Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy DAC :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Trzeba być czujnym do końca.
    Ostatni element, czyli AD1896 wlutowałem odwrotnie - zwiodła mnie kropka od U12. Zobaczymy, czy nie uwaliłem, badź jeszcze nie uwale - 1,7 A szło na część cyfrową przez sekundę. Nie mam dużego doświadczenia w wylutowywaniu smd, więc sobie potrenuje na 3 sztukach scalaków po 100 PLN . Przejadę licą miedzianą, może potem każdą nóżkę podważę z osobna. A jak nie to 390 stopni na początek, 5l na minutę - nawet nie mam odpowiedniej głowicy. Ech...

Skomentuj

Trzeba go wylutować używając HA. Nie ma innej możliwości :)

W praktyce tak samo przydałoby się lutować, ale można i lutownicą.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zapomniałem dopisać, że raczej na pewno się uwalił. Przez coś ten prąd musiał popłynąć. No chyba, że miałeś fuksa.

Skomentuj

Ostatnio wymieniałem uwalonego STM'a w LQFP48 umieszczony był w dość dużym zagęszczeniu elementów. Trochę bałem się traktowania HA nie tyle z uwagi na bliskość elementów, ale o pady. Ostrym nożykiem obciąłem nogi po samej obudowie stm'a, a potem z dużą ilością topnika i plecionki oczyściłem pady. Tylko, że układ był uwalony na 100% i koszt jego nie jest wielki. W każdym razie bałem się w tym przypadku bardziej o PCB.

Skomentuj

Ponad amper więcej przyjął na siebie AD1896 - to sporo, ale przez 1 s przy dużym spadku napięcia. Pewnie zajrzę na stronę Mousera dzisiaj.....
          Na tą chwilę wylutowane, polutowane ponownie, generatory pracują, prąd w normie, napięcie WY maleje.... - podpinam 3 sztuki pod i2s

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez MICHNIOR Zobacz posta
          Ostatnio wymieniałem uwalonego STM'a w LQFP48 umieszczony był w dość dużym zagęszczeniu elementów. Trochę bałem się traktowania HA nie tyle z uwagi na bliskość elementów, ale o pady. Ostrym nożykiem obciąłem nogi po samej obudowie stm'a, a potem z dużą ilością topnika i plecionki oczyściłem pady. Tylko, że układ był uwalony na 100% i koszt jego nie jest wielki. W każdym razie bałem się w tym przypadku bardziej o PCB.
          Dokładnie w ten sam sposób postępuję z tanimi układami. Można rzeczywiście uwalić ścieżkę pcb. Staram się więc nie dociąć do końca nóżek układu. Przykładam gorący grot i odrywam je po kolei....

Skomentuj

Sonik. Jesli masz pewność, ze uwaliles to zalej pady cyna tak, żeby byl jeden wielki "bobel" cyny z jednej strony układu i z drugiej. Przyda sie szeroki grot i grzej na zmianę raz lewą raz prawą stronę. Wylutujesz tak. A jak masz hota to po prostu dobry żel, 390st duży nadmuch i maks 10s i zdjęty układ.

Wstawiłem trochę zdjęć i można je pobrać i popatrzeć :)
            http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

..a no właśnie wszystko gra!!!! AD przeżył ponad amperowy stres i przelutowanie. Łącze wszystko razem, jadę po piwo...i wieczór spędzę na delektowaniu się.
              Dzięki za rady gavron04 - nie znałem sposobu wylutu na cynę:)

Skomentuj

Ten sposób głównie stosuję przy wymianie złączek ARK, gdzie np jest listwa 10pinowa i trzeba w całości się jej pozbyć czy złączek od anten wifi. Albo bobel, albo porządna plecionka (od siebie polecam CHEM-WIK) i lecimy. A najlepiej do smd.. stacja HA.

Gratuluję i wstawiaj foty :)
                http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Nieźle. Zdjęcia się przydadzą :)

Skomentuj

Będą zdjęcia - pochwalę się. Późno się zrobiło i nie wiem czy poskładam tego "pająka" dzisiaj. Uruchamiałem po kolei, teraz muszę podłączyć trzy na raz. Ale jutro na pewno...

Skomentuj

Następna sprawa jako przestroga. Miałem dzisiaj problem przez który jeden kanał po rozgrzaniu siedział z THD na 0,01% a drugi normalnie na 0,001%. Wymieniłem AD1865 i nic to nie zmieniło. Pomiar przy -60 dBFS pokazał takie same zniekształcenia w obu kanałach co znowu zasugerowało, że raczej winę nie ponosi kość przetwornika. Wychodziło na to, że coś dzwoni, więc standardowo obwiniam I/V i po kolei mierząc napięcia względem drugiego kanału i przy okazji sprawdzam, czy nie wpada w jakieś oscylacje. Okazało się, że wszystko jest tak samo i nie ma tam żadnego problemu. Bufor wyjściowy wymieniłem na inny AD797 z mojej kolekcji i dalej to samo. Problem występował dopiero po czasie gdy DAC się trochę nagrzał. Przy świeżym starcie zniekształcenia problematycznego kanału były na poziomie dobre kanału (tj. około 0,001. Wpadłem na pomysł, że będę chłodził elementy przy użyciu sprężonego powietrza (odwrócona butla) zarazem obserwując jak zmieniają się zniekształcenia. Gdy tylko psiknąłem w AD797 zniekształcenia powróciły do normalnego poziomu. Zamieniłem AD797 w obu kanałach i faktycznie problem przeniósł się na drugi kanał. Okazało się, że w mojej kolekcji AD797 mam aż trzy częściowo uszkodzone. Tak, wymieniłem jeden uszkodzony na drugi uszkodzony i dlatego na początku stwierdziłem, że to nie wina bufora. Jak tylko się nagrzał do może 40 stopni to generował jakieś zniekształcenia na poziomie 0,01%.

Zdarzył się już AD1896 z uszkodzonym jednym kanałem to i mamy wzmacniacz operacyjny, który lekko zniekształcał dopiero po rozgrzaniu się. W każdym wypadku morał z tego jest taki, że coś może grać, ale nie oznacza to, że układ działa poprawnie :)

Poniżej pomiar przetwornika z częściowo uszkodzonym AD797:

Skomentuj

Tylko jak bez oscyloskopu sprawdzić czy DAC działa poprawnie? Jeśli gra i nie slychać zniekształceń (jeszcze nie poskładałem, pytam na przyszłość)

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Nawet z oscyloskopem nie jest to możliwe, ponieważ zniekształceń na poziomie -80 dB gołym okiem nie zobaczysz. Musisz zrobić pomiary przetwornika przy użyciu sensownej karty dźwiękowej oraz programu jak np. ARTA.

Skomentuj

A skąd brałeś te AD797 3Lite, wiesz? ( do coraz bardziej parszywego jedzenia i środowiska mamy jeszcze parszywe scalaki)
                            Woder, jak widać kompleksowe pomiary muszą być. I jest to wina "czasów". Kupujesz układzik o wadze tabletki witaminy C za 50 PLN a tu nie działa....lajf is brutal
                            Ktoś bez już sporej wiedzy elektronicznej może być w głębokim kibelku:), ale najczęściej wystarczy być upartym i konsekwentnym - w końcu tego wymaga ta "dłubanina"

U mnie, nagle, jeden kanał analogowy zaczął więcej prądu pobierać do 850mA, grzeje się zbyt mocno jeden AD825...chyba nie padła mi sama kość DAC, to przecież stary dobry scalaczek...
                            Last edited by Sonik; 21.10.2016, 22:22.

Skomentuj

Tak, na allegro je kupiłem :( Tak to jest jak się oszczędza.

Zamieszczone przez Sonik Zobacz posta
                              U mnie, nagle, jeden kanał analogowy zaczął więcej prądu pobierać do 850mA, grzeje się zbyt mocno jeden AD825...chyba nie padła mi sama kość DAC, to przecież stary dobry scalaczek...
                              Sprawdź napięcia. Może źle zalutowałeś kondensator (odwrotnie) i ściąga napięcie. Ja kiedyś wsadziłem AD1865 odwrotnie i dalej działał :) Raven przepchał ponad 28 mA biasu przez dwa różne AD1865 i też przeżyły.
                              Last edited by .3lite; 21.10.2016, 22:27.

Skomentuj

Kondensator, a nawet dwa były rzeczywiście zalutowane odwrotnie. Pozwoliłem im się ujawnić i wylecieć w powietrze, tantale szybko giną:)
                                Miałem też zwarcie. Wyjście ujemnego AD825 miało masę. Znalazłem je pod zalutowanym układem DAC...

Reszta też już gra. Jutro to już połączę w całość.

Być może przyda się ta informacja , nie wiem czy była.

Całość pobiera w stanie spoczynku:
                                Analog 2x po 550 mA
                                Cyfra 140 mA, ale trzeba zapas, 3Lite wspominał o skokach poboru prądu przez AD
                                Last edited by Sonik; 22.10.2016, 22:12.

Skomentuj

Twórczy niedzielny bałagan i odsłuch

Względem DAC-ka z AD1865 ze sklepu DIYINHK, jest oczywiście dużo lepiej. Jest też znacznie lepiej niż wielokrotnie męczony przeze mnie ES9018.
                                  Jest na tyle lepiej, że muszę grzebnąć w zwrotnicy :)

Co się rzuca natychmiast w oczy:
                                  dokładniejsza scena
                                  szybsze naturalne wybrzmienia, czuć atmosferę miejsca, nagrania :)
                                  wyraźniejsza górna oktawa
                                  rejestry dolne - na razie nic nie powiem :)

Skomentuj

rejestry dolne - na razie nic nie powiem :)
                                    Ten dac nie narzuca swojej sygnatury na basie, duzo zalezy od kolumn i wzmacniacza. Pozostawia on tak jakby pelna swobode i bardzo cenie tego daca za to, ze wszystko obnaza, ale rowniez potrafi sie zrekompensowac jak damy mu odpowiednie towarzystwo.
                                    Last edited by Adam_85; 23.10.2016, 13:58.

Skomentuj

Chyba Adam85 masz rację. Dlatego muszę grzebnąć w zwrotnicy. Poprzedni DAC luzował się na basie i musiałem lekkie niedociągnięcia zatuszować strojeniem zwrotnicy. A na basie aluminiowy SS 26W + klasa D w mocy 300W:)

( po 30 minutach )

Ten DAC "robi robotę"
                                      Bas potrafi zaatakować. W niektórych momentach otwieram oczy ze zdumienia i strachu, że zaraz coś wyleci w powietrze....
                                      Schodzi bez skrupułów bardzo nisko.....

Postaram się niedługo pomierzyć THD i pasmo....

3Lite dzięki jeszcze raz za podzielenie się projektem!!!
                                      Last edited by Sonik; 23.10.2016, 14:51.

Skomentuj

Dobra robota :) Fajnie, że wszystkie płytki działają.

pomierzyć THD
                                        Norma to maksymalnie 0,006% THD+N dla 0 dBFS. Oczywiście zależy to od kości, ale tyle jest podane w datasheet jako maksymalna wartość (pewnie z użyciem wbudowanego wzmacniacza operacyjnego, ale to raczej mało ważne).

Skomentuj

Co dokładnie robią 3 szt. DAC na raz w tym układzie?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X