Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

witam
    co zyskam po dołożeniu po jednej parze tranzystorów końcowych ?
    czy bedzie on pracował normalnie przy znamionowym zasilaniu czy trzeba cos zmieniac w układzie?

Skomentuj

Zamieszczone przez banmar_2005
      witam
      co zyskam po dołożeniu po jednej parze tranzystorów końcowych ?
      czy bedzie on pracował normalnie przy znamionowym zasilaniu czy trzeba cos zmieniac w układzie?
      Bez zwiększenia napięcia zasilania a tym samym poważnych zmian w układzie - nic.
      Chyba że zależy Ci na pracy na obciążeniu 2 omowym.

Skomentuj

Przez niektore plynie dlatego ja stosuje srebrzanke o srednicy 0,8mm.
        Czy jeżeli zrobiłem je z grubszych nóżek od rezystorów to wzmacniacz może działać niepoprawnie?
        Przez które płynie większy prąd?

Rezystory 1R i 100k mam chyba na 1/8W. Lutować je czy to za mało?
        I nigdzie w elektronicznych w Łodzi nie mogę dostać 910R, 2,2k, 220R ale szukam nadal.

Skomentuj

Zamiast 910 mozesz dac 1k.

Skomentuj

Zamieszczone przez davitxx
            Czy jeżeli zrobiłem je z grubszych nóżek od rezystorów to wzmacniacz może działać niepoprawnie?
            Przez które płynie większy prąd?
            Użyłem obciętych nóżek rezystorów jako zwory i uni działa pięknie, ale następnym razem na pewno skorzystam z rady Irka.

Skomentuj

Zamiast 910 mozesz dac 1k.
              A czy to nie zmieni jakiegoś parametru?
              Po coś chyba zastosowano te 910R?
              Nie znam się na tym i nie chciałbym popsuć efektu.
              Użyłem obciętych nóżek rezystorów jako zwory i uni działa pięknie, ale następnym razem na pewno skorzystam z rady Irka.
              Jakie obciążenie 4 czy 8ohm?

Skomentuj

Cytat

Jakie obciążenie 4 czy 8ohm?
                Obciążenie chyba nie ma tu wielkiego znaczenia. A co do zworek - ścieżki na płytce mają mniejszy przekrój niż te zworki z nóżek rezystorów więc raczej nie ma to ujemnego wpływu na parametry. Złożyłem jak do tej pory trzy sztuki Uni i zawsze robiłem zworki z nóżek rezów - gra dobrze, nic się nie kopci więc chyba jest OK

Skomentuj

Obciążenie chyba nie ma tu wielkiego znaczenia.
                  Napięcie zasilania się nie zmienia a moc rośnie. To się musi z czegoś brać.
                  Przy obciążeniu 4ohm płynie większy prąd?

Skomentuj

davitxx, a prawo ohma znasz?
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Napięcie zasilania się nie zmienia a moc rośnie. To się musi z czegoś brać.
                      Przy obciążeniu 4ohm płynie większy prąd?
                      Chodziło mi o to, że skoro ścieżka na PCB się nie pali - niezależnie czy obciążenie masz 4 czy 8 ohm - to zworka z nóżki rezystora, która generalnie ma większy przekrój, też nie powinna się spalić, eehhhh...

Skomentuj

Witam

mam problem z uniampem może napisze pokrótce o co chodzi.

Wiec tak uniampa złożyłem jakoś tydzień temu, odpalił za pierwszym razem wszystko ładnie. dziś gdy wszystko rozmontowałem celem włożenia do obudowy po skończonej pracy i pierwszym starcie w głośnikach głucho ... na wyjściu z transformatora Uni dostaje napięcie 2x29,5 V więc napięcie do niego dochodzi. Dodam, że nic nie odlutowywałem ani nie grzebałem w nim, po prostu sobie leżał. Sygnał też dostaje , wiec sam już nie wiem co mu się stało ... :( Macie może jakiś rady/wskazówki dla mnie ?

Proszę o pomoc

Skomentuj

Moze jakis zimny lut? Jak ja montowałem to odpadł mi rezystor emiterowy (słabo przylutowalem)

Skomentuj

No może choć nie wydaje mi się :/ będę jutro patrzył bo dziś już straciłem do niego nerwy :P

a macie jeszcze jakieś propozycje co mogło się stać ??

Skomentuj

Może to głupie ale sprawdziłeś przewody połączeniowe idące od wzmacniacza do gniazd? Może tutaj coś nie łączy skoro nic nie ruszałeś przy płytce?

Mam pytanko,
                              czy masa głośnikowa musi być odizolowana od obudowy?
                              Sygnałowa chyba nie?

Skomentuj

Głośnikową lepiej odizolować.

Skomentuj

bart210, Widzę, że masz również Symasym'a?
                                  Jak gra twoim zdaniem w porównaniu do Uniamp'a?

Pytanie do mądrych głów.
                                  Czy jest jakieś przeciwwskazanie aby umieścić kondensatory wygładzające napięcie poza płytką?
                                  Jeśli nie to czy lepszy drut 1,5mm^2 czy linka do ich podłączenia?
                                  Mam zamiar zamontować po 3szt 4700uF na stronę bo takie aktualnie posiadam na stanie.

Skomentuj

Czy jest jakieś przeciwwskazanie aby umieścić kondensatory wygładzające napięcie poza płytką?
                                    Tak, logika i estetyka.
                                    Mam zamiar zamontować po 3szt 4700uF na stronę bo takie aktualnie posiadam na stanie.
                                    No to schowaj do szuflady z powrotem i wstaw 2x10mF jak sie nalezy.

Skomentuj

W takim razie skoro napięcie na kondensatorach ma wynosić ok 50V (35V po wyprostowaniu) to czy nie będzie jakiś problemów jeśli zastosuję kondensatory na 50V jak jest w spisie elementów?

davitxx napisał/a

Tak, logika i estetyka.
                                      Bardziej interesowała mnie opinia z punktu widzenia elektronicznego a nie Twoje osobiste upodobania.
                                      Logika nakazuje mi nie wydawać dodatkowej kasy i zastosować to co mam a estetyka to kwestia gustu.

Mimo to po przemyśleniu zastosuję 10mF.

Skomentuj

PYTANIE: (może banalne!) o jakie śruby zapytać w sklepie żeby dobrze nimi przykręcić tranzystory do radiatora?? Nigdzie nie mogę znaleźć tej długości...

Skomentuj

W takim razie skoro napięcie na kondensatorach ma wynosić ok 50V (35V po wyprostowaniu)
                                          35V napięcie zmienne z trafa a 50V napiecie stałe na kondensatorach zasilacza.Kondensatory na 50V wytrzymają nawet nieco więcej (55V-57V).Mozna je "przyzwyczaić" do pracy z wyzszym napieciem niż znamionowe poprzez pracę ze stopniowo zwiekszanym napieciem wyzszym od znaminowego ale to długotrwały proces i odbija sie na żywotnosci kondensatora (mam na mysli elektrolity)
                                          Wracajac do uni ważna średnica kondensatorów tzn30mm.Można dostać 10000uF/63V o srednicy 30mm i nie będzie problemu .

Skomentuj

Czaruję...
                                          X