Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

w projekcie masz podane 2x35V jałowo,z tego co pisze irek na trafach podaja wartosc napiecia ale juz pod obciazeniem czyli musisz nabyc transformator 2x32V,pod obiciazeniem masz zawsze wyzsze napiecie

Skomentuj

czyli takie trafo byłoby idealne??? ---> http://www.toroidy.pl/index.php?page...emart&Itemid=2

I czy jest sens pakować kase w wersję audio?

Skomentuj

Będzie dobre, sam mam takie tylko mocniejsze. Co do wersji audio - wg mnie nie ma sensu. Podstawowa wada tej wersji to środek zalany żywicą przez co nie można przewinąć trafa w razie zmiany napięcia lub uszkodzenia zwojów. Różnica w cenie też jest duża. Lepiej włożyć tę kasę w lepsze wykończenie :].

Skomentuj

też masz z toroidy.pl? W mocniejsze nie wiem, chyba nie ma sensu pakować pieniędzy bo mocy większej nie osiągnę ;] chyba że kilka W :razz: także chyba takie będzie najlepsze co??

Skomentuj

Też mam z Toroidy.pl

250VA 2x32V w wersji standardowej, jak chcesz te kilka wat więcej to weź 250VA 2x35V ale wtedy będą Ci się bardziej grzały elementy, szczególnie tranzystory mocy, jak Irek wspomniał.

Skomentuj

w projekcie masz podane 2x35V jałowo,z tego co pisze irek na trafach podaja wartosc napiecia ale juz pod obciazeniem czyli musisz nabyc transformator 2x32V,pod obiciazeniem masz zawsze wyzsze napiecie
              Pod obciążeniem napięcie maleje a nie rośnie. Jeżeli byś kupił 2x35(pod obciążeniem) to jałowo załóżmy by było 2x38, a tego mogły by już nie wytrzymać kondensatory na 50V.

Skomentuj

to mówiliście że 2x35V nie bardzo, ja bym obstawał przy 2x32V 250VA, takie byłoby chyba idealne co?? ile V miało by jałowo?? 35?
                PS: co do mocniejszego trafo chodziło mi o to że chyba nie ma sensu kupować 300VA bo nie osiągnę więcej mocy jedynie może pare W.
                To co? zamówić z toroidów takie: http://www.toroidy.pl/index.php?page...emart&Itemid=2 wersja standard.
                Będzie idealne na 100%??

Skomentuj

Co prawda ja mam 2x36V i 300VA z toroidów i kondensatory spokojnie dają radę.
                  Zamieszczone przez mateusz77892
                  ja bym obstawał przy 2x32V 250VA
                  Myślę, że możesz spokojnie brać. Te kilka voltów nie zrobi różnicy.

Skomentuj

mateusz77892 bedzie idealne. Ja mam 2x30V i śmiga należycie...

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                      Wiec cos nie tak jest w ukladzie, bardzo zadko trafiaja sie na tyle duze rozrzuty tranzystorow wejsciowych ze napiecie stale na wyjsciu ma za duza wartosc ale piszesz ze wczesniej bylo ok. No chyba ze zmieniales tez trany wejsciowe a nie zrobiles tego parami albo trafily sie felerne.
                      No wlasnie, musiałem wymienić T8 bo okazało się że po tym uszkodzeniu także siadł. Miałem jakiś BC546B innego producenta z zapasów i taki założyłem.
                      Dziś wymieniłem na egzemplarz tego samego producenta co reszta - skutek: napięcie jałowe na kanale 8mV :).

Dziękuję za poradę. Teraz spróbuję wzmacniacz trochę pomęczyć.

Pozdrowienia

Skomentuj

1.Bardzo proszę mi powiedzieć i napisać obok jakiego rodzaju mają być kondensatory?
                        2 18pF/50V C9 C27
                        4 47pF/100V C4 C11 C24 C31
                        2 470pF/50V C7 C29
                        8 100nF/63V C1 C2 C10 C14 C20 C26 C32 C34 FOLIOWE?
                        1 1uF/25V C13
                        2 4u7/25V C6 C28
                        2 10uF/25V C17 C21
                        3 47uF/25V C8 C16 C25
                        4 47uF/63V C3 C15 C22 C33
                        2 10.000uF/50V C18 C19 ELEKTROLIT

2.No i poza tym kondensator foliowy to tylko taki plastikowy sześcianik czy też taki podobny do ceramika kształtem np.
                        http://www.allegro.pl/item1020937911...1.html#gallery
                        bo mówiłem że foliowe to mi koleś dawał takie jak ceramiki, to mu podziękowałem.

3.Mostek... czy mógłbym dać mostek np. 25A 1000V?? Czy im mocniejszy tym mniej by się grzał??

Skomentuj

2 18pF/50V C9 C27 -Ceramik
                          4 47pF/100V C4 C11 C24 C31-Ceramik
                          2 470pF/50V C7 C29-Ceramik
                          8 100nF/63V C1 C2 C10 C14 C20 C26 C32 C34 pytaj o MKT napewno maja w elektroniku unitrel badz "elektronika" na nowym miescie
                          1 1uF/25V C13 -elektrolit
                          2 4u7/25V C6 C28-elektrolit
                          2 10uF/25V C17 C21-elektrolit
                          3 47uF/25V C8 C16 C25-elektrolit
                          4 47uF/63V C3 C15 C22 C33-elektrolit
                          2 10.000uF/50V C18 C19 ELEKTROLIT -nie polecam zakupu w elektroniku koszt jednego 10000uf to cena ok 20zl x2 mamy 40zł tyle ja placilem ale w wersji hi end

Zamieszczone przez mateusz77892
                          3.Mostek... czy mógłbym dać mostek np. 25A 1000V?? Czy im mocniejszy tym mniej by się grzał??
                          Niema sensu dawac az takiego duzego,pozatym bylby problem z umieszczeniem go na plytce mozesz wstawic 8,10 amperowy,czym wiekszy mostek tym wydaje mi sie ze lepiej radzi sobie z odprowadzaniem ciepla,ale mozesz od strony arek zamotnowac sobie kawalek blaszki ktora bedzie pełnila role radiatora

Skomentuj

Zamieszczone przez kaman777
                            8 100nF/63V C1 C2 C10 C14 C20 C26 C32 C34 pytaj o MKT napewno maja w elektroniku unitrel badz "elektronika" na nowym miescie
                            No ok ale tak jak pytałem MKT to są tylko takie w plastikowym sześcianie? czy te co wyżej link podałem też są dobre, choć wyglądem przypominają ceramiki??
                            I te szare u irka MKT to jakie?

a 10.000uf w rutroniku pytałem są po 9 zł bodajże. a Hi endowe będą się różnić znacząco od zwykłych?

Skomentuj

mkp to sa kondesatory foliowe,mkt poliestrowe,100nf to sa tylko kondesatory bocznikujace wiec bez znaczenia ktore wlutujesz nie odczujesz roznicy

[ Dodano: 2010-06-08, 15:57 ]
                              szescienne to sa wlasnie mkt te z linku bardziej przyminaja mkp ale tak jak pisalem powyzej

Skomentuj

a te szare u irka na zdjęciu na 1 stronie?? to też MKT tylko jakiej wartości??

Skomentuj

te dwa duze szare to sa kondensatory wejsciowe i maja 2,2uF. Ciezko je kupic i sa dosc drogie dlatego mozna wlutowac zwykle elektrolity, z foliowych miniaturek na 50V mozna kupic co najwyzej 4,7uF nie ma znaczenia jakiego typu beda czy mkt, mkp, mkse itd bo to wszystko sa kondensatory foliowe.

Skomentuj

To ja mam takie pytanie w związku z tymi kondensatorami. Czy będzie duża różnica pomiędzy 2,2 a 4,7uF?

Skomentuj

zmienisz pasmo od dołu z 4Hz na 3,5Hz :P nie słyszalna :razz:
                                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zachęcony opiniami zakupiłem ostatnio Uniampa od Irka. Wzmacniacz zaskoczył mnie bardzo pozytywnie :) Gratulacje dla konstruktora :wink:

Myślę też jakiejś skrzynce do niego i pomyślałem, że chciałbym mieć analogowe wskaźniki wysterowania z podświetleniem (jak w starszych wzmacniaczach). Czy ktoś może przerabiał taki temat ?

Skomentuj

Konradus99,

:wink:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X