Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy DAC :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Hej
    U mnie to wygląda tak :
    --
    Kenwood 5090, Lampucera, Rabsperry, Creek Evo 2, Epos 22i

Skomentuj

Tak mi się przypomniało z tego tematu i grafiki tam zamieszczonej:

http://diyaudio.pl/showthread.php/26...l=1#post473032

Jak się komuś nudzi to może połączyć dwa lub cztery AD1865 jak na poniższym obrazku:

Oczywiście przy 2x AD1865 trzeba zmienić rezystor konwersji z 1k na 500R a przy 4x AD1865 trzeba dać 250R. Zasilanie powinno być wystarczające dla tylu kości.

Niestety nie jestem pewien, czy AD1811 będzie stabilny z powodu dodatkowej pojemności. Trzeba to sprawdzić eksperymentalnie.

Skomentuj

Zamieszczone przez macios Zobacz posta
        Hej
        Co to za zasilacze masz?

Skomentuj

Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz posta
          Co to za zasilacze masz?
          Salasy , ale tylko na 5V, jest podłączony do maliny i modułu wejść cyfrowych

Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka
          --

Skomentuj

Do soekrisa potrzebuję +/-12Vdc max 5W.

Skomentuj

Nie na temat...
              Warte te salasy coś są? Jakoś nie chce mi się wierzyć w to, że są takie super..

Skomentuj

Hej
                U mnie to wygląda tak :
                Moduł wejść to ten chinczyk jakis popularny czy coś innego?
                Zapodaj jakiś link.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
                  Moduł wejść to ten chinczyk jakis popularny czy coś innego?
                  Zapodaj jakiś link.
                  Odpowiem za kolege, uzywam takiego samego ale z DACiem na AK4490 ktorym ten moduł jest w stanie sterowac przez I2C:

https://www.aliexpress.com/item/AK41...0-6ba00de8d7c0

Skomentuj

Dokładnie, tylko mam wersję z przyciskiem,a nie z impulsatorem.
                    Kupiłem na Alledrogo :)
                    Podłączyłem Amanero i działa :)
                    --

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                      Zasilanie powinno być wystarczające dla tylu kości
                      Niestety nie jest wystarczające dla czterech kości. Sekcja ujemna wpada w oscylacje, ponieważ nie jest w stanie dostarczyć tyle prądu.

W ostatnich miesiącach jestem zajęty czym innym i dlatego raczej mało czasu posiadam na projekty z elektroniki, ale trochę mnie korciło aby chociaż na chwilę oderwać się od tego wszystkiego i cokolwiek się pobawić :) W każdym wypadku nie posiadałem żadnego DAC'a w tej wersji aby przetestować pomysł, więc wyciągnąłem DAC od Adam_85 i wyszło jak na poniższych obrazkach:

Tam trochę syfu łapie z kabli od transformatora, ale to nie jest problem, ponieważ zgodnie z oczekiwaniami zniekształcenia spadły dwa razy względem pierwotnej wersji na jednej kości. Tyle mogę napisać, ponieważ nie mam na czym posłuchać :) Trochę szkoda, że zasilanie siadło przy czterech kościach, ponieważ mogłoby być jeszcze ciekawiej.

Skomentuj

Rownoleglenie ukladow powinno przyniesc pozytywne efekty. Wzmocnienie doda sie arytmetycznie wiec odstep S/N defakto powinien sie poprawic o jakies 3dB przy dwuch kostkach. W praktykce przy dwuch kostach tez powinno byc lepiej
                        i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                        https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Dzieki koledze 3lite dac gra na dwoch kosciach ad1865 :-)
                          Slucham od okolo tygodnia i moge cos napisac.

Glowne zmiany jakie zauwazylem w stosunku do 1 kosci:

- lepsze nasycenie dzwiekow,
                          - lepsza faktura dzwiekow tzn wiecej mikroszczegolow,
                          - lepszy, kulturalniejszy bas(kontrola).

Na ta chwile moge powiedziec, ze nie slyszalem lepszego zrodla z komputera. Ostatnimi dniami bawilem sie nos daciem z analogowka od kolegi z as rowniez na kosci ad1865 w smd, jednak tam brakuje faktury - wypelnienia dzwiekow. Jest ona do pewnego stopnia. Filtr analogowy ustawiony na 30khz. Byc moze z tamtego daca uda sie cos wiecej wycisnac, ale chyba nie uda sie przebic tego przetwornika. Tutaj mamy taki pelen zrownowazony, detaliczny i naturalny dzwiek. Mysle, ze wiele przetwornikow z dobrych cd mialoby problem przebic tego daca. Gdzies mi chodzi po glowie porownanie :)

Nie ma wiec powrotu do jednej kosci, tu nie ma wielkich roznic, jednak sa na tyle istotne, ze po odsluchu takiej konfiguracji juz nie moglbym sluchac na 1 x ad szkoda, ze nie udalo sie 4 x ad, byloby ciekawie..

Last edited by Adam_85; 21.05.2017, 21:06.

Skomentuj

Być może jakby zamienić AD825 na coś co wypluje 100mA by się udało - generalnie ten opamp daje z siebie lekko ponad 50 mA jak dobrze pamiętam, a jeden AD chyba koło 25mA pobiera.
                            Tak patrząc na link: mouser coś by się znalazło, ale to .3lite musiałby potwierdzić czy to ma szansę zadziałać :)

Skomentuj

Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
                              macios, będzie możliwość obadać ten sprzęt jak skończysz? może do tego czasu mi się uda coś kupić i byśmy jakieś porównanie zrobili...
                              Jak coś to się już wygrzało :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                              Dzieki koledze 3lite dac gra na dwoch kosciach ad1865 :-)
                              Slucham od okolo tygodnia i moge cos napisac.

Glowne zmiany jakie zauwazylem w stosunku do 1 kosci:

- lepsze nasycenie dzwiekow,
                              - lepsza faktura dzwiekow tzn wiecej mikroszczegolow,
                              - lepszy, kulturalniejszy bas(kontrola).

Na ta chwile moge powiedziec, ze nie slyszalem lepszego zrodla z komputera. Ostatnimi dniami bawilem sie nos daciem z analogowka od kolegi z as rowniez na kosci ad1865 w smd, jednak tam brakuje faktury - wypelnienia dzwiekow. Jest ona do pewnego stopnia. Filtr analogowy ustawiony na 30khz. Byc moze z tamtego daca uda sie cos wiecej wycisnac, ale chyba nie uda sie przebic tego przetwornika. Tutaj mamy taki pelen zrownowazony, detaliczny i naturalny dzwiek. Mysle, ze wiele przetwornikow z dobrych cd mialoby problem przebic tego daca. Gdzies mi chodzi po glowie porownanie :)

Nie ma wiec powrotu do jednej kosci, tu nie ma wielkich roznic, jednak sa na tyle istotne, ze po odsluchu takiej konfiguracji juz nie moglbym sluchac na 1 x ad szkoda, ze nie udalo sie 4 x ad, byloby ciekawie..

Jak to gra z I-APM-em ??

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
                              Być może jakby zamienić AD825 na coś co wypluje 100mA by się udało - generalnie ten opamp daje z siebie lekko ponad 50 mA jak dobrze pamiętam, a jeden AD chyba koło 25mA pobiera.
                              Tak patrząc na link: mouser coś by się znalazło, ale to .3lite musiałby potwierdzić czy to ma szansę zadziałać :)

A może z tym AD825 zrobić tak samo jak z AD1865 :) ?

E można cos z tego wybrać :
                              http://www.analog.com/en/parametrics...&p2687=|1|9|11
                              Last edited by macios; 26.05.2017, 11:20.
                              --

Skomentuj

A może z tym AD825 zrobić tak samo jak z AD1865 :) ?

E można coś z tego wybrać :
                                http://www.analog.com/en/parametrics...&p2687=|1|9|11
                                Op-ampów nie łączymy równolegle, a jak przyjrzysz się tym wzmacniaczom z analoga, to żaden z nich się nie nadaje - nie ta obudowa, za niskie napięcie pracy :)

Skomentuj

Witam

Zrobiłem sobie kanapkę z dwóch AD.
                                  Gra, ale mi coś delikatnie charczy w lewym kanale.
                                  Jakby to było zasilanie to chyba w obu byłby nie tak ?

Pojedynczo AD grają OK.

Czego szukać ?
                                  --

Skomentuj

Witam

Pojedynczo AD grają OK.

Czego szukać ?
                                    Chyba znowu ten AD811 z lewego kanału jest uszkodzony.
                                    Na wyjściu z niego napięcie jest o ok. 0,3 V niższe niż w prawym kanale ....
                                    --

Skomentuj

Witam

Pojedynczo AD grają OK.

Czego szukać ?
                                      E jednak nie grają OK

Ostatnio kupiłem drugiego AD. Okazuje się, że ten, którego mam od początku ma inne poziomy wyjścia dla lewego i prawego kanału ...
                                      Na nowym mam OK, a na "starym" mam właśnie cichszy lewy kanał o około 0,3-0,4 V ...
                                      Może dlatego po połączeniu w kanapkę coś charczało ...

AD811 jest OK :)
                                      --

Skomentuj

Ostatnio kupiłem drugiego AD. Okazuje się, że ten, którego mam od początku ma inne poziomy wyjścia dla lewego i prawego kanału ...
                                        Na nowym mam OK, a na "starym" mam właśnie cichszy lewy kanał o około 0,3-0,4 V ...
                                        Może dlatego po połączeniu w kanapkę coś charczało ...
                                        W praktyce muszą to być układy z tej samej produkcji, ponieważ występują różnice w maksymalnym prądzie wyjściowym. AD1865, które są z produkcji 9343 posiadają trochę wyższy poziom na wyjściu niż inne wersje, które też posiadam. Na pewno nie może to być różnica na poziomie 0,3-0,4V, więc coś musi być nie tak.

Najpierw sprawdź napięcia zasilania od strony analogowej a potem przy okazji można też zobaczyć napięcie strony cyfrowej. W przypadku gdy wszystko jest OK to nie pozostaje nic innego jak wzięcia oscyloskopu i sprawdzenie, czy coś nie oscyluje (np. AD811 z powodu dodatkowej pojemności). AD1865 musi być przylutowane bezpośrednio do PCB jak łączysz dwa układy w kanapkę, ponieważ podstawka dodaje pasożytniczą pojemność, która spowoduje, że AD811 będzie oscylował. Następna sprawa jest taka, że w przypadku kanapki rezystor konwersji musi posiadać wartość 500R.

Skomentuj

a z ciekawości - nadaje się to do współpracy z raspberry pi? chodzi mi o kwestie utraty jakości itd zakładając, że z tego i z komputera odtworzy się dokładnie te same pliki

Skomentuj

Czaruję...
                                          X