Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

70V skad Ci sie wzieło takie napiecie kolego,mierzysz pewnie napiecie na kondensatorach przykladajac jedna sonde na plus jedengo i minus drugiego czyli masz ok 35 V po mostku,domniemam ze masz trafo 2x26V zgadza sie ??:>

[ Dodano: 2010-10-26, 11:34 ]
    i moze mierzysz w mV na wyjsciu wzmacniacza wtydy byloby ok

Skomentuj

trany sprawdziłem względem radiatora wszystkie oraz termistor wszystko w porządku trafo podpięte dobrze w sieci zero oraz faza jak było wszystko poskładane razem z przedwzmacniaczem to było jeszcze więcej około 110volt.

[ Dodano: 2010-10-26, 12:11 ]
      misiek trafo od irka zaznaczam wzmacniacz gra ale jak wszystko było poskładane to było czć napięcie na obudowie więc jedna końcówka przyrządu do obudowy a druga do ręki i 110 volt po odwruceniu wtyczki w gniazdku wszystko w porządku,dlatego wyciągnąłem uni i teraz jest 70 volt z wtyczką jak wyżej

Skomentuj

"wzgledem radiatora" a uniampa masz w obudowie??:)pomiary mozna mozna tak dokonywac jezeli radiator łaczy Ci sie z masa :)

Skomentuj

misiek radiator w powietrzu a mimo to jest na nim napięcie

Skomentuj

posprawdzaj sobie czy niema przejscia miedzy tranzystorem a radiatorem,w toschibach masz takie wyciecie w ksztalcie ksiezyca i w tym miejscu przyloz sonde miernika a druga na radiator,moze masz 70 stopni C ale nie V :P to tez by sie zgadzalo :P

Skomentuj

misiek to jest napięcie zmienne a objaw jest taki jak w kompie lub lodówce bez zerowania lub uziomu

Skomentuj

Zamieszczone przez pulka
                było czć napięcie na obudowie więc jedna końcówka przyrządu do obudowy a druga do ręki
                I co niby takim pomiarem chcesz zmierzyc? Elektrycznosc statyczna? Na ekranach telewizorow jest czasem po kilka tysiecy wolt i co z tego? Dlatego wszelkie metalowe czesci podlacza sie do masy/uziemienia.

Wazne czy dotykajac obudowy/radiatora nie ''kopie''. Czasem komputer kopie bo jak jest nie uziemiony to na jego obudowie panuje 110V wynikajace z zasilacza impulsowego ktory ma dzielnik pojemnosciowy do uziemienia (kondensatory Y).

Skomentuj

irek to że trzeba uziemnić lub wyzerować to wiem tylko ciekawi mnie skąd to napięcie a napięcie czuć jak się przyjedzie palcami po obudowie.

Skomentuj

Zamieszczone przez pulka
                    że trzeba uziemnić lub wyzerować
                    Nic nie tzreba uziemiac ani zerowac! Sprzetu w II kalsie ochronnosci nie wolno nawet tego robic.
                    Masz tlyko podlaczyc radiator do masy.

Skomentuj

masa środkowe wyprowadzenie trafa plus radiator robiłem i nic nie dało

Skomentuj

radiator podłączasz do masy sygnałowej tak jak obudowę, a nie do masy zasilania

Skomentuj

Cieszę sie, że padło to zdanie, ponieważ i ja się nad tym zastanawiałem.

Powiedzcie mi jeśli możecie czy jeśli zastosuję jakiś zwykły potencjometr 50k logarytmiczny za 10zł to odczuję różnicę w odsłuchu między alpsaem za 26zł a takim tańszym potencjometrem? W ilości szumów?
                          Taki tańszy akurat mam nowy na stanie i nie wiem czy jest sens kupować taniego alpsa.

Skomentuj

Nie nie ma sensu.
                            Lepiej spisze się Telpod za 5 zł niż tani Alps albo inny markowy.Jeśli chcesz juz coś w miarę poprawnego,to musisz się liczyć z wydatkiem ok 100zł...ale czy warto?

Skomentuj

Jeśli chcesz juz coś w miarę poprawnego,to musisz się liczyć z wydatkiem ok 100zł
                              Drabinka rezystorowa to coś koło chyba 60zł? Były na allegro swego czasu KITy do samodzielnego montażu.

Skomentuj

Kolejne pytanko :)
                                Najprawdopodobniej przed weekendem nie uda mi się dostać tego termistora 100k.
                                Czy można wzmacniacz odpalić bez niego? Czy on odpowiada za realizację zabezpieczenia termicznego? Trzeba wlutować w jego miejsce w takim przypadku jakiś rezystor?
                                Oczywiście to ma być tylko przez weekend, ponieważ mam już wszystko i chciałbym w weekend sprawdzić czy/jak działa wzmacniacz.

Skomentuj

Witam, i ja postanowiłem złożyć swojego Uni... składanie poszło dość zgrabnie lecz z uruchomieniem pojawił się problem... otoż nie ma napiecia na rezystorach emiterowych....
                                  Sprawdziłem wszystkie tranzystory... Nic nie wybuchlo, nic sie nie grzeje.
                                  Podlączyłem oczywiscie przez rezystor i tylko połowe zasilania.
                                  Co może być nie tak?
                                  W całym temacie nie znalazłem takiego przypadku... najczesciej T19 odpowiedzialny za zabezpieczenie siadal....
                                  Napiecie na tranzystorach koncowych jest ok.40V

Pozdrawiam
                                  KoreX

Skomentuj

Zamieszczone przez japycz1
                                    w celu wyeliminowania przydzwieu jak najbardziej w celu tylko przeprowadzenia pomiarow nie,pozatym najlepiej jest sie wpiac wlasnie na uzwojenie srodkowe transformatora czyli mase i tak poddawac pomiarom uniampa
                                    Zamieszczone przez davitxx
                                    Czy można wzmacniacz odpalić bez niego?
                                    Mozna
                                    Czy on odpowiada za realizację zabezpieczenia termicznego?
                                    tak
                                    Trzeba wlutować w jego miejsce w takim przypadku jakiś rezystor?
                                    nie
                                    Zamieszczone przez KoreX
                                    Napiecie na tranzystorach koncowych jest ok.40V
                                    sprawdzasz napiecie na wyjsciu wzmacniacza nie na tranzystorach koncowych,na tranzystorach koncowych bedziesz mial napiecie rzedu napieciu zasilania wiec byloby oki

Skomentuj

Zamieszczone przez KoreX
                                      Podlączyłem oczywiscie przez rezystor i tylko połowe zasilania.
                                      Podłącz całe! Jak to nic nie da to szukaj zimnych lutów bo to najczęstsza przyczyna

Skomentuj

Było dość poźno i przeoczyłem jedną zenerkę która okazała się zwierać... z tego powodu działało zabezpieczenie i nie miałem prądu na emiterowych... ok 2:30 udało mi się to naprawić ale na prawym kanale mam stałe na wyjsciu i teraz będę walczył z nim.

Dziękuję za odpowiedzi.
                                        Pozdrawiam
                                        KoreX

Skomentuj

Witam,
                                          skompletowałem i polutowałem już całą płytkę.
                                          Jest jeden problem. Zamiast PR 220R wlutowałem 200R.
                                          Czy będę miał możliwość poprawnego ustawienia prądu spoczynkowego?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X