Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

(Nie)wielki test kondensatorów

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Odnośnie bajkopisarstwa, raven1985 natchnąłeś mnie i oto co powstało dziś w drodze do pracy:

Jest na naszym forum
    Raven moderator
    Dyskutuje w wątku
    Z hasłem „kondensator”
    Użytkownik pharoh
    „Kondensatest” zrobił
    Słuchał, zmieniał, skręcał
    Trochę się narobił
    Teza była prosta
    Słychać czy nie słychać?
    Nie zaś by od razu
    W niebo przez to wzdychać
    Różnice są małe
    Czasem niezauważalne
    Lecz nie daje podstaw to na
    Wnioski aż globalne
    Czego by nie robić
    I jak przekonywać
    Zawsze lepiej sprawdzić
    Niż przed wczas zgadywać
    Dla kogoś to ważne
    Inny powie: bzdura
    I nic w tym dziwnego
    Ludzka to natura…

:)
    Last edited by Racjonalny; 27.02.2012, 09:00.

Skomentuj

alę tutaj się mała wojenka zrobiła fajnie naspamowaliści panowie :)

Skomentuj

Do listy wojowników dolaczyl kolejny ochotnik. Jest nim Mundorf Supreme Silver/Gold. Uprzedzajac pytania, z gory informuje, ze nie jestem jego wlascicielem, ja go tylko przesluchiwalem :)

Moze ktos z modow/adminow dolaczyc to co ponizej do pierwszego posta ? :)

Mundorf Supreme Silver/Gold (Cena ukryta ze wzgledow bezpieczenstwa , generalnie jeden kosztuje wiecej, niz wszystko co testowalem razem wziete )

Pierwsze wrażenie: Zastąpił Jantzen Superior. Od razu co sie rzuca w uszy to zdecydowanie lepsza srednica. Jest duzo bardziej bogata, ciepla, przy czym w ogole nie jest ostra czy zlana jak np w Clarity SA. Gora w stosunku do Jantzena jest troche wycofana oraz mniej szczegolowa.
        Odsluch: Nie trwal on dlugo, raptem moze ze 20 minut. Przesluchalismy razem ze znajomym najpierw Jantzena, potem Mundorfa i wnioski byly podobne. Generalnie jantzen lepiej sobie poradzil w metalu, ale w kazdym innym gatunku zebral baty od Mundorfa. Mundorf gra zrownowazonym dzwiekiem z lekkim podkresleniem srednicy. To co wyroznia od jantzena to zdecydowanie bogatszy dzwiek. Do Neo3 wpasowal sie idealnie, wreszcie cos wyciegnelo srednice z tego glosnika :). No coz, Jantzen stracil pozycje lidera na czesc Mundorfa :)
        Liczba punktow:13
        Last edited by Pawel S.; 17.03.2012, 19:48.

Skomentuj

Wskazówka
          nie [ url ] a [img]
          url jest do wyswietlania linku, img bezposrednio obrazu

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
            Mundorf Supreme Silver/Gold (Cena ukryta ze wzgledow bezpieczenstwa , generalnie jeden kosztuje wiecej, niz wszystko co testowalem razem wziete )
            Eeeeeeee tam, taniocha przy Duelundach CAST

Skomentuj

Panowie. Dziś kupiłem garść kondensatorów do zwrotnic testowych. Małe wartości zamówiłem foliowe MKT (220nF - 15uF). Większe elektrolity (22uF - 100uF). Otrzymałem mix firm. Co możecie o nich powiedzieć:
              1. S M ?

2. WIMA.

3. Zagadka nr 1.

4. Zagadka nr 2.

5. Philips.

Elektrolity:
              1. Sinecon.

2. Jackcon.

3. Teapo
              Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                Co możecie o nich powiedzieć:
                mam pelno zagadki nr 2
                ale nic wiecej o nich nie napisze

Skomentuj

Zagadka nr 2 to kondensatory firmy Nantong Yaguang Electronics Co :)
                  Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Nie czytałem jeszcze:
                    http://www.troelsgravesen.dk/super-caps.htm
                    I jak to jest naprawdę z tymi kondensatorami ...?
                    Last edited by jamess8; 20.05.2012, 22:00.

Skomentuj

Widze, ze Troels tak samo jak ja poleca Obbligato :) Sa warte swoich pieniedzy. Chociaz te co on sprawdzal sa 3x drozsze od tych moich.
                      W miedzyczasie testowalem mundorfy supreme oraz siemensy mkv, bede musial kiedys uzupelnic test :P Szkoda, ze juz sprzedalem Obbligato, bo teraz na szeregowej zwrotnicy 1 rzedu moge sie dodatkowo na temat basu wypowiedziec

Skomentuj

Panowie ten test jest po pierwsze subiektywny, po drugie nieprofesjonalny. Do pomiarow elementow elektronicznych stosuje sie roznego rodzaju mierniki, stanowiska pomiarowe, a nie wlasny sluch. Tak jak juz ktos napisal, czlowiek slyszy to co chce slyszec, a w tym przypadku autor testu sugerowal sie cena kondensatorow. Moim zdaniem to jest naciaganie klientow. Aby test byl wiarygodny nalezaloby wykonac szereg pomiarow parametrow ELEKTRYCZNYCH tych kondensatorow. Np charakterystyki pojemnosci wzgledem czestotlwosci. Itd. Pozdrawiam. Przepraszam za brak polskich znakow.

Skomentuj

Pharoh po prostu lubi słuchać kondensatorów i kwieciście je opisywać. Nie powiem, że takie olejowe Obligato bym wypróbował do moich vifek ale dawać 200zł za 6 kondów (do 3.0, po dwa na vifę)? Trochę drogo, jak będzie jakieś wolne siano i nie będzie na co wydać to pewnie kupię i sprawdzę co to dało na dobrze znanych i osłuchanych kawałkach dobrej jakości. Mam kilka świetnych utworów w 96kHz i tam dopiero słychac jak znakomite zródło wydgnału potrafi czysto brzmieć. Na takim materiale można testować. Pytanie na czym testuje pharoh.
                          Last edited by gooralesko; 08.10.2012, 20:43.

Skomentuj

Bla bla bla bla bla...
                            Znowu zabraniaja ludziom slyszec rzeczy, ktorych inni nie slysza. Zazdrosnicy czy co? To juz prawie jak Swiadkowie Jehowy, gdy tylko pojawi sie jakis gorliwy katol, ktory twierdzi ze wierzy ( i slyszy ), to zaraz zjawiaja sie Jehowi i rozpoczynaja recytacje pisma ( dataszitow? ) wmawiajac nam, ze jestesmy w bledzie, a oni nas sprowadza na dobra i jedynie pobozna droge.

Skomentuj

Zamieszczone przez zetor1 Zobacz posta
                              Do pomiarow elementow elektronicznych stosuje sie roznego rodzaju mierniki, stanowiska pomiarowe, a nie wlasny sluch.
                              Abstrahując od tego czy da się usłyszeć różnicę między kondami czy nie, to test został przeprowadzony poprawnie. Co po parametrach technicznych, wartościach mierzalnych skoro absolutnie nikt nie potrafi do tej pory wyjaśnić jakie to da przełożenie na brzmienie . Co mi po informacji, ze kondensator A ma mniejszą upływność od B a C najniższy ESR, natomiast D najlepiej trzyma tolerancję, a E najniższą indukcyjność skoro nadal nic mi nie będzie wiadomo jak wpływa (o wile w ogóle wpływa) to na brzmienie zestawu ?

Wymienione przeze mnie parametry, dla większości typowych kondensatorów stosowanych w zwrotnicach, dają zupełnie pomijalny wpływ na działanie zwrotnicy. Szukanie najlepszego po tych parametrach jest równie niedorzeczne jak szukanie najlepszego na słuch. Nadal nic nie wiadomo . To ja już wolę posłuchać, o wiele przyjemniejsza część testów niż siedzenie w laboratorium i mierzenie różnic na 3 miejscu po przecinku.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                Bla bla bla bla bla...
                                Znowu zabraniaja ludziom slyszec rzeczy, ktorych inni nie slysza. Zazdrosnicy czy co? To juz prawie jak Swiadkowie Jehowy, gdy tylko pojawi sie jakis gorliwy katol, ktory twierdzi ze wierzy ( i slyszy ), to zaraz zjawiaja sie Jehowi i rozpoczynaja recytacje pisma ( dataszitow? ) wmawiajac nam, ze jestesmy w bledzie, a oni nas sprowadza na dobra i jedynie pobozna droge.
                                A co? Ty tez słyszysz tak duże różnice pomiędzy kondensatorami jakie opisuje Pharoh? Jakieś wycofane średnice, przejrzyste wysokie i coś tam coś tam? Dla mnie to jest bełkot, czyli - cytuję - "blablabla". Nie twierdzę, że różnic nie ma ale żeby aż takie? Na DXie 25 miałęm SCRa najtańszego a na VIfie NE25VTT mam dwa janzeny czarne i pomimo pozornej "gorszości" obecnego konda dzwięk jest znacznie lepszy. To jest dowód na to, że większą różnicę usłyszymy wymieniając przetwoniiki, a droższe kondy mogą być conajwyżej subtelnym dopełnieniem. Być moze odrobinę coś zmieniając na lepsze w dzwięu ale bez bądźmy poważni - nie robią aż takiego trzęsienia ziemi jakie znajduje się w opisach kondów na pierwszej stronie.
                                Last edited by gooralesko; 08.10.2012, 20:51.

Skomentuj

Takie rzeczy jak dzwiek kazdy postrzega inaczej. Nawet niewielkie jego zmiany moga byc dla kogos bardzo duze, a dla kogos innego niezauwazalne. Nie mowiac juz o tym, ze nawet zwykle infekcje bakteryjne moga wplywac w duzym stopniu na ogran sluchu.
                                  Najgorsze jest to, jak ktos traktuje swoje podejscie jak prawde objawiona i jedynie prawdziwa. Masz prawo nie slyszec roznic tak samo jak ktos ma prawo slyszec je bardzo wyraznie. Trudno to zaakceptowac?

Skomentuj

Ale co to znaczy zaakceptować? To znaczy nie komentować tego co ktoś napisze subiektywnie o jakiejś sprawie? Tak świat nie działa. rozmowy polegają na tym, że jeden wyraża swoje zdanie a drugi się z tym zgadza lub nie zgadza i obydwoje mogą uargumentować swoje zdanie lub wyśmiać odmienne zdanie jeśli taka jest kogoś wola.

Skomentuj

Akceptowac to znaczy przyjac do wiadomosc acz niekoniecznie zgadzac sie z tym. Napisales, ze Ci sie to nie widzi i ok, masz do tego prawo. Ty probujesz przekonac kogos, ze on wcale tak dobrze nie slyszy, a Twoj oponent ma to w dupie, bo doskonale zdaje sobie sprawe z tego, ze slyszy roznice. Roznica polega na tym, ze on to olewa i nie spina sie, a Ty komentujesz zazarcie "bo przeciez jak to tak moze byc, ze slychac kondensatory!"

Skomentuj

Ja nikogo nie próbuje przekonać. Ja mówię ze to jest bez sensu co piszę pharoh. jeśli ktoś to odbiera jako przekonywanie to może faktycznie w moich słowach jest odrobina prawdy Ja osobiście mam w dupie co pharoh sadzi na tematy audio ale skoro coś napisał i mam ochotę to skomentować to tak uczynię. I to właśnie widziałeś powyżej - bez spiny, bez prób przekonywania do swojej racji. Po prostu oschły, szczery monolog bez potrzeby dyskusji bo dla mnie nie ma ona sensu w tej materii.

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                                          A co? Ty tez słyszysz tak duże różnice pomiędzy kondensatorami jakie opisuje Pharoh? Jakieś wycofane średnice, przejrzyste wysokie i coś tam coś tam? Dla mnie to jest bełkot
                                          Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                          Znowu zabraniaja ludziom slyszec rzeczy, ktorych inni nie slysza.
                                          Jedyną wiarygodną ocenę w takim przypadku jest ślepy test. Gość słucha jednego i drugiego i nie wie który "gra". Następnie opisuje kond1, kond 2, kond3 itd..
                                          Następnie odkrywamy karty. Często to stosuje przy testach produktów, przy wynikach wychodzą ..jaja.

ps
                                          Absolutnie daleki jestem od oceny czy ktoś coś widzi lub słyszy lepiej lub gorzej.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X