Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez banangti Zobacz posta
    jakie parametry powinien mieć potencjometr głośności ?
    47 albo 50 kohm logarytmiczny

do uruchomienia wystarczy multimetr ?
    tak
    Masz już trafo ?

Skomentuj

próbował ktoś może zasilić uni z trafka 2*21 na jałowo?
      wpadło mi takie w łapy i bym je chciał z uni ożenić

Skomentuj

Niestety transformatora jeszcze nie mam. Będzie gdzieś pod koniec listopada, na toroidach na wersje audio niestety trochę trzeba poczekać. Póki co zbieram wszystkie potrzebne elementy i wiedzę. Uruchamiał będę na przełomie grudnia i listopada.

Skomentuj

jezeli dobrze zmontujesz to uruchomienie jest bezproblemowe
          tak wiec staraj sie to dokladnie lutowac

Skomentuj

Lutowac nie musi, ma ode mnie gotowca

Skomentuj

czyli w zasadzie gotowy i uruchomiony?
              to ustaw mu prady jezeli masz odpowiednie trafo i po zabawie

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                czyli w zasadzie gotowy i uruchomiony?
                Tak, tylko prąd ustawiałem na trafie 2x24v, jeżeli kupi zalecane ( 2x35v) to pewnie będzie musiał ustawić od nowa.
                Chociaż Irek twierdzi, że wzmacniacz jest stabilny i prąd nie powinien się dużo zmienić.

Skomentuj

Zamówiłem właśnie 2x35 V, a uruchomić chcę od nowa chociażby po to żeby się nauczyć i pobawić. Mam nadzieje, że nic nie spalę :) Jak będę wszystko miał to założę temat w Trakcie budowy i tam będę pytał jak pojawią się jakieś wątpliwości.

Skomentuj

Zamówiłem właśnie 2x35 V
                    Jeżeli masz kondy główne na 50V to czeka cię wymiana na większe (63V), to samo się tyczy c3, c15, c22, c33.

Skomentuj

a niby dlaczego?
                      po wyprostowaniu jalowo bedzie ok 48vdc a przy obciazeniu przeciez lekko siadzie
                      jak dobre kondy to dadza rade

Skomentuj

Kondy główne są na 63v, reszta też jest przystosowana do zasilania trafem 2x35v.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                          a niby dlaczego?
                          po wyprostowaniu jalowo bedzie ok 48vdc a przy obciazeniu przeciez lekko siadzie
                          jak dobre kondy to dadza rade
                          Wątpie że jałowo a nawet pod obciążeniem będzie miał tylko 48Vdc przy trafie 250-300W.
                          A jak nagle w sieci podskoczy napięcie o kilka wolt?
                          Ja na chwilę obecną mam 234V w sieci.
                          Kondensatory mają jakąś tolerancję.
                          A ile wytrzymają działając przy znamionowym napięciu i jeszcze tak blisko radiatora?

Skomentuj

banangti, jeśli zamawiałeś na toroidy.pl, to oni podają napięcia wtórne pod obciążeniem. 2*35V na wolnych wyprowadzeniach ma trafo oznaczone jako 2*32V/250VA i chyba o takie tutaj chodzi - ale niech to jeszcze potwierdzi ktoś, kto lepiej zna temat.

Skomentuj

ja mam trafo 2x34vac bez obciazenia. zobaczymy za jakis czas czy nic sie nie stanie

Skomentuj

No właśnie nic nie powinno się stać, bo wg dokumentacji trafo może mieć maksymalnie 2*35V jałowo. W poprzednim wpisie chodziło mi o oznaczenia, jakie dla transformatorów stosują toroidy.pl (nie wiem jak to wygląda w przypadku innych producentów).

Skomentuj

Zamawiałem na toroidy.pl trafo TS300VA PRI:230V SEC:2x35V, jak coś skopałem i zamówiłem zbyt mocne to może jeszcze zdążę to odkręcić.

Skomentuj

Producent podaje napięcia pod obciążeniem.Myślę,że to będzie dobre:http://www.toroidy.pl/index.php?page...emid=3&lang=pl
                                    dla 8ohm starczy spokojnie dla 4 -jak zabraknie to i tak nie zauważysz.Jak dobierasz trafo pamiętaj ,ze wiaże się to z obciążeniem (kolumnami) jakie podłączysz do wzm.To może "jęczeć" przy 4ohm i dość intensywnym (głośnym) słuchaniu ( aczkolwiek niekoniecznie
                                    Last edited by zbyszek; 05.11.2012, 16:27.

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                                      No właśnie nic nie powinno się stać, bo wg dokumentacji trafo może mieć maksymalnie 2*35V jałowo.
                                      Mnie nie chodzi o to czy z układem się coś stanie. Ja miałem trafo 300W 2x40Vac. I po za potrzebą zastosowania większego radiatora nic się nie działo.
                                      Tu chodzi o napięcie pracy kondensatorów, co przekłada się na ich żywotność.

Skomentuj

Czyli trafo, które zamówiłem nada się ? Napędzał będę FX 300

Skomentuj

Oczywiście że się nada.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X