Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Nowy DAC :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Tak mi się przypomniało z tego tematu i grafiki tam zamieszczonej:
http://diyaudio.pl/showthread.php/26...l=1#post473032
Jak się komuś nudzi to może połączyć dwa lub cztery AD1865 jak na poniższym obrazku:
Oczywiście przy 2x AD1865 trzeba zmienić rezystor konwersji z 1k na 500R a przy 4x AD1865 trzeba dać 250R. Zasilanie powinno być wystarczające dla tylu kości.
Niestety nie jestem pewien, czy AD1811 będzie stabilny z powodu dodatkowej pojemności. Trzeba to sprawdzić eksperymentalnie.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz postaCo to za zasilacze masz?
Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka--
Kenwood 5090, Lampucera, Rabsperry, Creek Evo 2, Epos 22i
Skomentuj
-
Zamieszczone przez macios Zobacz posta
Zapodaj jakiś link.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz postaModuł wejść to ten chinczyk jakis popularny czy coś innego?
Zapodaj jakiś link.
https://www.aliexpress.com/item/AK41...0-6ba00de8d7c0
Skomentuj
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaZasilanie powinno być wystarczające dla tylu kości
W ostatnich miesiącach jestem zajęty czym innym i dlatego raczej mało czasu posiadam na projekty z elektroniki, ale trochę mnie korciło aby chociaż na chwilę oderwać się od tego wszystkiego i cokolwiek się pobawić :) W każdym wypadku nie posiadałem żadnego DAC'a w tej wersji aby przetestować pomysł, więc wyciągnąłem DAC od Adam_85 i wyszło jak na poniższych obrazkach:
Tam trochę syfu łapie z kabli od transformatora, ale to nie jest problem, ponieważ zgodnie z oczekiwaniami zniekształcenia spadły dwa razy względem pierwotnej wersji na jednej kości. Tyle mogę napisać, ponieważ nie mam na czym posłuchać :) Trochę szkoda, że zasilanie siadło przy czterech kościach, ponieważ mogłoby być jeszcze ciekawiej.
Skomentuj
-
Rownoleglenie ukladow powinno przyniesc pozytywne efekty. Wzmocnienie doda sie arytmetycznie wiec odstep S/N defakto powinien sie poprawic o jakies 3dB przy dwuch kostkach. W praktykce przy dwuch kostach tez powinno byc lepieji-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/
Skomentuj
-
Dzieki koledze 3lite dac gra na dwoch kosciach ad1865 :-)
Slucham od okolo tygodnia i moge cos napisac.
Glowne zmiany jakie zauwazylem w stosunku do 1 kosci:
- lepsze nasycenie dzwiekow,
- lepsza faktura dzwiekow tzn wiecej mikroszczegolow,
- lepszy, kulturalniejszy bas(kontrola).
Na ta chwile moge powiedziec, ze nie slyszalem lepszego zrodla z komputera. Ostatnimi dniami bawilem sie nos daciem z analogowka od kolegi z as rowniez na kosci ad1865 w smd, jednak tam brakuje faktury - wypelnienia dzwiekow. Jest ona do pewnego stopnia. Filtr analogowy ustawiony na 30khz. Byc moze z tamtego daca uda sie cos wiecej wycisnac, ale chyba nie uda sie przebic tego przetwornika. Tutaj mamy taki pelen zrownowazony, detaliczny i naturalny dzwiek. Mysle, ze wiele przetwornikow z dobrych cd mialoby problem przebic tego daca. Gdzies mi chodzi po glowie porownanie :)
Nie ma wiec powrotu do jednej kosci, tu nie ma wielkich roznic, jednak sa na tyle istotne, ze po odsluchu takiej konfiguracji juz nie moglbym sluchac na 1 x adszkoda, ze nie udalo sie 4 x ad, byloby ciekawie..
Last edited by Adam_85; 21.05.2017, 21:06.
Skomentuj
-
Być może jakby zamienić AD825 na coś co wypluje 100mA by się udało - generalnie ten opamp daje z siebie lekko ponad 50 mA jak dobrze pamiętam, a jeden AD chyba koło 25mA pobiera.
Tak patrząc na link: mouser coś by się znalazło, ale to .3lite musiałby potwierdzić czy to ma szansę zadziałać :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez siewcu Zobacz postamacios, będzie możliwość obadać ten sprzęt jak skończysz? może do tego czasu mi się uda coś kupić i byśmy jakieś porównanie zrobili...
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz postaDzieki koledze 3lite dac gra na dwoch kosciach ad1865 :-)
Slucham od okolo tygodnia i moge cos napisac.
Glowne zmiany jakie zauwazylem w stosunku do 1 kosci:
- lepsze nasycenie dzwiekow,
- lepsza faktura dzwiekow tzn wiecej mikroszczegolow,
- lepszy, kulturalniejszy bas(kontrola).
Na ta chwile moge powiedziec, ze nie slyszalem lepszego zrodla z komputera. Ostatnimi dniami bawilem sie nos daciem z analogowka od kolegi z as rowniez na kosci ad1865 w smd, jednak tam brakuje faktury - wypelnienia dzwiekow. Jest ona do pewnego stopnia. Filtr analogowy ustawiony na 30khz. Byc moze z tamtego daca uda sie cos wiecej wycisnac, ale chyba nie uda sie przebic tego przetwornika. Tutaj mamy taki pelen zrownowazony, detaliczny i naturalny dzwiek. Mysle, ze wiele przetwornikow z dobrych cd mialoby problem przebic tego daca. Gdzies mi chodzi po glowie porownanie :)
Nie ma wiec powrotu do jednej kosci, tu nie ma wielkich roznic, jednak sa na tyle istotne, ze po odsluchu takiej konfiguracji juz nie moglbym sluchac na 1 x adszkoda, ze nie udalo sie 4 x ad, byloby ciekawie..
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez Holgin Zobacz postaByć może jakby zamienić AD825 na coś co wypluje 100mA by się udało - generalnie ten opamp daje z siebie lekko ponad 50 mA jak dobrze pamiętam, a jeden AD chyba koło 25mA pobiera.
Tak patrząc na link: mouser coś by się znalazło, ale to .3lite musiałby potwierdzić czy to ma szansę zadziałać :)
A może z tym AD825 zrobić tak samo jak z AD1865 :) ?
E można cos z tego wybrać :
http://www.analog.com/en/parametrics...&p2687=|1|9|11Last edited by macios; 26.05.2017, 11:20.--
Skomentuj
-
Zamieszczone przez macios Zobacz postaA może z tym AD825 zrobić tak samo jak z AD1865 :) ?
E można coś z tego wybrać :
http://www.analog.com/en/parametrics...&p2687=|1|9|11
Skomentuj
-
Zamieszczone przez macios Zobacz postaWitam
Zrobiłem sobie kanapkę z dwóch AD.
Gra, ale mi coś delikatnie charczy w lewym kanale.
Jakby to było zasilanie to chyba w obu byłby nie tak ?
Pojedynczo AD grają OK.
Czego szukać ?
Na wyjściu z niego napięcie jest o ok. 0,3 V niższe niż w prawym kanale ....--
Skomentuj
-
Zamieszczone przez macios Zobacz postaWitam
Zrobiłem sobie kanapkę z dwóch AD.
Gra, ale mi coś delikatnie charczy w lewym kanale.
Jakby to było zasilanie to chyba w obu byłby nie tak ?
Pojedynczo AD grają OK.
Czego szukać ?
Ostatnio kupiłem drugiego AD. Okazuje się, że ten, którego mam od początku ma inne poziomy wyjścia dla lewego i prawego kanału ...
Na nowym mam OK, a na "starym" mam właśnie cichszy lewy kanał o około 0,3-0,4 V ...
Może dlatego po połączeniu w kanapkę coś charczało ...
AD811 jest OK :)--
Skomentuj
-
Zamieszczone przez macios Zobacz postaOstatnio kupiłem drugiego AD. Okazuje się, że ten, którego mam od początku ma inne poziomy wyjścia dla lewego i prawego kanału ...
Na nowym mam OK, a na "starym" mam właśnie cichszy lewy kanał o około 0,3-0,4 V ...
Może dlatego po połączeniu w kanapkę coś charczało ...
Najpierw sprawdź napięcia zasilania od strony analogowej a potem przy okazji można też zobaczyć napięcie strony cyfrowej. W przypadku gdy wszystko jest OK to nie pozostaje nic innego jak wzięcia oscyloskopu i sprawdzenie, czy coś nie oscyluje (np. AD811 z powodu dodatkowej pojemności). AD1865 musi być przylutowane bezpośrednio do PCB jak łączysz dwa układy w kanapkę, ponieważ podstawka dodaje pasożytniczą pojemność, która spowoduje, że AD811 będzie oscylował. Następna sprawa jest taka, że w przypadku kanapki rezystor konwersji musi posiadać wartość 500R.
Skomentuj
Skomentuj