Może jednak napiszesz w czym była rzecz, jest jakaś szansza, że oszczędzi to potomnym nerwów.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Uniamp problem
Witam, zastanawiałem się czy nie napisać w wątku o uniampie, lecz zdecydowałem się na oddzielny wątek.
Wiedzy teoretycznej o elektronice nie posiadam zbyt wielkiej, jednak jest zdecydowanie większa niż praktyczna, więc proszę o pominięcie wypowiedzi na ten temat, bo po prostu liczy się problem i jego rozwiązanie, szkoda czasu na takie rozważania.
Zakupiłem końcówkę v150, podłączyłem trafo( oczywiście wcześniej czytając temat o uni, schemat podłączenia, uruchomienia itd, sprawdziłem napięcia wtórne itd...), przystąpiłem do uruchamiania przez rezystor ok 20 Ohm ze starego zasilacza, był trochę ciepły. I tu nie wiem czy popełniłem błąd, bo przed wpięciem 2 uzwojenia jeszcze nie ustawiłem prądów spoczynkowych, gdyż uni był już wcześniej uruchomiony przez sprzedawcę itd. Przez przypadek obsunął mi się styk miernika przy wyjściach uzwojeń wtórnych, poszły bezpieczniki oba, 1,4A. Próbowałem innych 1,3A, 3A, fakt faktem nie były to zwłoczne, za każdym razem gdy podłączałem bez zasilanie od razu się paliły, dopiero gdy wsadziłem 10A ze starego zasilacza jako jedyny się nie spalił. Brakuje mi i tak jednego, w pn kupię zwłoczne z zapasem 4A bo takie powinny być. Mam w związku z tym kilka pytań nooba:
1. Czy to normalne że bezpieczniki paliły się bez zasilania? Domyślam się że winne były naładowanie kondensatory.
2. Czy jest duże prawdopodobieństwo że poszło coś więcej niż bezpieczniki?
3. Prądy spoczynkowe- mogę uruchomić uni jeśli były już ustawione, ich wartość ma związek z różnymi napięciami zasilającymi traf( nie wiem na jakim był wcześniej uruchamiany)
4. Czy uni ma zabezpieczenie dc ale na sygnał wejściowy, nie związany z przesterowaniem?
5. Czy mogę puścić sygnał wejściowy bez potencjometru przez wyjście słuchawkowe z laptopa?
Proszę o pomoc i z góry dzięki.
---------- Post dodany 30.12.2013 o 15:35 ---------- Poprzedni post 29.12.2013 o 21:14 ----------
Ciąg dalszy, kupiłem bezpieczniki, podłączam rezystor 22 ohm, potki w lewo, rezystor cały czerwony i padł. Podłączyłem bez rezystora jedno uzwojenie(mój błąd), poszły bezpieczniki. Nie mam pojęcia co jest.
Skomentuj
-
Na początek sprawdź i uruchom sam zasilacz, następnie sprawdź wszystkie tranzystory, uszkodzone wymień na sprawne. To tak na początek:-) Jakie napięcia ma te Twoje trafo? A i jeszcze nie uruchamij, tylko napisz co znalazłeś uszkodzonego.
Z zasilaczem baw się odłączonym od reszty wzmacniacza!Last edited by manieq; 30.12.2013, 16:40.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez manieq Zobacz postaNa początek sprawdź i uruchom sam zasilacz, następnie sprawdź wszystkie tranzystory, uszkodzone wymień na sprawne. To tak na początek:-) Jakie napięcia ma te Twoje trafo? A i jeszcze nie uruchamij, tylko napisz co znalazłeś uszkodzonego.
Z zasilaczem baw się odłączonym od reszty wzmacniacza!
Skomentuj
-
Witam,
Jestem zainteresowany zbudowaniem Uniampa150v2 lecz mimo użycia funkcji "szukaj" nie udało mi się znaleźć layout-u płytki.
Czy ktoś z forumowiczów mógłby mi wskazać skąd wziąć projekt PCB Uniampa150v2 (oczywiście jeśli Irek go upublicznił)?
Oglądając różne projekty (m.in. Irka) zastanawiam się dlaczego w dalszym ciągu projektanci/wykonawcy mało-seryjnych układów preferują elementy montażu przewlekanego?
Według moich doświadczeń montaż powierzchniowy wykonywany ręcznie jest dużo szybszy niż przewlekany.
Odpada wiercenie otworów (jeśli ktoś sam wykonuje płytkę), każdorazowe odwracanie płytki po przewleczeniu wyprowadzeń żeby je przylutować oraz obcinanie wyprowadzeń. Często również łatwiej wymienić elementy SMD bez uszkadzania płytki (o ile nie są to 100 nóżkowe scalaki, BGA, albo elementy 0201 :) ).
Irku, jestem ciekaw czy wogóle rozważałeś zastosowanie SMD w swoich projektach i czy jest jakiś techniczny powód że jednak TH?
Pozdrawiam
Skomentuj
-
Jednak się poddam z tym Uni, wiedzy i doświadczenia zbyt mało, idąc zgodnie z rozumem by nie naszkodzić więcej nie będę sam w nim grzebał. W związku z tym czy nie znalazł by się ktoś, najlepiej z Warszawy, kto zająłby się uni, odpalił i przy okazji zamontował potencjometr(własny lub sam kupię)? I ile za taką usługę?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez izder Zobacz postazastanawiam się dlaczego w dalszym ciągu projektanci/wykonawcy mało-seryjnych układów preferują elementy montażu przewlekanego?
Akurat w koncowce elementy smd to kiepski pomosl. Wystepuja duze gradienty temperatury i duze naprezenia a tego nie lubia elementy smd. Wiekszosc rezystorow i tak musi miec spora moc wiec smd odpada, tylko niewielka ilosc w stopniach wejsciowych moglaby byc smd. Kondensatory ze wzgledu na duze prady tez powinny byc mkt. Elektrolitow wysokonapieciowych i o duzej pojemnosci nie ma w wersjach smd a te ktore sa zajmuja duzo wiecej miejsca sa trudnodostepne i kilkukrotnie drozsze, sa tez bardzo trudne do przylutowania.
Ale jest kilka plusow. Pewnie niedlugo zaczne projektowac plytki dwustronne, bo tak jest latwiej. Do tego elementy przewlekane i smd poczynajac od 0603. Mam dostep do stereoskopowego mikroskopu wiec nawet 0201 przylutuje, lutowanie stm32 z dwustoma nogami to dla mnie chleb powszedni. Skupic sie tylko musze jak stawiam BGA z kulami 0,3mm w obudiowie 4x4mm :) To niby gdzie te plusy? A no nikt juz nie bedzie sam skladal moich ukladow tylko bedzie musial kupowal gotowce odemnie :) A ze coraz wiecej widze kombinatorow co zaczynaja podkradac mi schematy a potem odstawiaja handelek to kto wie czy ja nie zaczne handlowac zamiast udostepniac schematy za darmo i sprzedawac plytki po kosztach.
Skomentuj
-
Czy tanie potencjometry cyfrowe sprawdzą się w układzie regulacji barwy Irka? Nie pytajcie proszę o sens takiego sterowania, po prostu chciałem trochę poćwiczyć na mikrokontrolerachCzy może potrzeba coś klasy PGA2310 lub DS1802? Nie ukrywam, że chciałbym sterować taki potencjometrami także filtr subwoofera, więc musiałoby być tego kilka sztuk. Dlatego niska cena mile widziana. Tylko czy takie potencjometry nie obcinają szczytów sygnału, i czy w ogóle ma to znaczenie w układach regulacji barwy?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez grzechupk Zobacz postaCzy tanie potencjometry cyfrowe sprawdzą się w układzie regulacji barwy Irka?
Zamieszczone przez grzechupk Zobacz postaCzy może potrzeba coś klasy PGA2310 lub DS1802?
Skomentuj
-
Gotowiec niestety odpada, montuję wszystko sam w ramach hobby i samodoskonalenia :)
Sterowanie wszystkiego z mikrokontrolera. Wymyśliłem to tak, żeby wyprowadzić potki cyfrowe i przekaźnik od barwy na osobną płytkę i zostawić zasilanie barwy ze stabilizatora 12V DC w selektorze. I to napięcie puścić też przez stabilizator 5V i zasilić nim całą elektronikę (włącznie z pot. barwy, mikroprockiem, podświetleniem klawiszy, wyświetlaczem i przekaźnikami niskiego napięcia). Nie wiem tylko jak to obciąży stabilizator i w efekcie jaki prąd popłynie przez tę zenerkę w stabilizatorze. Mogę też wyprowadzić zasilanie elektroniki bezpośrednio zza zasilacza uniampa przez stabilizator, albo kupić trafo z dodatkowym wyprowadzeniem na niższe napięcie. Z tym że elektronika może konsumować nieco prądu, pewnie więcej niż 1A.
Skomentuj
-
Witam, skierowałem się na to forum poniewaz szukam pomocy odnośnie uniampa... a mianowicie złożyłem uniampa dwa dni temu i miałem małe problemy z jego uruchomieniem, które wynikały z troche złego montażu, ale doszedłem do takiej sytuacji, iż mogę ustalić napięcia na rezytorach emiterowych w granicy 5mV - 10 mV. nastepnie podłączam głośnik do wyjścia układu i puszczam bardzo cicho jakiś utwór. tutaj jednak napotykam problem ponieważ zwiększjąc trochę amplitudę sygnału wejściowego słyszę w głośniku trzaski, które wypierają dźwięk. wzmacniacz pracuje wtedy może na 10% swojej mocy. jest to nieznośni trzask ... może ktoś wie czym jest to spowodowane i jak uzyskać pełną moc bez tak szybkiego przeterowania?? może który element za to odpowiada?? proszę o jakąś pomoc ...
Skomentuj
-
Panowie, co sądzicie o wykorzystaniu układu CD4051 zamiast typowych przekaźników w selektorze? Znalazłem taki układ: http://serwis.avt.pl/manuals/AVT1692.pdf
Zalety: mniej zajętych pinów procesora (tylko 4 piny przy 8 wejściach stereo) i cena tego scalaka jest niska. A w praktyce co tracę względem klasycznych przekaźników?
Skomentuj
-
Klucze analogowe z rodziny CMOS 51/52/53 itd itp. stosuje sie nawet w drogich wzmacniaczach. Jednak trzeba dobrze uklad zaprojektowac, to co wymysla Michal Kurzela z AVT jest po prostu slabe!! Gosc ma male pojecie o elektronice audio ale cos tam tworzy bo mu za to placa a co gorsza wymagaja wiec robi byle co byle jak byle szybko.
A wystarczyloby zastosowac zasilanie symetryczne i z glowa poprowadzic sciezki oblewajac je masa.
No i prosze nie zasmiecac mi tematu!! Za chwile kasuje ostatnie posty bo sa nie na temat!
Skomentuj
-
Jestem w trakcie budowy wzmacniacza do biampingu. Mam wzmacniacz stereo 2xTDA7294 złożony i dwie płytki od Uniampa. Wykorzystać złożoną końcówkę na górne lub dolne pasmo, czy zastosowanie 2xUniamp będzie jakościowo lepsze?
Przerabiam trafo na zwrotnicy, jakie najlepiej zrobić napięcie po wyprostowaniu?
Skomentuj
Skomentuj