Zamieszczone przez Marcin V
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Nowy DAC :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Udało mi się odpalić AD1864 w układzie. Ale problemy niezłe, aż myślałem, że zaraz zrezygnuję :P Okazuje się, że logika nie chce działać przy zasilaniu -5V na ujemnej części. Przetwornik po prostu zniekształca i charczy. AD1864 dopiero zaczął działać jak zmniejszyłem napięcie logiki do -2,5V co według datasheet w ogóle nie powinno mieć miejsca. Moja teoria jest taka, że skoro cyfrowe wejścia działają na poziomach LVTTL/LVCMOS a nie TTL/CMOS (?), to AD1864 ma po prostu problem z rozpoznawaniem logicznych stanów. Zapewne komparatorom odwala. Zmniejszenie ujemnego napięcia logiki spowodowało, że komparatory działają teraz prawidłowo.
Dla świętego spokoju pomiar AD1864 przy zasilaniu logiki z -2,3V:
Last edited by .3lite; 28.08.2016, 16:09.
Skomentuj
-
AD1864 gra u mnie w układzie i nie słyszałem żadnych problemów. Napięcie ujemnej części logiki zmniejszyłem do -1,9V i tak pozostało. Generalnie to zmiana rezystora R82 z 80,6k na 15,8k (ten z filtru). W każdym wypadku kilka moich uwag względem lutowania układu:
1) Lutowanie najlepiej zacząć od części cyfrowej. Zalutować na niej wszystko od dołu i od góry, a potem uruchomić (bez AD1865) z zasilacza 12V. Powinno pobierać mniej więcej 70 mA w stanie spoczynku.
2) Lutować najpierw rezystory SMD i najmniejsze elementy, które potem mogą się nie zmieścić z powodu innych elementów. Oznaczenia trzech rezystorów w filtrze są zawsze tak, że ten niższy jest środkowym jak na poniższym obrazku:
3) AD1865 to zawsze końcowy element przed którym sprawdzamy poprawność działania naszego układu (napięcia dla AD1865). Generalnie AD1865 powinien znajdować się na podstawce, a jak nie, to trzeba uważać na odległość kondensatorów 100 nF, ponieważ mogą kolidować z AD1865 wlutowanym bezpośrednio.
4) Lutowanie AD1896 to generalnie dużo topnika i przejechanie lutownicą po jego pinach co najmniej kilka razy, aby dobrze załapało.
5) PCB musi być dokładnie umyte przed jakimkolwiek uruchomieniem! Topnik między pinami powoduje przepływ prądu, który może być wystarczający do nasycenia się np. DC serwa.
6) Po zalutowaniu wszystkiego i dokładnym umyciu PCB można zasilić część analogową z jakiegoś regulowanego zasilacza 17-18V i ograniczeniem prądowym. Można najpierw zasilić ujemną część a potem dodatnią lub odwrotnie, ponieważ generalnie chodzi tylko o sprawdzenie, czy nie ma zwarcia. Pobór prądu to około 350 mA w stanie spoczynku zależnie od gałęzi (jedna będzie miała pobór około 250 mA). Jak nie ma zwarcia, to można zasilić obydwie części analogowe i pomierzyć napięcia na pinach AD1865 (powinno być mniej więcej +-5V). Warto też sprawdzić DC na wyjściu całego układu, który powinien zerować się po pewnym czasie (będzie powoli spadał). DC z wsadzonym AD1865 na starcie układu może wynosić nawet 30 mV, ale cały czas będzie spadał aż się wyzeruje.
W załączniku widok z góry na PCB. Może to pomóc w lutowaniu jak maska nie jest czytelna.Załączone plikiLast edited by .3lite; 25.08.2016, 17:36.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Marcin V Zobacz postaZwłaszcza że myślałem że ogółem topik za bardzo nie szkodzi a tu jednak.
PCB trzeba dokładnie wyczyścić, a to nie jest chwila roboty (zależnie od topnika).
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Marcin V Zobacz postaDzięki za cenne informacje zwłaszcza za punkt 5. Zwłaszcza że myślałem że ogółem topik za bardzo nie szkodzi a tu jednak.
Ktoś co z zamówieniem grupowym na diyaudio będzie startował?
Skomentuj
-
Nie na temat...ja od siebie polecam do smd i bga http://www.kocham-basie.pl/topnik-ai...0ml-p-620.html
Skomentuj
-
Nie na temat...Ja używam tego:
http://allegro.pl/najlepszy-topnik-w...441850938.html (NAJLEPSZY TOPNIK WSZECHCZASÓW ROSYJSKI JELLY FLUX)
Bardzo fajnie mi się z nim lutuje, ale trzeba go potem usunąć. Co do mycia to generalnie używam myjki ultradźwiękowej, ale czasami też po prostu zanurzam w izopropanolu i szoruję szczoteczką.
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaNie na temat...Ja używam tego:
http://allegro.pl/najlepszy-topnik-w...441850938.html (NAJLEPSZY TOPNIK WSZECHCZASÓW ROSYJSKI JELLY FLUX)
Bardzo fajnie mi się z nim lutuje, ale trzeba go potem usunąć. Co do mycia to generalnie używam myjki ultradźwiękowej, ale czasami też po prostu zanurzam w izopropanolu i szoruję szczoteczką.
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez kolmen Zobacz postaNa jaką temperaturę ustawiasz lutownicę używając tego topnika ?
Skomentuj
-
W związku z tym, że jestem posiadaczem daca od 3lite'a na ad1865 i udało mi się go dostać już w całości to mogę wstępnie podzielić się wrażeniami z odsłuchu.
To może najpierw napiszę do czego porównywałem:
- DAC na PCM1702 NOS z izolacją + XMOS, którego sobie bardzo cenię bo podoba mi się jak gra. Xmos jest z osobnym zasilaczem,
- DAC na AD1865 NOS + XMOS + osobna analogówka dorabiana przez kolegę. Taki mały eksperyment. Również bardzo dobre zasilanie.
- DAC X Waldiego z wpiętym AD1865, niestety ten nie ma możliwości podpięcia do kompa i do niego nie będę się odnosił bo nie mam odpowiedniej muzyki do porównania na CD i na kompa.
- DAC z powyższego tematu :-)
Sprzęt towarzyszący:
- Kolumny na ushery 8948A + 9950 na zwrotnicy Ravena, zwrotnica pożądnie polutowana, tak aby nie zastanawiać się czy połączenia nie degradują dźwięku :-) Bardzo lubie te kolumny i nie wiem czy się z nimi rozstanę. Najwyżej dorobię 3 way, a te pójdą do drugiego pokoju
- Wzmacniacz I-amp OPS 4 (4 pary końcowe) + wejściówka na ecc88, budowany dla kolegi. Dość rozbudowana wersja robiona na bogato :-D Lampy mają osobny zasilacz żarzenia, jest dostawka zasilacza, która znacznie poprawia jakość zasilania. Opisana jest w temacie o i-ampie. Ogólnie rzecz biorąc myślę, że nie ma drugiego tak grającego I-ampa przynajmniej z wejściówką na ECC88 ;-)
Wrażenia:
Dodam, że głośność regulowałem z kompa i dla każdego urządzenia była ona ustawiona tak samo. Na początku przyjąłem zasadę, że dla każdego Daca gra cały utwór i po jego zakończeniu podpinałem kolejnego daca i odtwarzałem znów ten sam utwór. Później zmieniłem trochę koncepcje i na każdym urządzeniu leciało po parę utworów i dopiero przełączałem. Testowałem YT i flac'i. Zabawę zacząłem w piątek. Na początku sygnał przy Dacu kolegi 3lite'a był wpięty na wtyczki, niestety okazały się one degradujące. Na chwile obecną sygnały przy płytce są zalutowane.
- PCM1702 NOS bardzo dobry bas, lekko rozciągnięty, ale z dobrym wzmacniaczem ma się wrażenie, że jest taki jak być powinien, mógłby się ciut lepiej odznaczać, średnica barwna wciągająca, góra trochę rozmazana, ale ogólnie bardzo przyjemny odbiór muzyki. Barwne, fajne granie. Można kręcić gałką głośności prawie bez ograniczeń z zachowaniem zdrowego rozsądku, nic nie męczy.
- AD1865 NOS + osobna analogówka tutaj bas jest jeszcze ciekawszy niż w PCM, bardzo sprężysty choć nie schodzi tak nisko, średnica nieco inna niż w PCM, ale ciężko mi to opisać, na pewno również fajna, ale w tym dacu niestety góra jest dla mnie nie do przyjęcia, jest ostra, męcząca, lekko chaotyczna. W spokojnych utworach można słuchać jeszcze z przyjemnością, ale jak się więcej dzieje to niestety nie jest dobrze. Jest to podłączone dość chaotycznie, więc nie jest to ostateczna opinia. Na razie jednak wypadł najsłabiej.
- AD1865 od kolegi 3lite, pierwsze na co zwróciłem uwagę to bardzo czysty dźwięk, wręcz krystaliczny, Bas łączy chyba zalety obu powyższych daców. Dobrze się odznacza i ma dobre zejście. Tutaj średnica też gra nieco inaczej, ale tak jak wyżej ciężko mi to opisać. Potrzebowałbym więcej czasu, na pewno jest bardzo dobra. Największa różnica pomiędzy tymi 3 dacami jest na górnych rejestrach, które tu są bardzo szczegółowe, czyste i dokładne. Można kręcić gałką głośności prawie bez ograniczeń tak jak przy PCM'ie. Na pewno ten dac u mnie zostaje!!! Ma w sobie to coś.
Dużo zależy od systemu i gustu odsłuchującego. Potrzebuje więcej czasu na odsłuchy by sobie wyrobić ostateczną opinię, a z tym czasem zawsze jest najgorzej. Miałem 3 niepełne dni, nie jest to za wiele stąd zaznaczone, że to wstępna opinia. Czekam niecierpliwie na wrażenia innych i równocześnie bardzo dziękuję projektantowi DACA za poświęcony czas, za projekt, za skrupulatne inżynierskie podejście i za polutowanego Daca :-)++
p.s. Dodam, że nie porównałem zbyt dokładnie 1 i 3 daca na flacach. Wstpęnie mi się wydaje, że na dobrych nagraniach różnica w górnych rejestrach była mniejsza niż na YT.
Last edited by Adam_85; 28.08.2016, 21:23.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz postagłośność regulowałem z kompa i dla każdego urządzenia była ona ustawiona tak samo
Jednak w tym przypadku degradowałeś w ten sam sposób dźwięk każdego urządzenia :)
Przypadkiem głośność tak różnych urządzeń nie zmieniała się ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kolmen Zobacz postaNajwiększy błąd jaki można popełnić :)
Jednak w tym przypadku degradowałeś w ten sam sposób dźwięk każdego urządzenia :)
Przypadkiem głośność tak różnych urządzeń nie zmieniała się ?
Skomentuj
-
Niestety tylko samo PCB :P Lutowanie tego przetwornika trochę trwa i już jeden potrafi zająć kilka dni po kilka godzin, a co dopiero kilka. Niestety coś mi się wydaje, że też nie da się zrobić tego z automatu, ponieważ pewnie odmówią z powodu viasów w padach (nie bez powodu tak robię, ale to już historia na inny dzień).
Skomentuj
Skomentuj