy i ... czasem sie wylacza jedynie od przegrzania choc radiator chwilke reka moge utrzymac, domyslam sie ze kwestia regulacji.

Irku
    co myslisz o tym wylaczaniu? Tzn jak to wyregulowac o ile sie da? po dluzszym czasie i przy 4 i 8 ohm wymieka w w/w opisany sposob.

Skomentuj

Zamieszczone przez malyzmc
      UNIAMP150V2 jest w sprzedaży :razz: ja go na przykład mam :wink: przynajmniej tak pisze :mrgreen:
      to ze jest w sprzedazy to ja doskonale wiem .... kiedys sie Irka pytalem.....poza tym On sam tlumaczyl ze nie udostepnia nic dopoki posiada plytki kotre zamówił do testów prototypowych egzemplarzy, po prostu nie wiem ile mu ich zostało i nie wiem czy wogole kiedykolwiek zamierza udostepniac projekt UNI150 V2 .....

ja tą całą zabawe DIY audio po prostu traktuje jak Puzle dla troszke większych dzieci nie chce by mi to ktos lutowal (moze i glupio brzmi dla niektorych ale tak jest) ....i tyle..., nie mam czasu by podejsc do tego inaczej, a i moja wiedza nie jest stricte taka by zaprojektowac cos na takim poziomie jaki mnie interesuje ....chodzilem do elektronika i nawet zawsze mnie to interesowalo, wiem niby jak cos dziala i co na co wplywa, ale to jest na tyle podstawowy zakres...ze jest po prostu za male ;p do czegos powaznego :razz:

Skomentuj

uniamp150v2 ma zmieniona plytke dzieki czemu poprawila sie symetria kanalow. Sa dodane dwa kondensatory 100nF w zasilaniu (to co nalezy dolutowac w v1 od druku). Dodane sa kondensatory odczylajace zabezpieczenie pradowe od wysokich czestotliwosci. Ustawiam tez inny prad spoczynkowy i zamiast rezystora 10om spinajacego masy wstawiam zwore. Zadne powazne zmiany nie byly wprowadzane.

Wylacznik termiczny mozna sobie zmieniac jednym rezystorem (jest podlaczony do termistora i +12V) a duzo zalezy od samego termistora. Z tym co ja stosuje wylaczenie jest przy ok 90stopniach.

W tej chwili zmienialem komputer i nie mam zainstalowanego protela zeby zrobic jakakolwiek dokumentacje. Jak zamowie wieksza ilosc plytek to bedzie dokumentacja i same plytki do kupienia.

Skomentuj

irek a kiedy wreszcie bedzie wiadomo cos wiecej o uniamp 300 bo ten mnie bardzo interesuje...

Skomentuj

Jak bedzie gotowy uniamp300 to pokaze zdjecia, dokumentacji nie planuje ujawniac.

Skomentuj

uuuu szkoda a to w takim razie czemu ujawniles uniampa 150?? a z 300 to w takim razie co?? beda sprzedawane kity jakies czy jak ?? bo bylbym zainteresowany

Skomentuj

daniel69, pomyśl ... Kity pewnie nie będą sprzedawane, bo KIT=dokumentacja :P

Skomentuj

to akurat wiem ale irek opatentuje :P i udostepnianie bedzie karane... nie no swirki ale prawda jest taka ze rozumiem irka ale kto bedzie chcial i tak i tak moze schemat zrobic - kupic nawet zlozony rozlutowac i pomierzyc wszystkie elementy... ale ja poprostu jestem zainteresowany tym wzmakiem dlatego pytam jak bede mogl go zdobyc

Skomentuj

na razie powstal jeden kompletny prototyp uniampa300 i byl uzytkowany przez jednego kolega z forum a potem poszedl na sprzedaz. W tej chwili nawet ja nie mam dzialajacego kompletu bo trzeba nad nim troche popracowac i wybrac najlepsza konfiguracje. Samych prototypow pojedynczych koncowek wykonalem ok 10sztuk na roznych tranzystorach mocy. Dlatego uklad nazywa sie uniamp bo jest to uniwersalny wzmacniacz przystotowany do pracy ze wszystkimi dostepnymi tranzystorami mocy.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                      na razie powstal jeden kompletny prototyp uniampa300 i byl uzytkowany przez jednego kolega z forum
                      Altona.
                      Zamieszczone przez irek
                      potem poszedl na sprzedaz.
                      Minimalnie się spóźniłem i byłby mój :sad:
                      Zamieszczone przez irek
                      Dlatego uklad nazywa sie uniamp bo jest to uniwersalny wzmacniacz przystotowany do pracy ze wszystkimi dostepnymi tranzystorami mocy.
                      Irku, czyli to oznacza że do Uni150 mogę także zastosować zamiast końcowych bipolarnych np. mosfety? Trzeba zmienić coś czy powinno hulać od kopa?

Skomentuj

Przy mosfetach stosuje się inny układ kompensacji prądu spoczynkowego.

Skomentuj

na pewno trzeba zmienic uklad stabilizacji termicznej pradu spoczynkowego np na taki co opisalem w opisie holtonow. Pewnej korekcjo wymaga tez sprzezenie zwrotne bo przy mosfetach rosnie wzmocnienie otwartopetlowe. Bez tej korekty uklad nadal jes tstabilny z niewielka tendencja do podwzbudzania na obciazeniu pojemnosciowym choc i tak duzo mniejsza niz wiekszosc wzmacniaczy. W uni300 po wstawieniu mosfetow wspolczynnik tlumienia zwiekszyl sie ponad 2razy. Jednak na jednej parze mosfetow nie ma sensu robic wzmacniacza bo mozliwe usyskiwane moce sa duzo mniejsze a sprawnosc duzo nizsza to w przypadku uni150 bo uniamp 300 ma bootstrapy podnoszace sprawnosc i mozliwosc zainstalowania dowolnej ilosci tranzystorow mocy tylko z ograniczeniem zasilania do +-100V.

Skomentuj

W sumie można dodać do uni jedną parę tranzystorów końcowych i podnieść zasilanie do +-60V wtedy około 250W/4R jest realne.
                            Ja w domu jak słucham to nie potrzebuję więcej mocy jak 100W/4R w praktyce jak słucham muzyki to pewnie kolo 1-10W nie więcej mocy idzie na kolumny.

Nie dawno poskładałem uni i muszę powiedzieć że gra bardzo dobrze w sumie nie ma się do czego przyczepić.

Skomentuj

Zamieszczone przez coolombo
                              W sumie można dodać do uni jedną parę tranzystorów końcowych i podnieść zasilanie do +-60V wtedy około 250W/4R jest realne.
                              Zeby osiagnac taka moc nie trzeba wcale dodawac drugiej pary. Wzmacniacze ldm-u 2x200W sa na jednej parce toshib i w jednym kanale osiaga sie wlasnie 250W/4omach. Uniamp byl policzony na max +-50V i przy wyzszym napieciu niektore rezystory beda sie nieco fajczyc. Podniesienie zasilania to koniecznosc wstawienia drozszych kondensatorow a miejsca za duzo na nie ma. Wieksza moc to koniecznosc powiekszenia radiatora ktory i tak jest juz bardzo wysoki. I kolejny problem to chlodzenie mostka prostowniczego ktory nie wytrzyma wiekszych pradow. To jest uklad w ktorym wszystko jest dobrane optymalnie a nie wynalazek w ktorym kazdy element jest z 10krotnym zapasem a potem ludzie sie dziwia ze maja cudownego TDA z trafem 400W a gra jak 50W.

Skomentuj

a czy nie mozna poprostu dolaczyc drugiej pary koncowek mocy tak samo baza przez rezystor 1 ohm kolektor do zasilana a emiter przez o,22r ???
                                czy nalezalo by cos zmienic w ukladzie??, jezeli maja sie palic niektore rezystorki to ktore i czy wystarczyloby zwiekszenie mocy czy nalezaloby dobrac ich wartosc??
                                pozdrawiam

Skomentuj

takie modyfikacje wymagaja wielu testow i obliczen jak ktos chce po partyzancku dolozyc tylko tranzystory mocy to jego sprawa wiec juz sam musi sprawdzic dzialanie wzmacniacza.

Skomentuj

Witam, proszę mnie nie jechać na wejściu, ale zadam głupie pytanie.
                                    Czy Transformator TS250VA 230/2x35V ze strony www.toroidy.pl będzie się nadawał do to tego wzmacniacza?

Skomentuj

Tak.

Skomentuj

rathgar0f, ale napisz im zeby jalowo mial 2x35V, bo maja wiecej

Skomentuj

Trafa zawsze nawijaja na napiecie przy pradzie (mocy) znamionowych.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X