Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy DAC :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Lubie miec jasnosc o czym mowimy O sprzecie nie pisalem bo to nie moj zestaw i nie chcialbym pisac co kto ma. Mysle ze to rozumiesz. Kolega d3211 moze cos napisze jak przeczyta ten watek. Moge powiedziec jedynie napisac ze znam dobrze ten sprzet, sluchalem go niejednokrotnie w lepszych i gorszych odslonach dlatego ostatnio tak pozytywnie zostalem zaskoczony sluchajac nowej wersji tego DAC.

Wysłane z mojego LG-K350 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Cześć,
      Słuchaliśmy na SS Illuminator, szpilka i 18cm midbas. Konstrukcja wykorzystuje zwrotnicę aktywną i jest napędzana wzmacniaczami ZBIG 3.0. Jeśli chodzi o warunki odsłuchowe, to jest całkiem OK, pokój jest w miarę ogarnięty pod tym względem. Co do brzmienia obu DACów, to jak mówili poprzednicy są różne gusta i nie ma sensu się o to wykłócać. Mój DAC zagrał z dużo większą przestrzenią, jednak dźwięk był odpowiednio nasycony i nie ma mowy o żadnym kłuciu w uszy. Jeśli chodzi o bas, to implementacja kolegi .3lite ma go dużo więcej, jednak mój DAC posiada kondensatory sprzęgające które są trochę mniejszej pojemności niż powinny być, przez co basu jest mniej. Najwyraźniej wszystkie osoby które słuchały mojego DACa mają podobny gust i pasuje im taka prezentacja dźwięku. Nie miałem okazji słuchać obu tych przetworników na innym zestawie, więc trudno mi coś więcej powiedzieć. Ogólnie to moja opinia jest podobna do opinii kolegi Jimy-Adi, który też zna te głośniki bardzo dobrze i słuchał ich z różnym sprzętem, w różnych warunkach odsłuchowych i przy różnie skonfigurowanych zwrotnicach. Jest to moja subiektywna opinia i jako konstruktor tego DACa nie chciałbym być posądzony o faworyzowanie swojego projektu, ale dla mnie AK brzmi lepiej, przynajmniej w tej implementacji i przy tym zestawie. :)

Skomentuj

Ogółem neutralność brzmienia to takie założenie (jak już pisano) gra jak najbardziej płasko, bez podbijania, ujmowania czegokolwiek.
        Jak by patrzeć na gotowe konstrukcje to można by długo wymieniać genelec 8040, 8020, hs80, hs50, adam x7, każdy gra inaczej, wszystkie mają reprezentować ten sam pomysł.
        Prawdopodobnie jak by się mocno postarać i zrobić srogi przegląd pewnie 50 konstrukcji, było by zawsze inaczej, więc referencyjny punkt odniesienia fizycznie raczej nie istnieje.
        Bierze się to co się podoba, na tym kręci, potem słucha tego co się zrobiło, a drugim zestawie, w mono na avantonie, na wieży w kuchni, w samochodzie, kinie domowym, na słuchawkach telefonu, na głośniczku BT za 300zł. Jak wszędzie gra to ok, jak nie to się szlifuje, zawodowcy robią to szybciej, bo lata praktyki pozwalają im pomijać pewne czynności.

Jak pierwszy raz przerzuciłem się z SE ultra linear na kolumnach bang and olufsen, na studyjne monitory z LM3886 per głośnik, to wrażenia były jak można się domyślać.
        Z czasem się przyzwyczaiłem do takiego dźwięku i chyba stąd moja opinia, ma być twardo, równo, precyzyjnie, bez wodotrysków. Wtedy jest true.

Skomentuj

Odnośnie neutralności parę truizmów:
          - każdy słyszy inaczej, dla tego ten sam sprzęt będzie dla każdego brzmiał inaczej;
          - z wiekiem słuch się przytępia, lub od głośnego, długotrwałego słuchania, a do tego każde ucho słyszy inaczej;
          - mało kto często chodzi na koncerty żywej muzyki nie amplifikowanej i ma możliwość posłuchania jej nieprzetworzonego zapisu, a często wypowiada się o neutralności brzmienia sprzętu na masteringowanych płytach;
          - pamięć brzemienia jest krótkotrwała;
          - ten sam sprzęt i to samo nagranie będzie inaczej brzmiało w zależności od wilgotności powietrza, samopoczucia, tła akustycznego, zmęczenia słuchu, itp.

Jest tyle czynników wpływających na percepcję dźwięku innych niż sam sprzęt, że należy być bardzo powściągliwym przed pochopną jego oceną jeżeli jest to sprzęt z "wyższej półki".

Skomentuj

Trafko przyszło to teraz tak:
            DC na jednym kanale 180mV czyżby źle doczyszczona płytka? Drugi kanał blisko 0mV
            I pytanko LM przy zasilaniu ~15V aż tak sie grzeją, że nie da sie chwycić? Nie trzeba im jakiegoś radiatorka?

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

80 stopni nie chwycisz, nie wiem skąd ta moda na robienie za termometr.
              Radiator można dać, u mnie bez niego działa normalnie.

Zmierz napięcie na wyjściu AD811, jeśli tam jest 180mV to znaczy że AD ma szanse być padnięty.

Skomentuj

Przez te pomiary uwaliłem sobie ad811 w sprawnym kanale ehhh... Niewyspany człowiek nie myśli i wciska te sondy gdzie popadnie. No nic trzeba zamówić
                nowe.

Na wyjściu drugiego AD811 mam 188mV, a na wyjściu 184mV

Skomentuj

Widzę że uwalanie AD811 w tym układzie to nowa tradycja ^^

Tak dla potomnych napięcie na wyjściu można mierzyć bez problemu na R7 (po stronie R11, R17).
                  Dziobanie szpilkami nóżek scalaków smd to średni pomysł, ja tak uwaliłem prawdopodobnie U22 i U24 (dziobałem uszkodzone U17).
                  Przeraża mnie że piszę to z pamięci ^^

Skomentuj

Regulatory będą się grzać i to jest normalne. Nie ma czym się przejmować, ale na pewno radiator nie zaszkodzi. W każdym wypadku ja nie stosuję radiatorów :)

DC na jednym kanale może oznaczać, że PCB zostało źle wyczyszczone, ale może też być coś uszkodzone. Trzeba sprawdzić, czy DC jest od strony filtru (na wejściu bufora AD797) czy może pojawia się za nim.

Skomentuj

Doczyściłem płytkę w okolicach AD811, AD797. DC dalej pojawia sie już na wyjściu AD811 celuje w ten układ. Dzisiaj zamówię 2szt. Wymienie i mam nadzieję już nie bedzie więcej niespodzianek.

Skomentuj

Wymieniłem AD811 kanał który popsułem już działa (a przynajmniej DC 0mV)

W drugim kanale mam na wejściu AD797 mam ok. 3mV a na wyjściu już 180mV. Coś sie wzbudza czy AD uszkodzone?

Pzepraszam że jedno pod drugim

Skomentuj

Zamieszczone przez Woder Zobacz posta
                          Wymieniłem AD811 kanał który popsułem już działa (a przynajmniej DC 0mV)

W drugim kanale mam na wejściu AD797 mam ok. 3mV a na wyjściu już 180mV. Coś sie wzbudza czy AD uszkodzone?

Pzepraszam że jedno pod drugim
                          A masz kondensator 22 pF obok AD979 ?
                          Moze sie wzbudza jak u mnie ?

Patrz post #229
                          Last edited by macios; 13.12.2016, 16:10.
                          --
                          Kenwood 5090, Lampucera, Rabsperry, Creek Evo 2, Epos 22i

Skomentuj

Wlutowalem w c3 20pF, nie pomogło. Chyba AD797 do wymiany.

Skomentuj

Kupiłem AD797 i tak teraz patrze że jest wersja BRZ i BRZ-REEL7.

Ja mam tą zwykłą wersję, patrzac w Note katalogową są jakieś drobne różnice np.
                              PSRR 114dB, a nie 120dB lub Input offset voltage 10uV, w drugim 0,04mV.

Czy moge mieć różne wersje w obu kanałach, czy lepiej takie same (jak wplynie to na działanie układu)?

edit: to nie AD797 wymienilem i to samo ok 180mV DC, na wejściu czysto. To zostaje OPA277?
                              Last edited by Woder; 21.12.2016, 15:58.

Skomentuj

Kupiłem AD797 i tak teraz patrze że jest wersja BRZ i BRZ-REEL7.
                                REEL to po prostu rolka i nie ma tu żadnej różnicy :) AD797 jest w wersji ARZ i BRZ. Cenowo trochę się różnią, ale to jak już kto woli :) W praktyce nie ma większej różnicy.

edit: to nie AD797 wymienilem i to samo ok 180mV DC, na wejściu czysto. To zostaje OPA277?
                                Możliwe. Ewentualnie zwarcie lub niedomyta płytka, ciężko powiedzieć. Możesz wylutować OPA277 i zobaczyć jak to wygląda na wyjściu układu :)

Skomentuj

Nareszcie! Jak zwykle okazało sie że zawinił człowiek. Wszystkie elementy przetrwały lutowanie, a problem stwarzał kondensator w dc serwie ktory mial zwartą nózkę do nóżki kondrnsatora filtrujacego zasilanie.

Koniec końców dziękuję za projekt, koledze .3lite jak zwykle należy sie beczka piwa. Dziekuję za pomoc w dotarciu do celu :)

Jak gra to może później napiszę jak poslucham na docelowym zestawie.

Skomentuj

Jest miodzio :) Nic wiecej nie napiszę, nie umiem tak bajerować jak na sąsiednich forach.

Skomentuj

w końcu znalazłem troszkę czasu i rozpocząłem montaż w obudowie, jak dobrze wyjdzie to z końcem nadchodzącego tygodnia postawię w pokoiku :)

Skomentuj

Nie na temat...
                                        Fajne masz płytkę na trafka i zasilacz 5V :P
                                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Mam pytanko odnośnie dac-a wiem że pewnie głupie ale chcę rozwiązać swoje wątpliwości, z tego co widzę do po złączy I2S można się spiąć np z Raspberry PI 2 ale czy można jeszcze dołożyć do zestawu np jedno wejcie cyfrowe i analogowe ? Jeżeli tak to co musiałbym zastosować dodatkowo.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X