Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

0R to po prostu zwora, 1R to rezystor 1 ohm, w tym przypadku 0,25W lub 0,6W metalizowany

a tak BTW - raczej mało fachowy ten Twój sklep...
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

a tak BTW - raczej mało fachowy ten Twój sklep...
      sklep owszem ale bardziej kupujacy kolega skoro nie potrafił wytłumaczyć o co chodzi.Jeśli problemy sa w trakcie kompletowania elementów to co bedzie pózniej?

Skomentuj

będzie to co zajmuje ok 70% tego wątku...."Halo...mam problem..."
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

trawaja prace. na fotce trzy kkoncówki:uni,sym i abox.uni zostanie zabudowany jako pierwszy i mysle,że tak do konca stycznia 2010 :mrgreen:Sym zastapi poczciwe TDA7294 we wzmaku do kompa a abox...no jeszcze mysle co i jak.

Skomentuj

zapomniales dodac o schemacie mojego zabezpieczenia na ktorym to wszystko lezy :)

Skomentuj

wzmacniacz grał ładnie po czym po jakis 3 minutach spalil sie r12 i wywalilo bezpieczniki, wymienilem go i bezpieczniki, teraz jak chce ustawic prad spoczynkowy z rezystora 5W 18 omow podlaczonego do wtornego leci dym, jakies sugestie ?

edit:

padla dioda d7, macie jeszcze jakies sugestie co ewentualnie powinienem wymienic ?

Skomentuj

zapomniales dodac o schemacie mojego zabezpieczenia na ktorym to wszystko lezy :)
                no nie zapmniałem tylko tak sie sfociło(same koncówki).Sym bedzie sie składał z kilku modułów projektu Irka:) No i nie obedzie sie bez kilkunastu pytan do T :lol: wórcy projektu ale to za jakiś czas. Na razie po odpaleniu i ustawieniu pradu spoczynkowego jest w normie

[ Dodano: 2009-11-29, 16:15 ]
                Zamieszczone przez zbyszek
                Sym bedzie sie składał z
                oczywiście UNI.Za pomyłkę przeprzszam autora Uni.

Skomentuj

witam mam małe pytanko ponieważ nie umiem znaleźć nigdzie wartości tego parametru, jaką ma uni szybkość narastania napięcia wyjściowego ?

Skomentuj

Zamieszczone przez K0Mii
                    witam mam małe pytanko ponieważ nie umiem znaleźć nigdzie wartości tego parametru, jaką ma uni szybkość narastania napięcia wyjściowego ?
                    zmierz ;]
                    co za problem ;]
                    Po co CI ten parametr ?

Skomentuj

czysta ciekawość ;]

Skomentuj

hm selektor tez projektu Irka ??

Skomentuj

kontynuujac moj problem,

po wymianie diody nie da sie ustawic pradu spoczynkowego (wachania ok 50mV bez wzgledu na potencjometr) na emiterach w kanale, w ktorym padl rezystor r12, co jeszcze powininem sprawdzic ?

[ Dodano: 2009-11-30, 18:48 ]
                          zeby byc scislym na rezystorze emiterowym t15 jest napiecie ok 15mV a na rezystorze t5 jest zero, gdzie szukac usterki ?

[ Dodano: 2009-11-30, 19:16 ]
                          wyglada na to ze T5 spalony (baza zwarta z kolektorem), musialem zle radiator przykrecic ;/ jutro wymienie i zobacze czy to wszystko...

Skomentuj

Rezystory emiterowe tez mogly sie spalic.

Zbyszek, te pytania o selektor czy zab to najlepiej na maila bo na razie nie wszystkie moduly beda udostepnione dla wszystkich.

Skomentuj

dzisiaj znowu pogralo chwile po czym spalilo bezpieczniki ;/ na szczescie nic nie zaplonelo, gdzie mam szukac przyczyny ?

Skomentuj

Miezylem ale nie pamietam dokladnie, gdzies o tym pisalem. Wyszlo cos w miedzy 20 a 30V/us.

Zamieszczone przez porcupineG
                                dzisiaj znowu pogralo chwile po czym spalilo bezpieczniki ;/ na szczescie nic nie zaplonelo, gdzie mam szukac przyczyny ?
                                Bez oscyloskopu, i generatora nic nie zmierzysz. No chyba ze cos zle podlaczasz a tego przeciez nie widzimy.

Skomentuj

jednak padly t5 i t15, ale nawet sie mocno nie zagrzaly ;/cos jeszcze musialo pojsc przy tej pierwszej awarii :( przez ten moment w ktorym wzmacniacz gral, jeden kanal byl duzo ciszej moze to jest jakas wskazowka ?

[ Dodano: 2009-12-01, 16:45 ]
                                  wymienilem tranzustory posprawdzalem wszystko, ustawilem prady spoczynkowe, teraz boje sie wlaczac, mam zamiar teraz zrobić tak: podłączam całe trafo bez rezystorów, kolumny na wyjscie (rezystancja ok 6.5 Ohma, impedancji dokladnej nie znam), do wejscia podlaczam sygnał prosto z karty dzwiekowej (bez potencjometru). Niech ktos potwierdzi czy tak to powinno działac,

[ Dodano: 2009-12-01, 17:45 ]
                                  Odpaliłem na chwilkę i porobiłem parę testów. Jak się podłączy dwa kanały to gra ale słychać wyraźnie, że jeden kanał gra dużo głośniej. Jak się podłączy jeden kanał np lewy, patrząc na płytkę to dźwięk, jest miodzio i wszystko fajnie, jak się podłączy tylko prawy kanał to głośność jest podobna ale słychać jest buczenie i lekkie trzaski, włączam tylko na chwile, żeby znowu się coś nie spaliło ;/

[ Dodano: 2009-12-01, 18:08 ]
                                  debil ze mnie, podłączyłęm na odwrót mase z sygnałem jednego kanału, ale czy to tłumaczy spalenie się tranzystorów ?

Skomentuj

Zamieszczone przez porcupineG
                                    debil ze mnie, podłączyłęm na odwrót mase z sygnałem jednego kanału, ale czy to tłumaczy spalenie się tranzystorów ?
                                    A kto moze wiedziec co jeszcze odwrotnie podlaczyles?

Skomentuj

wzmacniacz gra juz z 15 minut i wyglada ze jest ok czysciutko i w ogole :), rano zle przylutwalem do gniazda a potem juz nie sprawdzalem... sory za zamieszanie, dźwięk rewelka :)

Skomentuj

Witam wszystkich widzę że uniamp to ciekawa konstrukcja, miałem robić holtona ale tu czytam że niby uniamp lepszy i niby da rade go odpalić na irfp240. Jak to jest z nim na tych mosfetach bo mam 10 par w domu nie chce kupować tych toshib bo z kasą krucho będzie chodził dobrze na mosfetach?

Skomentuj

Nie ma sensu pakowac mosfetow. Mocniejsza wersja uniampa jest przystosowana do mosfetow ale po kilku probach sklaniam sie do bipolarnych toshib. Sa tansze, lepsze i wytrzymuja duzo wieksze moce.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X