Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

mirro dzięki za podpowiedź, sprawdzę jak będę miał czas
    Przy okazji zrobiłem drugą sztukę, w której wcześniej udało mi się już zrobić zwarcie przez nierozładowane kondensatory, wymieniłem trochę elementów i gra elegancko

Obudowa i co jest napędzane tym wzmacniaczem, konstrukcja 5-way na Tonsilach, znamionowo podobno 80W mają i 8ohm, głośniki sam regenerowałem i robiłem zwrotnice, obudowy zrobił mój wujek ponad 20 lat temu :cool:
    https://www.dropbox.com/s/ggvzr6gf1o...2013.12.23.jpg
    https://www.dropbox.com/s/8vdnoekp9q...2013.12.36.jpg
    Last edited by malikowy; 07.07.2014, 12:19.

Skomentuj

Dlaczego wejścia wyjścia są z przodu? Psuje to wygląd wizualny wzmacniacza.

Skomentuj

A właśnie mi się tak podoba, no i z tyłu przez radiator już nie starczyłoby miejsca na wyjścia i wejścia, ledwo gniazdo zasilania weszło. I tak jeszcze czeka mnie dłubanie, żeby jakoś lepiej schłodzić to bo będzie zwykle grał długo i sporą mocą

Skomentuj

malikowy, zdjęcia wrzucaj na nasz serwer...

Skomentuj

Ja walczę teraz ze wzbudzaniem
            statycznie trzaski jak przejdę obok albo go dotkne...
            DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

a ja nie mam czasu i tak sobie leży i leży

Skomentuj

Ponieważ mój uni już ładnie ruszył (na razie w pająku, dopóki nie zdecyduję o wyposażeniu do niego to włożę go do starej skrzynki po winie :)) jeszcze go do skrzynki nie włożyłem, ale to kwestia najbliższych dni żeby wlazł do to się teraz zastanawiam jak by tu zrobić z niego bardziej kombajn. Nie mam parcia na zdalne sterowanie. Za to jako źródło chciałbym użyć kompa więc zastanawiam się nad jakimś dac-iem z usb żeby włożyć go do obudowy uniego.

Chciałbym coś, co dobrze wykorzysta jakby nie patrzeć spory potencjał uniego. Chciałbym coś gotowego/poskładanego, bo nie poskładam takiego układu samemu. Właściwie uni to moja pierwsza elektronika w życiu :)

Kto ma jakieś doświadczenia z tego typu układami i może coś polecić?
                No i patrząc po pomysłach El_liero to się zastanawiam nad włożeniem także bluetootha do środka, np tego Gembirda. Mógłby iść sygnał z jakiegokolwiek tableta/telefonu. Jak myślicie?

Jeśli za duży offtop, to prosze moderów o opierdziel, założę oddzielny wątek.

Skomentuj

Zamieszczone przez lonevolf Zobacz posta
                  a ja nie mam czasu i tak sobie leży i leży
                  na moim monitorze przepiekne kolory. Czym fociłes?

Skomentuj

No dobra. Uniego do skrzynki włożyłem. Jak wepnę źródło, to jest OK. Jeśli zewrę wejścia to jest OK. Ale jeśli wejście wisi w powietrzu, to brumi. Coś z tym można zrobić żeby po odpięciu źródła była cisza jak w firmowych wzmakach?

Skomentuj

A potek podłączony i masy na nim?

Skomentuj

Potek podłączony. Pomogło sporo dodatkowe podłączenie obudowy potka do masy (na chama do obudowy dolutowałem kabelek) ale cisza to jeszcze nie jest. Brumi przy potku skręconym na 0 troszeczkę, a po odkręceniu głośności bardziej. Więc sądzę że zbierają kable trochę przed potkiem a troche za. Kable są ekranowane (z dodatkową warstwą folii), puszczone na ile się dało daleko i prostopadle do zasilających.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                          Brumi przy potku skręconym na 0 troszeczkę, a po odkręceniu głośności bardziej.
                          Trafo za blisko koncowki i/lub przewodow biegnacych z potka do koncowki mocy. Przy parwidlowy prowadzeniu w glosniku masz absolutna brumowa cisze, slychac tylko niewielki szum jak przytkniesz ucho do wysokotonowki. Uniamp ma tylko 40uV napiecia szumow.

Skomentuj

Ja mam to samo, ale nie widzę w tym problemu gdyż wzmak z odpiętym źródłem sygnału jest naturalnie wyłączony.
                            Z podłączonym źródłem cisza aczkolwiek od niedawna... bo używałem uni kilka lat bez spięcia mas w gwiazdę. :)

Skomentuj

Witam. Po zaaplikowaniu do obudowy Uni przestał grać, tzn. gra, ale cicho i zniekształcony dźwięk jest. Gdzie szukać awarii? Jakieś pomysły?

Skomentuj

Posprawdzaj czy nie masz zwarć. Posprawdzaj wszystkie przyłącza, radiator czy coś gdzieś nie dotyka. No i masę. Stwórz jeden punkt.

Skomentuj

witam dziś troszkę czasu było to se podłubałem przy uni podłączyłem przez rezystor taki http://www.reichelt.de/5-Watt-axial/...nr=5W+AXIAL+18 i mam pytanie czy on się powinie grzać ?? bo jak tylko włączę zasilanie to od razu parzy ?? czy to normalne

Skomentuj

jak parzy i podłączyłeś tylko prawą linię zasilania i w niej właśnie rezystor wg. instrukcji uruchomienia tzn. że gdzieś masz na pewno błąd, poprawnie działający i ustawiony nie powinien się nagrzać mocno, tzn. można go normalnie dotknąć bez ryzyka poparzenia
                                    ps. sprawdź czy się nie walnąłeś z 2SC z 2SA zamienione no i oczywiście luty
                                    http://mariuszelektro.elektroda.eu/uni.html
                                    Last edited by malikowy; 03.08.2014, 20:22.

Skomentuj

no postępowałem zgodnie z opisem ok to gdzie szukać od czego zacząć ??

Skomentuj

Umyj i obejrzyj pod lupą całą płytkę, popraw punkty które są jakieś większe i porozlewane, może coś Ci zwiera. Zobacz czy przy tych rezystorach od spodu, bo tam się trudniej lutuje i jak się za dużo cyny naleje to możesz zewrzeć nóżki tranzystora. Jak nie pomoże, możesz zacząć od wyjęcia bezpieczników. Jak jest OK, możesz włożyć plusowy, później dołożyć minusowy, będziesz chociaż widział której strony schematu szukać problemu. Zapnij sobie drugi miernik na pomiar spadku napięcia na na rezystorze uruchomieniowym, będziesz widział szybciej co się dzieje zanim zacznie parzyć. I szukaj aż znajdziesz :)

Skomentuj

Jestem nowy na tym formu więc proszę o wyrozumiałość.
                                          Od dłuższego czasu szperam po sieci w poszukiwaniu dobrego wzmacniacza.
                                          Już dawno trafiłem na projekt UNIAMPA i dużo pochlebnych opinii na jego temat ale sam chyba nie podjąłbym się jego realizacji.
                                          Próbowałem wysłać e-mail do Pana Irka, który chyba jest jego konstruktorem ale niestety, adres nie działa (audioefm@interia.pl).
                                          Niestety, moja wiedza o elektronice jest, co tu dużo mówić bardzo ograniczona, a poza tym nie posiadam odpowiedniej aparatury do regulacji i testowania elektroniki. Potrafię jedynie wykonać obudowę i połączyć odpowiednio (chyba) kabelki.
                                          Pomyślałem, że może ktoś z Was miałby jakiś wolny egzemplarz. Chętnie odkupiłbym go za niewygórowaną kwotę, jeśli to możliwe oczywiście... :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X