Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ewidentnie jest zwarcie w wzmacniaczu, u mnie ten rezystor 5W nawet cieply sie nie zrobil, u mnie za to jest problem startu samego trafa (800VA), nawet bez obciazenia S 25B wylatuje z hukiem

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      a podlacz trafo bez obciazenia
      Bez obciążenia żarówka lekko mrugnęła, a trafo działa jak należy.

---------- Post dodany o 19:55 ---------- Poprzedni post o 19:54 ----------

Zamieszczone przez AIPOWER Zobacz posta
      ewidentnie jest zwarcie w wzmacniaczu, u mnie ten rezystor 5W nawet cieply sie nie zrobil, u mnie za to jest problem startu samego trafa (800VA), nawet bez obciazenia S 25B wylatuje z hukiem
      Z tym zwarciem to byłem prawie pewien :)

Skomentuj

sprawdź d7 i d8, i od strony ścierzek czy podczas lutowania nie zrobiłeś zwarcia. No i potencjometry w lewo.

Skomentuj

Wskazówka
          zwarcia nalezy szukac przed bezpiecznikami w wzmacniaczu, mostek i kondy filtrujace, za kondami juz sa bezpieczniki ( a przynajmiej powinny )
          Last edited by lklukasz; 19.02.2011, 20:45.

Skomentuj

Wskazówka
            zwarcia nalezy szukac przed bezpiecznikami w wzmacniaczu, mostek i kondy filtrujace, za kondami juz sa bezpieczniki ( a przynajmiej powinny )
            Jak wyjąłem bezpieczniki to kondy się normalnie ładują, a żarówka tylko lekko mignęła.

---------- Post dodany o 09:45 ---------- Poprzedni post o 09:44 ----------

Zamieszczone przez cyciak Zobacz posta
            sprawdź d7 i d8, i od strony ścierzek czy podczas lutowania nie zrobiłeś zwarcia. No i potencjometry w lewo.
            Nie zrobiłem zwarcia, a potencjometry ustawiłem w lewo.

Skomentuj

Błąd w montażu.... i tyle. Przy zwarciu za zasilaczem powinny wylecieć bezpieczniki na płytce. Nie dałeś zbyt dużych wartości.

Skomentuj

Wskazówka
                Z całym szacunkiem dla bardziej doświadczonego kolegi.
                Może nie musi jak składałem swojego pierwszego uni. Miałem podobny problem bezpieczniki na płytce były 5A( bynajmniej wszystkie ślady na niebie i ziemi na to wskazywały, ah te tolerancje, i procesy technologiczne), a wywalało bezpiecznik po stronie uzwojenia pierwotnego trafa. po wymianie d8 jak ręką odjął. Oczywiście pozostaje jeszcze mostek i kondensatory. Jednak kolega sylweksylwina zaznaczył że po wyjęciu bezpieczników kondensatory ładują się. dalej pozostają d7 i 8 dalej końcówki czy nie mają przebicia. Diody 1n4001 - 7 można już uszkodzone kupić (znów ah te procesy technologiczne). Pozdrawiam.

Skomentuj

faktycznie, nie wzialem pod uwage ze te bezpieczniki nie zawsze musza poleciec przez te odchyly technologiczne, w takim wypadku faktycznie te diody tuz za bezpiecznikami trzeba by sprawdzic

Skomentuj

Zamieszczone przez cyciak Zobacz posta
                    Diody 1n4001 - 7 można już uszkodzone kupić
                    To mało prawdopodobne.

Panowie ten wzmacniacz ma tylko kilka elementów na krzyż. Każdemu zdarzy się zrobić błąd w montażu ale od tego macie głowę na karku i miernik w ręce.
                    Spr. czy nie wlutowałeś tych diod odwrotnie.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                      To mało prawdopodobne.

Panowie ten wzmacniacz ma tylko kilka elementów na krzyż. Każdemu zdarzy się zrobić błąd w montażu ale od tego macie głowę na karku i miernik w ręce.
                      Spr. czy nie wlutowałeś tych diod odwrotnie.
                      Diody są sprawne i poprawnie wlutowane.

Bezpieczniki są szybkie 5A.

Skomentuj

[QUOTE=raven1985;257754]To mało prawdopodobne.

I tu muszę cię zdziwić. kiedyś zakupiłem w sklepie 1n4002 4szt. przed wlutowaniem sprawdziłem, i każda miała przebicie. Wróciłem się do sklepu i sprzedawca mnie przeprosił. Dał drugie z tej samej przegródki i były sprawne. Naj pierw sam sprawdził. Pozdrowienia.

Skomentuj

Gdzie jeszcze można szukać zwarcia ?

Skomentuj

mam pytanie: czy te trany ze spisu, tzn. BC564B mogą być zastąpione przez BC546A?? Ma to jakąś różnice? Po prostu takie mam

Skomentuj

roznica to max prad
                              wersja A ma nizszy niz wersja B
                              ale czy to wystarczy to musisz zapytac irka

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                roznica to max prad wersja A ma nizszy niz wersja B ale czy to wystarczy to musisz zapytac irka
                                Nie. A, ,B, C różnią się wzmocnieniem. Im wyższa literka tym wyższe i lepsze :) Z A możesz mieć wyższy offset na wyjściu.

Skomentuj

Offset czyli DC na wyjsciu zalezy od rozbierznosci wzmocnienien a nie od ich rzeczywistej wartosci.

Skomentuj

Witam

Z małym zapytaniem serwisowym, poszedł przester (lub inne pierdnięcie) na kanały, na pewno padł T5, T6 ma zwarcie na złączu B-C (B-E blokuje, tak samo E-C), poza tym spalił rezystory R31, R9 i R26. Prawy kanał przeżył, poszedł bezpiecznik, w lewym nie zadziałał... Jak wysokie jest prawdopodobieństwo że poszły dodatkowo któreś z BC546/BC556? T3, T14, T6 i T16 są sprawne.

Pozdrawiam, Soh

Skomentuj

Nie ma możlwiości żeby od przesteru padły te tranzystory.

Skomentuj

Witam czy jest ktoś w stanie mi powiedzieć czy da się jeszcze trochę więcej mocy z tej końcówki wycisnąć? Jeśli tak to proszę o radę :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Targi Zobacz posta
                                          Witam czy jest ktoś w stanie mi powiedzieć czy da się jeszcze trochę więcej mocy z tej końcówki wycisnąć? Jeśli tak to proszę o radę
                                          A po co? .

Skomentuj

Czaruję...
                                          X