Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ekranowanie, prowadzenie masy jest dosc wazne. Duzo czasu czekalem na powstanie obudowy do uniampa zeby dopiero w niej pomierzyc jego parametry. I dopiero teraz moge pozadnie poprowadzic przewody i ustawic trafo zeby najmniej ''buczalo''.

Uniamp150V2 ma zmienione prowadzenie sciezek z niektorymi sygnalami co poprawilo jego prace. Niestety nie mam obecnie uniampa w wersji na pierwszej plytce i moge sprawdzic pewnych anomalii ktore u was wystepuja. Na pewno warto dolozyc od druku 100nF (jest opisane gdzie i jak) i zrobic zwore na ''prawym'' rezystorze 10om (R71).

Zamieszczone przez FordSumtang
    Zastanawiam sie nad porzadnym potencjometrem - jaka rozpietosc rezystancji jest dopuszczalna?
    Nie powinien byc wiekszy ni 50k bo siadzie pasmo. Mniejszy moze byc i czym mniejszy tym mniej bedzie szumial. Niestety potencjometry o malych wartosciach maja kiepskie maksymalne tlumienie i jak zastosujesz 10k to na ''zerze'' muzyka bedzie ''przeswitywac''. Wynika to z tego ze kazdy potencjometr ma jakas minimalna rezystancje zwarcia styku, katalogowa producenci pisza max 5om. Wiec maksymalne tlumienie to jest wartosc potencjometru do tej rezystancji. W praktyce duzo zalezy od konkretnego egzemplarza i od tego jak bardzo jestes uczolony na takie przesluchy. Potencjometr 10k zmniejsza tez rezystancje wejsciowa wzmacniacza choc te 10k jest jeszcze akceptowalne.

Skomentuj

arcu nie mam pojęcia o co Ci chodzi Uniamp z założenia miał być to prosty wzmacniacz dla każdego o przyzwoitych parametrach, funkcjonalności a przede wszystkim tani na popularnych i ogólnie dostępnych elementach. Zbudowało go sporo osób i gdyby coś z nim było nie tak to by wyszło. Irek dzieli się swoim doświadczeniem całkowicie bezinteresownie a osoby które to robią można policzyć na palcach jednej ręki.
      Jak chcesz merytorycznej dyskusji to proszę bardzo:
      - na szumy ma największy wpływ pierwszy stopień, duże rezystancje szeregowe (jak potek od głośności) kaskody nie wiele Ci dadzą tylko skomplikują niepotrzebnie układ co innego jak chciał byś zwiększyć znacznie max. napięcie zasilania.
      Jak bardzo Ci przeszkadzają te MJE pracujące w całej rozpiętości zasilania (co zresztą niewiele ma wspólnego z szumami) to możesz wsadzić nowoczesne tranzystory np. KSA1381/KSC3503 (są minimalnie droższe od MJE) obejdzie się bez kaskody.
      - pytasz się o liczenie stopnia różnicowego a za chwile proponujesz że poprawisz układ ?
      Jak chcesz żeby Ci ktoś pokazał jak się liczy to załóż osobny temat.

Możliwości zmian jest wile (np. włączenie stopnia wy. miller loop) i jeśli potrafisz coś poprawić bez znacznej komplikacji układu to pokaż a nie czepiaj się bez sensu.

Skomentuj

Zamieszczone przez FordSumtang
        Z innej beczki:
        Czy ktoś ma zbędną płytkę PCB regulatora barwy Irka?
        Niestety trochę mi czasem basu brakuje szczególnie przy cichym słuchaniu.

Aktualnie używam tone control z NAD 3020, ale oprócz tego że robi swoją robotę to niestety dość skutecznie załatwia to za co uwielbiam dźwięk UA - wyrywające do przodu/dynamiczne wokale (nawet przy 0db/0db).
        Niestety czasem jednak by się jakiś regulator barwy by się przydał.

Pozdrowienia - zasłuchany
        Powrócę nieco do tyłu... Zbudowałem dziś jeden regulator barwy dźwięku (niegdyś kit Jabel'a) czyli mono i podłączyłem pod UNIampa i powiem tylko tyle, że nie warto inwestować w jakiekolwiek "przedwzmacniacze" tego typu bo tylko szkoda drobnych a można za to kupić piwo do delektowania się przy UNI - mam też coś na kształt AVT2132 na NE5532 (TL072) i trudno mi jest określić czy był sens podłączanie tegoż układu. Jak na razie powróciłem do potka i to mi wystarcza.

Skomentuj

Widze raven ze nie wytrzymales :) Ja tez to chcialem napisac tylko stwierdzilem ze nie warto :)

Zamieszczone przez Amper6
          Jak na razie powróciłem do potka i to mi wystarcza.
          Ja jak zaczynalem przygode z audio to miaelm wlaczony loudness i podbity bas z wysokimi a ze sam projektowalem plytki wg schematu AT9100 to dodalem jeszcze jedna korekcje podbijajaca niskie i wysokie :) Potem bylo mnei stac na jakis uzywany wzmacniacz i kolejne mialy coraz slabsze podbicie abrwy i nie mialy loudnesu a na sony zatrzymalem sie i sluchalem tylko przez source direct ktore co ciekawe wylaczalo takze regulacje balansu.
          Barwa jest mi zupelnie nie potrzebna ale dorobilem ja bo sa ludzie ktorzy sluchaja jakiejs kiepsko nagranej muzy a koniecznie chca jej posluchac wiec barwa im sei przydaje. Na szczescie jest wylacznik ktory zupelnie ja omija. Tylko niech nikt nie mowi ze to nie jest barwa wysokich lotow bo i taka nie miala byc z zalzoenia barwa nie wnosi nic dobrego wiec zastanawianie sie czy jest haj-endowa czy low-endowa nie ma zadnego sensu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Irek
            Tylko niech nikt nie mowi ze to nie jest barwa wysokich lotow bo i taka nie miala byc z zalzoenia barwa nie wnosi nic dobrego wiec zastanawianie sie czy jest haj-endowa czy low-endowa nie ma zadnego sensu.
            Zbudowałem niskobudżetowy zestaw 2-óch regulatorów barwy (cena elementów bez potków, bo mam) z racji sprawdzenia czy doda coś nie coś do UNI. Za elementy zapłaciłem "bagatela" 5zł - na BC547. Okazuje się, że dźwięk jest płytki : bas dudni, a sopran tak suchy; jakby ktoś szpilki (albo gwoździe) wysypał na stół; jakiego w UNI + potek 47k nie uświadczyłem. Znikło to cudne stereo, które oferuje UNI. Nie jestem zwolennikiem UNI jako samej końcówki ale dodawanie takich badziewi do tak dobrego układu to pomyłka.

Skomentuj

Właśnie złożyłem Uniampa i jedyne co chce powiedzieć to, :mrgreen: DZIĘKUJE IRKU za ten projekt ,wielki szacunek dla ciebie za to co robisz:) Naprawdę bardzo dobrze to gra:)

Skomentuj

A ja sie zastanawiam ktory do zbudowania wzmacniacz jest lepszy,prostszy i tanszy. uni czy sym? Bo tak mysle duzo jest ludzi tutaj lekko zielonych a chcacych cos zbudowac .mi.(ja) wiec tak moze ktos zrobi drobny ranking za i przeciw. Ps.gdzie dostac 2plytki uni albo syma?jaka cena ewentualnie?czy trawic samemu?

Skomentuj

Ps.gdzie dostac 2plytki uni albo syma?jaka cena ewentualnie?
                  do uniego wystarczy Ci jedna, to wzmacniacz stereo. Płytka w grupowym zamówieniu kosztowała 10zł

Skomentuj

Oj to chyba nie doczytalem dokladnie bo chce zrobic (narazie plan) dual mono na pojedynczym trafie ale chodzi mi o wieksza moc ok 200watt 8ohm i tak studiuje te projekty i mysle. A jest mozliwosc zmostkowania tej konstrukcji? Co do plytek wlasnie niewiem jak mi wyjdzie druk bo tego jeszcze sam nie robilem,jedynie do zwrotnic ale to (wyskrobywanie)bylo.

Skomentuj

-->DDN, przeczytałeś dokładnie(w miarę) ten temat?

Bo większość odpowiedzi na te pytania znajdziesz...

Co do płytek, to na głównej masz opis ciekawej i taniej metody (tzw. prasowanka vel żelazko), przy odrobinie wprawy i staranności jakieś 3/4 płytek wychodzi za pierwszym razem idealnie (u mnie 2/3 - chyba za mocno poleruję miedź ).

Skomentuj

Staram sie w miare mozliwosci czytac dokladnie ale nieraz rozmowy tak zaawansowanych elektronikow wydaja mi sie jak z kosmosu,a druga sprawa to taka (i chce tu prosic moderatorow) ze ja jestem na internecie mobilnym w tel,wiec niemam mozliwosci dokladnego okupowania forum strona po stronie-prosze o wyrozumialosc nawet jesli chodzi o wstawianie znakow z kreskami.

Skomentuj

Jest sporo programów do ściągania stronek, możesz je dość precyzyjnie ustawić na to co mają ściągnąć (w tych nowocześniejszych nawet ten konkretny temat plus powiedzmy odnośniki do niego - ale dość "płytko", inaczej z kilku minut ściągania zrobi się kilkadziesiąt).

Wyrozumiałości troszku dostaniesz - jako że ostatnio pojawił się tu osobnik który części wyrazów zastępuje(sic!) cyframi...
                          Robi to bez konkretnego powodu - więc dość korzystnie wypadasz w tym "towarzystwie".

Coś na kształt mostkowanej wersji uniampa jest (chyba nawet taniej może wyjść jego złożenie), tyle że to pod napędzanie "subów" bodaj pomyślane.

"Chybam" i "gdybam" jako że temat dość dawno czytałem.

Skomentuj

Narazie robie rozeznanie z forum,pytam pisze czytam ile moge ile mam czasu. Potem sie namysle co zbudowac,zamowie czesci,reszte poszukam w setkach plytek z roznych urzadzen i sie zbuduje,puzniej pokaze co zrobilem poczytam sugestie i podpowiedzi i poprawie. Jak bedzie trzeba to wysle to komus kto (zeby zjadl) na elektronice by poprawil i uruchomil-oczywiscie nie za darmo. Tak wiec tyle tu z mojego pisania ....dalej ide szukac,czytac. Ps.podoba mi sie to forum jak zadne inne!

Skomentuj

Nie powinien byc wiekszy ni 50k bo siadzie pasmo
                              irek, czyli bez sensu jest stosowanie potka 100kohm? takiego własnie alpsa z silniczkiem zamówiłem na allegro :cry:

Skomentuj

To zmniejsz kondensator wejsciowy z 470p do 220pF.

Skomentuj

Witam, czy można uruchomić Uni na toroidzie 2x24V 150W, ewentualnie jak by się dało, to jak będzie działał?? Mam takie trafo na stanie, chciałbym uruchomić Uni a narazie kaski brak na odpowiedni transformator.

Skomentuj

uruchamiaj będzie działał. Tylko pamiętaj że mniejsze napięcie=mniejsza moc

Skomentuj

Może to trochę głupie pytanie, ale czym jest element BR1 w spisie elementów o parametrach 6a i 200v?

Skomentuj

To jest mostek prostowniczy.

Skomentuj

Dzięki, a do oprawek bezpieczników mam rozumieć, że zamontować bezpiecznik 250V 5A?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X