Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
    Malo kto potrafi dobrze zamontowac tranzystory mocy na radiatorze
    tak, to dosc trudne w amatorskich warunkach
    gdyby tam jeszcze byly M4 to by poszlo lepiej

irku, to moze by dla poczatkujacych zrobic jakies zdjecie z belka dociskajaca?
    M4-M5 duzo latwiej nagwintowac a gruba aluminiowa belka by to dobrze docisnela...

Skomentuj

No tak, ale macie jakiś pomysły czemu teraz po wymianie tranzystorów na nowe znowu się palą?

Skomentuj

bo pewnie cos w sterowaniu padlo

Skomentuj

A coś bliżej? Wokół czego się zakręcić? Bo ja przyznam się bez bicia z elektroniki jestem noga. Mogę posprawdzać jakieś elementy czy nie są spalone, mogę je wymienić, ale jak to tam wszystko razem funkcjonuje to ja nie mam zbytniego pojęcia.

Skomentuj

ja tez nie mam pojecia ale element po elemencie mozesz to sprawdzic
            jeden kanal masz sprawny wiec przyjmij go za wzor

wymontuj tranzystory koncowe i sterujace z obu kanalow
            teraz mierz napiecia i tu i tu w miejscach gdzie powinny byc tranzystory

pala sie bo albo dostaja nieodpowiednie zasilanie lub sa zle sterowane (pomijamy fakt mocowania do radiatora)
            ja obstawiam ze to jakis maly tranzystor wczesniej jest spalony i daje nieodpowiedni sygnal do wysterowania tranow koncowyc

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
              irku, to moze by dla poczatkujacych zrobic jakies zdjecie z belka dociskajaca?
              Poczatkujacy to niech sie bawia diodami swiecacymi a nei wzmacniaczami mocy. Co mam pokazac co to jest otwor i co to jest gwint? Moze jeszcze zaloze nauke lutowania :)
              Z belka dociskajaca bedzie jeszcze gozej, bo bedzie trzeba takowa zrobic a to juz wyzsza szkola jazdy, skoro klopotem jest nagwintowanie kilku otworow.
              Typowe pytania to czy trzeba stosowac podkaldki meidzy tranzystory a radiator a jesli tak to czy tzerba je smarowac, czym i czy z dwoch stron. Rece mi opadaja jak to czytam.

Jesli wzmacniacz pracuje prawidlowo to tranzystor mocy moze sie uszkodzic tylko z powodu przegrzania a wiec zlego montazu na radiatorze.

Skomentuj

Panowie mam problem, dzis złożyłem swojego Uniampa, mój problem tkwi w grającym tylko jednym kanale, który po delikatnym podgłoszeniu i tak wyłacza wzmacniacz :/ czy może być to spowodowane brakującym elementem NTC100K TER1 ?

Skomentuj

Tym magicznym elementem jest termistor, a dokładniej Negative Temperature Coefficient, czyli termistor, który ma ujemny współczynnik temperaturowy. Im Wyższa temp, tym mniejsza rezystancja.

Brak tego termistora oznacza przerwę, czyli nieskończony opór.

Wzmacniacz odczytuje nieskończony opór jako niską temperaturę, więc brak tego elementu nie jest powodem źle działającego wzmacniacza, aczkolwiek zaleca się jego wlutowanie :)

Pozdrawiam

Skomentuj

Czyli pozostaje szukanie problemu gdzieś dalej .. :(

---------- Post dodany o 23:41 ---------- Poprzedni post o 23:24 ----------

Mała poprawka grają oba kanały, ale gdy sygnal z komputera jest bardzo cichy, jak tylko troszkę pod głoszę wyłącza :( .. ma ktoś jakieś sugestie ?

Skomentuj

Szukaj bledu w montazu. Zakladam ze rezystory emietrowe wlutowales? Bo i tacy sie zdazaja ze ich nie wlutowywuja :)

Skomentuj

Tak, rezystory emiterowe wmontowane, napięcia ustawione za chiny nie mogę się doszukać błędu w montażu, może jakieś wskazówki ?

Skomentuj

idz po jakiegos kolege, daj mu wydruk sciezek i niech on szuka
                          ty juz podswiadomie pewnie omijasz pewne rejony i tego nie dostrzgasz
                          sam sprawdz jeszcze raz poprawnosc ukierunkowanie diod

Skomentuj

Panowie czy możliwe jest że przy podgłoszeniu wzmacniacz się wyłącza przez to że zamiast rezystora 1R R8 R28 R55 R74 , są wlutowane 1,7R ?

---------- Post dodany o 20:33 ---------- Poprzedni post o 16:44 ----------

ok, Irek odpowiedział już na pytanie, skoro to bez różnicy to gdzie jeszcze mogę szukać?

---------- Post dodany o 12:43 ---------- Poprzedni post o 20:33 ----------

Wzmacniacz gra ładnie, szkoda tylko że do pewnej ( dość cichej) głośności po pod głoszeniu wyłacza się i załacza spowrotem na ok 1sek i tak w kółko nie wiem już sam gdzie szukać...

Skomentuj

Jakiś czas temu zbudowałem sobie regulator barwy na TL072 wg. AVT759 i mam pewien kłopot. Otóż w połączeniu z UNI i podczas włączania słychać dosyć nieprzyjemny stuk. Wiem, że generuje to barwa. Jak sobie z tym poradzić? Myślałem o układzie opóźnionego załączania głośników ale...przecież UNI go ma. Regulator zasilam z osobnego zasilacza - małe trafo 12V z mostkiem i stabilizatorem napięcia na LM7818.

Skomentuj

potrzebujesz dorobic "soft start" dla tego regulatora barwy
                                musi wlaczyc sie szybciej niz uniamp

Skomentuj

To rozumiem... Dziękuję :)

Skomentuj

Najprosciej byloby nieco przerobic ta barwe. Nie znam schematu wiec nie wiele moge pomoc. Ostatecznie mozna w uniampie zwiekszyc pojemnosc odpowiadajaca za czas zalaczenia.

Skomentuj

Irku, a który kondensator za to odpowiada. Inaczej, sam poszukam w układzie :). A schemat tej barwy :
                                      http://imageshack.us/photo/my-images...matavt759.jpg/

Skomentuj

Witam,
                                        Mam problem z moim uni. Wgląda to mniej więcej tak: podłączone mam do niego 2 kolumny. Podczas włączania z jednego kanału słychać przydźwięk sieciowy do czasu kiedy zabezpieczenie załączy wzmacniacz. Podczas załączenia słychać z głośnika niskotonowego strzał po czym włącza się sygnał i gra już normalnie. Dalej podczas wyłączania z tego samego kanału słychać podobnie strzał z niskotonowego. W drugim kanale nie zaobserwowałem niczego dziwnego. Co może być nie tak?

Skomentuj

Witam, ja mam inne pytanie skierowane do Irka, a dokładniej kupiłem na allegro uniampa i chce go uruchomić, czy można go ustawić <prąd spoczynkowy> tak jak w symasym??? czy muszę sie bawić z z odłączaniem jednej szyny transformatora i rezystor na zasilaniu?

Może lepiej "odpalę" z tym rezystorem, ponieważ powłoka od strony ścieżek jest czarna <zapomniałem jak to się nazywa, w symasym floodis'a jest czerwona a tutaj czarna i ciężko cokolwiek sprawdzić, tzn czy nie ma zwarć czy coś, bo nie jestem w 100% pewny poprawności złożenia poprzedniego właściciela. Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                                          X