Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy DAC :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

3Lite jakbyś się kiedyś zabrał za TDA1547....

Skomentuj

Heh... zazdroszczę możliwości. PCB jak sądzę wciąż 4 warstwowe. Bardzo ciekaw jestem co wyniknie z zabaw z tym TDA Będziesz zamawiać więcej płytek?

Skomentuj

Dołączam się do pytania.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
          Dobrze to wygląda :)

Przy okazji wspomnę, że u mnie dwa nowe spin-offy:

Jeden z PCM1704 a drugi z TDA1541(A). Część cyfrowa i analogowa jest dokładnie taka sama jak przy moim AD1865/AD1864. Jedyna różnica to właśnie przetwornik. Mam tylko nadzieję, że nigdzie się nie pomyliłem :) Najciekawsze w tym wszystkim będzie to, że tak stary przetwornik jak TDA1541(A) będzie pracował przy plikach 24/192 bez decymacji w filtrze cyfrowym, a właściwie to jeszcze będzie interpolował :)
          Sumienia nie masz

- - - - - aktualizacja - - - - -

Koniec sekcji cyfrowej ...

Z tym AD1896 to nie jest łatwy chleb jak ma się końcówkę 2,4 mm
          Last edited by macios; 03.11.2016, 21:03.
          --
          Kenwood 5090, Lampucera, Rabsperry, Creek Evo 2, Epos 22i

Skomentuj

Zamieszczone przez Sonik Zobacz posta
            3Lite jakbyś się kiedyś zabrał za TDA1547....
            Nie jestem fanem 1-bitowych przetworników typu delta-sigma. Tym bardziej, że taki przetwornik wymaga konwersji PCM na DSD co z samej definicji jest raczej bez sensu.

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
            Będziesz zamawiać więcej płytek?
            Tu nawet nie chodzi o samej PCB a ogólny problem ze złożeniem, ponieważ to nie takie proste jak DAC z pierwszego postu. Generalnie nie chciałbym oglądać wymęczonych i uwalonych układów :)

Zamieszczone przez macios Zobacz posta
            Koniec sekcji cyfrowej ...

Dobrze to wygląda, nie ma się do czego przyczepić :)

Skomentuj

Zamieszczone przez macios Zobacz posta
              Z mojego doświadczenia to obojętne jaką masz końcówkę. Grubsza ma większą bezwładność termiczną i nie traci ciepła przy zetknięciu z czymś trochę większym. A jak dasz topnik to cyna się rozpływa na pady ładnie.
              Na początku miałem tylko cienką końcówkę jaka była oryginalnie z lutownicą i było gorzej niż z grubszą płaską jaką mam teraz.

Skomentuj

ACHTUNG! Macios jak dobrze widzę to C144 przylutowałeś na odwrót! C153 też.

U mnie są na odwrót.
                https://diyaudio.pl/i/26082/7f4d9cec...1474355637.jpg

Skomentuj

Aż wstyd się przyznać, ale nie zwróciłem uwagi na polaryzacje...

Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka
                  --

Skomentuj

Sprawdź resztę, tantale w odwrotnej polaryzacji jak dobrze pamiętam, pokazują swój wybuchowy charakter.

Skomentuj

macios, będzie możliwość obadać ten sprzęt jak skończysz? może do tego czasu mi się uda coś kupić i byśmy jakieś porównanie zrobili...

Skomentuj

Panowie dwie uwagi.
                        W liście Świętego jest błąd, link do konda C88 prowadzi do elementu na 10V. Jak nie chcecie fajerwerków to raz dwa to poprawcie. Trzeba zweryfikować całą listę czy nie ma więcej podobnych błędów. Druga rzecz to tzw derating tantali. Wsadzanie kondensatora o napięciu roboczym 16V na linie 15V to działanie o bardzo wysokim ryzyku. Poczytajcie http://www.avx.com/docs/techinfo/Vol...Capacitors.pdf oraz http://www.kemet.com/Lists/filestore...2011%20(3).pdf i skorygujcie elementy.
                        Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                        Grado SR125i

Skomentuj

Na liście od .3lite C88 jest 16V, sprawdziłem jakie mam zamontowane.
                          Trochę szkoda że info o tych napięciach dopiero teraz się pojawiło, bo w sumie dotyczy prawie wszystkich tantali na PCB w sekcji analogowej.
                          Obydwie PCB mam już tantalami zalutowane ^^

Czy nie prostszą metodą było by na przykład zjechanie z napięciem zasilania do +/-12V?

Skomentuj

Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
                            Na liście od .3lite C88 jest 16V, sprawdziłem jakie mam zamontowane.
                            Trochę szkoda że info o tych napięciach dopiero teraz się pojawiło, bo w sumie dotyczy prawie wszystkich tantali na PCB w sekcji analogowej.
                            Obydwie PCB mam już tantalami zalutowane ^^

Czy nie prostszą metodą było by na przykład zjechanie z napięciem zasilania do +/-12V?
                            No ale działa? Tak

Lepsze jest wrogiem dobrego :)

Sprawdź resztę, tantale w odwrotnej polaryzacji jak dobrze pamiętam, pokazują swój wybuchowy charakter.
                            Tak miałem więcej. Sprawdziłem i poprawiłem :)
                            DZIĘKI.

Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
                            macios, będzie możliwość obadać ten sprzęt jak skończysz? może do tego czasu mi się uda coś kupić i byśmy jakieś porównanie zrobili...
                            Pewnie, że tak
                            --

Skomentuj

Działać działa, obecnie przepracowane jest ponad pewnie około 100 godzin, w dokumentach które wskazał taz było wspomniane o szansy na awarii w ciągu 1000 godzin, nie czytałem zbyt dokładnie bo mam tak zmęczone oczy że nie daję rady pokonać większej ilości tekstu.

Czekam na wypowiedź .3lite.
                              Do wymiany było by 47 kondensatorów, w razie czego, w sumie 45 bo jak pamiętam dwa mam na 25V, w miejscu gdzie zrobiłem zwarcia.

Skomentuj

Jak chcesz wydłużyć czas pracy jak i zmniejszyć temperatury to śmiało możesz dobrać nowe rezystory dla LM317/LM337 w celu wygenerowania napięcia +/- 12V. Nie zrobi to większej różnicy a ma pewne zalety :)

W każdym wypadku ja nie mam zamiaru się tym przejmować.

Skomentuj

Czyli ogółem dla jakości/żywotności, ciąć napięcie do 12V czy sobie odpuścić?

Wartości dla 12V to 100 i 988 Omów, zgadza się?
                                  Jakie plusy ma zmniejszenie napięcia zasilania sekcji analogowej?

Skomentuj

Zamieszczone przez taz Zobacz posta
                                    Panowie dwie uwagi.
                                    W liście Świętego jest błąd, link do konda C88 prowadzi do elementu na 10V. Jak nie chcecie fajerwerków to raz dwa to poprawcie. Trzeba zweryfikować całą listę czy nie ma więcej podobnych błędów. Druga rzecz to tzw derating tantali. Wsadzanie kondensatora o napięciu roboczym 16V na linie 15V to działanie o bardzo wysokim ryzyku. Poczytajcie http://www.avx.com/docs/techinfo/Vol...Capacitors.pdf oraz http://www.kemet.com/Lists/filestore...2011%20(3).pdf i skorygujcie elementy.
                                    Racja Taz. Dzięki :).
                                    Tutaj miał być kondensator 10uF. 150uF idzie do Charge Pump.
                                    Wiersza 43 powinien wyglądać tak:
                                    10uF/16V SMD B 1 kondensator C88 analog http://allegro.pl/kondensator-tantal...576614046.html
                                    DAC .3lite czesc V2.xlsx

Skomentuj

Czyli ogółem dla jakości/żywotności, ciąć napięcie do 12V czy sobie odpuścić?
                                      Jak bardzo ci zależy to możesz uciąć :) W końcu to dosłownie dwa rezystory przy LM317/LM337.

Wartości dla 12V to 100 i 988 Omów, zgadza się?
                                      VO = VREF (1 + R2 / R1) + (IADJ × R2)

W praktyce prąd biasu Vref'a można olać i zostaje nam:

12V = 1,25V × (1 + R2 / 100) <=> R2 = 860 Ohm (zamiast 1100 Ohm).

Jakie plusy ma zmniejszenie napięcia zasilania sekcji analogowej?
                                      Mniejsza temperatura całej płytki. Minus to mniejszy slew rate AD811, ale raczej marginalnie.

Skomentuj

Na razie tylko AD1864N gra. Reszta musi poczekać na kilka elementów od dołu no i na testy, które powiedzą, czy nie pomyliłem się przy projektowaniu. Potem pomiary i dopiero potem może coś zagra.

Skomentuj

3lite a widziałeś ten wątek http://audiohobby.pl/index.php?topic=9696.0 ?
                                          Ci co zrobili mody wg almagry chwalą sobie bardzo tą leciwą kość.
                                          Może byś sam sprawdził ile ta kość CX20152 jest warta i ewentualnie DAC by powstał na tej kości, bo umiejętności na pewno masz.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X