Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

A ja mam pytanie odnośnie transformatorów. Jestem w trakcie budowy nowej obudowy do uniampa i ze względów technicznych chciałbym przedłużyć kable wyjściowe od transformatora z uniampa ( trafo z forumowego zamówienia, 250VA ). Pytanie tylko czy można, bo słyszałem, że nie jest to wskazane. Jak tak to o ile centymetrów mogę przedłużyć kable? Przydałoby mi się nawet tak o 10cm każdy.. Nie więcej. Ewentualnie mniej.

Skomentuj

Mozesz je nawet przedluzyc 2m, przewod 1,5mm2 o dlugosci 1m ma 15mom, wiec puszczajac nim 3A napiecie siadzie "aż" o 0,045V....

Skomentuj

Oddalenie trafa od koncowki to dobry pomysl bo trafo bardzo sieje magnetycznie. Ale to trzeba zrobic z sensem zeby nie znalazlo sie ono w poblizu np preampa. Kable wtornego moga byc dlugie ale tez nalezy pameitac ze mocno seija magnetycznie dlatego nalezy je dosc ciasno skrecic i puscic z daleka od czulego toru audio.

Skomentuj

pytanko --po włączeniu uniampa w prawym głośniku słychać bardzo cicho ale jednak , stuknięcie-puknięcie itp. , tylko w jednym kanale drugi piękna cisza ?
          chyba że to normalne zjawisko ale wolę zapytać

Skomentuj

U mnie też tak jest, stuk ledwo słyszalny. Wszystko w normie.

Skomentuj

Irek, co to znaczy, żeby kable wyjściowe z trafa nalezy dosc ciasno skrecic? Tzn wszystkie cztery "do kupy" i ścisnąć jakimiś ściskaczami razem z sobą tak? Czy mam je poobkręcać i zrobić coś w stylu skrętki?

Skomentuj

Kable należy skręcić, czyli tak jak napisałeś, zrobić coś w stylu skrętki.

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90 Zobacz posta
                  Irek, co to znaczy, żeby kable wyjściowe z trafa nalezy dosc ciasno skrecic?
                  wydaje mi sie ze chodzi tu o wzajemne oddzialywanie pol elektromagnetycznych kazdego przewodu
                  pewnie chodzi o to zeby sie wzajemnie znosily

Skomentuj

Kolejne pytania, pierwsze odnośnie chłodzenia:

Mam obudowę do Uniampa, spód blacha alu 3mm, góra blacha alu 2mm, boki wiórówka ( front i tył blacha alu 3mm bez otworów wentylacyjnych ). Uniamp jest w środku ( radiator dedykowany do uni styka się i spodem i górą z blachami ) mam wywiercone otwory wentylacyjne w blachach na powierzchni radiatora ( od spodu i od góry ). Pytanie następujące: Mam dawać wentylator? Myślałem, żeby wrzucić taki jakiś 80mm na 5V dla lepszej cyrkulacji powietrza. Co Wy na to? Nie ukrywam, że dawanie wentylatora wiąże się z robieniem do niego zasilacza itp. więc na ręke to mi nie jest. Wentylator jeśli by był to na bocznej ściance ( od zewnątrz grill komputerowy )

Drugie pytanie, dotyczy izolacji, ale elektromagnetycznej.

Projektuje obudowę nową i pomyślałem, żeby uniampa ustawić radiatorem DO transformatora. ( dlatego pytałem o przedłużenie kabli ). Wtedy nie miałbym gdzie dać wentylatora, bo radiator nie byłby przy ściance obudowy.
                    Na pewno gruby radiator zapobiegłby negatywnemu wpływowi trafa na pracę samej końcówki mocy. Warto to zrobić?

Proszę o sugestie nt wentylatora i ustawienia końcówki,
                    Pozdrawiam

EDIT: Dodam, że nie mam problemów z przegrzewającym się radiatorem - jeszcze nigdy mnie nie parzył w dotychczasowej obudowie. Nie gazuję jakoś uniampa, ale mimo to chciałbym zapewnić mu dobre warunki pracy :)

Skomentuj

Pytanie następujące: Mam dawać wentylator? Myślałem, żeby wrzucić taki jakiś 80mm na 5V dla lepszej cyrkulacji powietrza. Co Wy na to?
                      jeśli cię nie parzy to znaczy, że jest ok

Projektuje obudowę nową i pomyślałem, żeby uniampa ustawić radiatorem DO transformatora. ( dlatego pytałem o przedłużenie kabli ). Wtedy nie miałbym gdzie dać wentylatora, bo radiator nie byłby przy ściance obudowy. Na pewno gruby radiator zapobiegłby negatywnemu wpływowi trafa na pracę samej końcówki mocy. Warto to zrobić?
                      tak jest właśnie w oryginalnym projekcie obudowy do uniego...
                      ale to za jakiś czas
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Mam dawać wentylator?
                        ja nie mam wentylatora a radiator jest 7cm wysoki i nie mam problemu z przegrzewaniem, nawet testowałem parę utworów głośnego grania i nic się nie dzieje ,
                        otworki porobione pod radiatorem i pod płytka 6mm około 45 góra i tyle samo dół
                        dlatego pytałem o przedłużenie kabli
                        kabelki mam przedłużone i wszystko ok bo tak samo zamontowałem radiator przodem do trafa

Skomentuj

Wpadłem na taki pomysł: posiadam starą satkę (tuner satelitarny kiedyś, kiedyś, odbierał niemieckie kanały...) nieużywana już od kilku lat leży na strychu, ale sprawna. Jest z pilotem i teraz tak: chciał bym wyciągnąć z niej elektronikę tą co trzeba (czujnik/odbiornik) do zrobienia UNI na pilota (w sumie tylko on/off i volume). Czy jest to możliwe ? I czy jest to trudne do zrobienia ? :???: (w sumie słabo znam się na elektronice ale jeśli nie była by to operacja jak zadanie dla elektronika na poziomie, to chciał bym z pomocą kolegów z forum spróbować takie coś zdziałać... :) )

UNIego skleciłem jakieś już pół roku temu, do tej pory udało mi się zamontować mu jeszcze ON/OFF na microshwitch`u. Mam tez potka z silniczkiem (co zapewne przyda się do sterowania pilotem ) z trafo wychodzą odpowiednie do niego wtórne - chodzi elegancko (nie za szybko nie za wolno... :) )
                          W głowie mam iż mój UNI ma być końcowa mocy sterowana na pilota... (bez gały na panelu...) no chyba że skuszę się jeszcze zrobić mu regulacje barwy (http://www.fratu.pl/irek/?regulacja-barwy,48) i tu miał bym tez pyt. czy TL072 mogę zastąpić 4558D JRC (takie po prostu mam pod ręką)
                          Last edited by ir0nhide; 02.04.2011, 09:53.

Skomentuj

ironhide, a otwierałeś ten tuner? Jeśli otwierałeś to za pewne zobaczyłeś, że w takich sprzętach ( tak mi się wydaje ) wszystko jest ze sobą zintegrowane i nie ma opcji, żeby stamtąd wyciągnąć samo "sterowanie na pilota".

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                              Wpadłem na taki pomysł: posiadam starą satkę (tuner satelitarny kiedyś, kiedyś, odbierał niemieckie kanały...) nieużywana już od kilku lat leży na strychu, ale sprawna. Jest z pilotem i teraz tak: chciał bym wyciągnąć z niej elektronikę tą co trzeba (czujnik/odbiornik) do zrobienia UNI na pilota (w sumie tylko on/off i volume). Czy jest to możliwe ? I czy jest to trudne do zrobienia ? (w sumie słabo znam się na elektronice ale jeśli nie była by to operacja jak zadanie dla elektronika na poziomie, to chciał bym z pomocą kolegów z forum spróbować takie coś zdziałać... )
                              zapomnij...

Skomentuj

cudny90 jak już mówiłem nie znam się na tym za dobrze ale wydaje mi się że to tylko sensor i kilka pierdołek obok, wystarczyło by wlutować a później płytkę do tego mógł bym dorobić i takie coś umieścić w UNI.... No nie wiem, tak mi się tylko wydaje ale czy mam rację to właśnie o to pytam Was.

Nie na temat...
                                BTW: tych satek to mam mam chyba ze 3szt. Starych odtwarzaczy kaset VHS też chyba z 3 albo 4 nawet itd... Więc pomyślałem sobie że zanim zrobię porządek (przeprowadzam się) i wywalę to na złom, to może da się z nich coś jeszcze jakoś spożytkować...

Na fotce widać jedną satkę rozebraną już i jakąś płytkę ze jakiejś wieży podajże (ale tam jest tylko sensor a pilota nie mam do niej więc chyba raczej odpada gdyż mniemam że to musi być jakoś dobrane do siebie...)

---------- Post dodany o 11:50 ---------- Poprzedni post o 11:48 ----------

Zamieszczone przez csbiczek Zobacz posta
                                zapomnij...
                                Mogę, ale napisz choć, dla czego? (uzasadnij ździebko bo inaczej będę męczył :razz:)
                                Mi się na razie wydaje to proste: na pilocie wciskam jakiś przycisk, ten wysyła sygnał na sensor, on odbiera go i tam zapodaje przez jakiś układzik do przekaźnika? opka? czy czegoś, owy sygnał, który odblokowuje prąd na jednym z wtórnych, które to są podłączone do silniczka od potka (a dalej to już wiadomo)
                                Nie wykluczam że pewnie bredzę/cuduje/wymyślam :razz: ale nikt mnie za to nie zabije Jeśli jest to trudniejsze do wykonania niż mi się wydaje to po prostu mi to napiszcie a zaprzestane swych szatańskich praktyk...
                                Last edited by ir0nhide; 02.04.2011, 11:17.

Skomentuj

Standardy pilotów mają ramkę danych, impulsy w tej ramce mają daną długość dla danego standardu, wygląd tej ramki (bity synchronizacji, bity danych, bit stopu itp) jest różnych dla różnych standardów. Więc taki pilot wysyła odpowiedni ciąg impulsów, składający się na ramkę. Bity te w dodatku są odpowiednio modulowane. Scalony odbiornik podczerwieni (popularne oczko) działa dla danej częstotliwości aby właśnie z tej częstotliwości nośnej zdemodulować sygnał do standardu impulsów bitowych. Takie impulsy składają się na ramkę i ją trzeba teraz jakby zdekodować. Najczęściej robi to jakiś mikrokontroler, w którym jest napisane obsługa co ma robić dla danego wysłanego rozkazu.

Teraz przeczytaj to dwa razy i pomyśl dlaczego csbiczek Ci napisał to co napisał. Jakby się uprzeć to da radę to zrobić, ale sam pisałeś, że się nie znasz, więc Ty tego nie zrobisz. Łatwiej jest kupić gotowy KIT lub np zrobić układ jednego z naszych forumowiczów (zdaje się tomekk coś podobnego robił). Ja też mam coś takiego zrobionego ale w dużo bardziej złożonym urządzeniu.
                                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                                    panowie, to nie miejsce na takie rozmowy
                                    jak chcecie to kontynuowac to zalozcie sobie osobny watek

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                      panowie, to nie miejsce na takie rozmowy jak chcecie to kontynuowac to zalozcie sobie osobny watek
                                      Myślę że nie ma sensu zakładać nowego wątku; skoro się nie da, no to trudno. Sam spróbuje coś wymyślić.
                                      Dzięki za odp.

Skomentuj

Zabezpieczenia w tej końcówce nie są wcale super jak większość ludzi je opisuje dodając do wielkich zalet wzmacniacza nad innymi.

Zacznijmy może od tego, że mając włączony wzmacniacz, komputer w stanie uśpienia (czyli bez sygnału) poszedłem się zdrzemnąć na niecałą godzinę i 30 minut, budzę się i chęcią włączenia jakiejś muzyki moim spostrzegawczym słuchem odkrywam, że dźwięk nie wychodzi z kolumn, no to patrzę na przedwzmacniacz (lampowy na E88CC) - wszystko ok, patrze na Uniamp'a i widzę bezpieczniki spalone myśląc co się mogło spać wymieniam je na nowe, odłączam kolumny i podpinam zasilanie wzmacniacza - miernik w łapę, sprawdzam DC na wyjściu - all ok, więc odpalam i nagle okazuje się, że głośnik wysoko tonowy w jednej kolumnie poszedł do nieba takiego dla głośników (mam nadzieję, że istnieje bo nie chciałbym aby jego dusza chodziła po naszym świecie).

Szkoda tylko, że nawet nie wiem co się stało - być może te zabezpieczenia uratowały resztę głośników ale to tylko przypuszczenia i nikt tego nie może stwierdzić, bo moim zdaniem bezpiecznik szybciej się spalił odcinając zasilanie i chroniąc resztę.
                                        Last edited by .3lite; 06.04.2011, 22:23.

Skomentuj

Najprawdopodobniej wzmacniacz się wzbudził. Trzeba poobserwować przebiegi na oscyloskopie, w przeciwnym wypadku jeszcze niejeden gwizdek możesz w kosmos wysłać. Tzn do nieba dla głośników. ;-)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X