Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy DAC :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Rewizja 003 jest finalna i generalnie projekt jest zakończony :) Nie chcę tutaj rozdzielać ludzi na różne rewizje i dlatego dopiero trzecia trafiła pod publikę (dwie pierwsze to były moje testowe wersje, które poprawiłem względem znalezionych błędów). Wszyscy mają takie same wersje i jest to chyba najlepsze rozwiązanie.

Jedyne co planuję to robić sobie spin-offy jak pokazywałem w budowanie na ekranie, ale to tylko dla siebie. Najnowszy spin-off poleciał do śmieci, ponieważ niechcący go uszkodziłem i szkoda mi było czasu na naprawę.

Skomentuj

.3lite - nie planujesz przypadkiem być we Wrocławiu jakoś? zastanawiam się w sumie intensywnie nad wzięciem płytki od Ciebie, ale po tym zdjęciu nie jestem pewny czy będę w stanie to w ogóle poskładać, wliczając w to drobną pomoc znajomego przy scalakach...

Skomentuj

Nie planuję :) Jak teraz masz wątpliwości to tym większe będą w czasie lutowania. Przecież nawet ja popełniał błędy z niedbalstwa, więc prawdopodobieństwo, że coś źle polutujesz jest bardzo duże. W praktyce lepiej wszystko po 10 razy sprawdzać i lutować tydzień zamiast jednego dnia, ponieważ naprawa układu po zalutowaniu może być już zbyt ciężka. Z własnego doświadczenia powiem, że sam wolałem wyrzucić moją prywatną rewizję z dyskretnym I/V po tym jak myjka ultradźwiękowa nagrzała się do 85C i prawdopodobnie uszkodziła kondensatory oraz podobne elementy. Na pomiarach był jakiś dziwny szum na -80 dB i tylko na wysokich a samo THD w jednym kanale dochodziło do 0,5%. Drugi kanał w ogóle nie działał. Szkoda mojego czasu na naprawę i szybciej będzie mi polutować nową płytkę niż myśleć nad tym co jest uszkodzone, więc PCB po prostu poszło do śmieci.
        Last edited by .3lite; 25.09.2016, 10:31.

Skomentuj

a da się to polutować mając tylko lutownicę kolbową i cynę, bez używania past etc? szkoda, że nie udał się temat o którym Ci pisałem na pw, byłoby mi łatwiej się zdecydować

Skomentuj

Pewnie i się da, ale będzie trudno + efekt wizualny i stan lutów będzie tragiczny.
            http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Miałem okazje wczoraj posłuchać chwilę daca od .3lite i powiem krótko - REWELKA :) Zróżnicowany bas, dużo szczegółów do tego "subtelna" średnica. Robi wrażenie i robotę. Zabieramy go na AS więc będzie okazja posłuchać i porównać z innymi.
              <iframe width="400" height="435" src="https://zrzutka.pl/u3nedj/widget/2" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>

Skomentuj

Takie rzeczy cieszą :) W każdym wypadku te kilka PCB o których pisałem rozeszły się i raczej nie będę więcej zamawiał. Teraz mam nadzieję, że ktoś coś polutuje i pochwali się uruchomionym projektem, ponieważ jak na razie wszystkim coś wolno idzie :(

Skomentuj

Właśnie lutuję*DAC. Większość*drobnicy zrobiona. Ale namęczyłem się z wyciskaniem pasty lutowniczej. Mam Easy Print wiadomo z skąd. Jest kur... tak gęsta że nie mogę jej prawie wycisnąć*z igły 0,3mm. Znacie jakieś lepsze pasty. Bardziej płynne. Bo tej już nie zdzierżę.

Już oczy i ręce nie te. Więc idę na łatwiznę, pasta i hot-air.

Skomentuj

hi_aro
                    Polecam ci topnik z warton metals:
                    http://allegro.pl/future-hf-rework-j...988891692.html (Future Hf Rework Jelly Flux 30g do BGA Warton !)

Uzywam od kilku lat dzien w dzien i sprawdza sie bardzo dobrze. Nie smierdzi, glowa po nim nie boli, bardzo dobrze sie lutuje, trzyma ladnie napiecie powierzchniowe przy stawianiu malych ukladow. Jak musze to nawet robie kulki lutowinca grotowa i stawiam na tym BGA.
                    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

W pracy używam Amtech ANC559, dostępny w TME :)
                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Niestety z pastami jest tak, że najpierw trzeba je wymieszać. Nie wiem kto wpadł na pomysł wsadzania ich do strzykawek. W każdym wypadku ja z tego zrezygnowałem i lutuję lutownicą, ponieważ elementów nie jest aż tak dużo. Lutownica musi być po prostu mocna i trzeba mieć dużo topnika, ale generalnie idzie całkiem fajnie.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Oczywiście chodzi o pastę lutowniczą a nie topnik :)

Skomentuj

Trochę przerwy się wkradło, bo miałem trochę inne wydatki i jak to zawsze hobby oberwało.
                          Ale ostatnio przyszła paczka z mousera i zacząłem kończyć płytkę.

Rezystory lutuje się super łatwo w porównaniu z kondensatorami smd, zwłaszcza od spodu płytki.
                          Pady łatwo się nagrzewają się, a powtarzalność obydwu sekcji ułatwia pracę.
                          Dobrze jest po zlutowaniu sekcji pomierzyć rezystory czy w obydwu kanałach są te same wartości.
                          Dla przykłady R28 i R29 są połączone równolegle, z do nich szeregowo jest R38. Wartosć między R38 a dwoma pozostałymi to 707 Omów, na każdej stronie, więc łatwo znaleźć czy gdzieś jest zimny lut. Tą samą metodą można lecieć resztę.

Uruchomiony układ bez scalaków, pobiera po ustabilizowaniu prądów:
                          38mA - sekcja cyfrowa
                          27mA -sekcja analogowa, zarówno część dodatnia i ujemna. Stabilizatory robią delikatnie ciepłe.

Wiem że lutowanie elektrolitów utrudni montaż opampów ale bez przesady, wolałem testować zasilanie.
                          Zwłaszcza że na kondensatorach uczyłem się lutować SMD.
                          W sumie układ teraz do skończenia w jeden wieczór, może dwa. Na razie czekam na konwerter IIS.
                          Ale muszę jeszcze sobie jakieś pseudo stanowisko do ESD zrobić.
                          Następne testy to "DAC power regulators".

Na razie tyle.
                          Lista się zgadza jak na razie, jak skończę to zrobię finalną.

Last edited by Marcin V; 05.10.2016, 01:11.

Skomentuj

No i bardzo dobrze :) Powoli do celu, wszystko sprawdzać po 10 razy a na pewno będzie dobrze.

Skomentuj

Dzisiaj rano z nudów polutowałem AD825 to sprawdzę wieczorem jak przemyję pcb jak działa regulator napięcia.
                              Jeśli wszystko ok, to tylko scalaki do polutowania.
                              Przy cyfrowych układach to wiem że muszę uważać na ESD, ale przy zwykłych wzmacniaczach operacyjnych to jakieś tam ryzyko jest?
                              Czy mogę sobie sekcję analogową bez martwienia o ESD lutować?

Skomentuj

Jak nie naelektryzujesz się swetrem czy dywanem to generalnie nie będzie problemu :)

Skomentuj

W przyszłym tyg ruszam z lutowaniem :)
                                  Last edited by gavron04; 27.01.2024, 13:18.

Skomentuj

Paczka z mousera we wtorek będzie u mnie, w sobotę od razu wysłali. Także w tym tyg ruszam z lutowaniem :)
                                    Last edited by gavron04; 27.01.2024, 13:18.

Skomentuj

Podsumowanie z mojej strony.
                                      Na 3 sztuki DAC: TME 638 PLN, Mouser 990 PLN, Allegro 170 PLN, bez dodatkowych opłat, TME mały rabat
                                      Bez transformatorów,Ad1865,kosztów wysyłki.....i vatu:)
                                      Last edited by Sonik; 09.10.2016, 21:18.

Skomentuj

Pisałem w swoim wątku że ten dac mnie zmęczy, miałem rację (z mojej winy niestety).

Ogółem układ jest dość prosty w montażu poza U17, zlutowanie całości zajęło mi około 18 godzin, była to moja pierwsza płytka SMD, gdzie do wlutowania miałem więcej niż 20 części i pierwsze DIY SMD w ogóle.

Miałem pewne problemy, spowodowane pomyłką o której nawet tu pisałem, mianowicie wlutowałem zwory R16 i R22 w miejsce R1 i R3.
                                        Spowodowało to uszkodzenie wzmacniaczy AD811, mimo że powinny mieć zabezpieczenie, to poszły w komin.

Kilka testów z prze lutowaniem ich spowodowało (i tu uwaga), że flux z cyną zrobił zwarcie pod kondensatorem C6_L (pomyliłem się w PW .3lite pisząc że był to prawy).
                                        Co z kolei spowodowało zwarcie na ujemnej szynie zasilania (1,4 Oma), zanim je znalazłem to rozmontowałem cały lewy filtr (bo zwarcie się zrobiło z opóźnieniem kiedy testowałem lewy kanał z generatora (przy zdemontowanym AD811).
                                        Wręcz mi ręce opadły, bo myślałem że całkiem zrypałem bez szans na ratunek.

Płytka jest w uj trudna do ponownego lutowania przewlekanych elementów, więc tu trzeba uważać.

Kwarce dobrze lutować kładąc trochę cyny na wszystkie pady, potem flux i pogrzać po kolei pady (thx gavron), ładnie się przylutują. Warto je lutować na początku, bo są to najbardziej upierdliwe elementy poza U17 (przynajmniej dla mnie).
                                        Płytkę się najlepiej lutuje grotem płaskim 2,5mm ^^ żre ciepło jak otępiała, a taki grot dobrze to ogarnia.

Po zlutowaniu, podłączyć napięcie na logikę, sprawdzić pobór prądu.
                                        Ma być około 141mA po naładowaniu kondensatorów, potem można zmierzyć napięcia na stabilizatorach (środkowy pin to wyjście (+)).

Na sekcji analogowej zaczynałem od ujemnego zasilacza, pobór prądu to około 307mA.
                                        Na sekcji dodatniej podobnie około 307mA.
                                        Pomiar napięcia powinien wykosić:
                                        ~ +15,1V dodatnia szyna
                                        ~ -15,1V ujemna szyna,
                                        ~ -5V na 1 nóżce podstawki AD1865
                                        ~ +5V na 13 nóżce podstawki AD1865

Można zmierzyć stałą na wyjściu, powinna wynosić poniżej 20mV i spadać do około zera, może być różna na obydwu kanałach i różnie spadać, bez głównego układu chyba to normalne.
                                        Wartość 44mV zamiennego na kanale B mojego oscyloskopu to wynik tego że masa pomiarowa był łączona przez przewód masowy tej sondy, w finalnych pomiarach masa pomiarowa idzie oddzielnym przewodem (po prostu kable leżały na kablach drugiego miernika który mierzył prąd AC i łapały zakłócenia).

Teraz można wkładać AD1865, pobór pądu:
                                        Logika: ~151mA
                                        Ujemny: ~ 331mA
                                        Dodatni: ~326mA

Wszystkie w czasie uruchamiania robione cęgami, ale różnice między normalnym pomiarem miernikiem są pomijalne.

Na wyjściu pojawia się jakiś tam sygnał AC o wartościach miliwoltów, składowa stałą powinna wynosić około +15mV na kanał i powoli spadać, około 30-40s do pojedynczych mV.
                                        Nie testowałem z sygnałem z IIS bo mi chińczyki jeszcze nie dosłały konwertera.
                                        Po 20 minutach grzania wartości składowej stałej oscylowały w wartościach +/-1mV.
                                        Po zainstalowaniu AD1865 i poprawnym podłączeniu oscyloskopu wartość AC na wyjściu to około 2,5mV co nie wiem czy idzie z samego układy czy metrowych kabli pomiarowych.

Termicznie po nagrzaniu najcieplejsze są AD811 około 80 stopni Celsiusza.
                                        Reszta trzyma poziom między 55-65 stopni, logina jak na razie to jakaś zimna.
                                        Temperatury mogą być trochę inne w rzeczywistości bo bladego pojęcia nie mama jaką emisyjność mają układy scalone w plastikowych obudowach. Przesunięcie źródła ciepła w stosunku do obrazu to taki bajer co moja kamera odstawia.

Teraz czekam na płytkę SPDIF – IIS i będzie można słuchać, jak to gra.
                                        W międzyczasie powstały dwie płytki zasilaczy.
                                        Wyjście planuję na razie na trafach, by uzyskać sygnał zbalansowany pod wejścia XLR.

Chyba tyle, dorzucam zdjęcia i termogramy.
                                        Prawie wszystkie kondy SMD drugiej płytki lutowałem 30 minut, więc jak ktoś ma doświadczenie to otrzaska ten dac migiem.

A właśnie, czyszczenie. Nie czyściłem myjką ultradźwiękową bo w pracy mam taki sajgon ostatnio że wracam do domu jak znajomy już ma zamknięte.
                                        Czyściłem izopropanolem, najpierw szczoteczką (ESD) szorowałem scalaki i płytkę, a potem strzykawką pod ciśnieniem płukałem przestrzenie między nóżkami scalaków.
                                        Zgodnie z radami .3lite najwięcej uwagi zwróciłem na AD811 i AD797/OPA277.

Jutro jak nie przyjdzie konwerter to zrobię listę na full i zamieszczę taką bezbłędną (jak ktoś poleci z moją to się pomyli z R1i R3, nie polecam).

Jeśli się nie mylę to trzeba też uważać za dodatnią linię zasilającą sekcję analogową. Zasila ona U18 bez zasilania tego układu na AD1865 poleci ponad -13V zamiast -5V.
                                        Bo U21 nie ma napięcia odniesienia. Dlatego wolałem cęgami mieszać przy kablach.
                                        Nie wiem czy AD wytrzyma taki strzał, a wolę nie sprawdzać.
                                        Last edited by Marcin V; 11.10.2016, 00:19.

Skomentuj

Pół żartem, pół serio. Czy ktoś wie gdzie na płytce jest U18? Od niego zacząłem i szukam już 10 min....Pierwsze lutowanie to jak kamień węgielny pod fundament..a tu porażka

Skomentuj

Czaruję...
                                          X