Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy DAC :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Się zobaczy, trafa prędzej czy później zastąpię krzemem, bo wielkie to strasznie.
    Zwrotnice w kolumnach mam na 100% skopane, ale chwilowo zero motywacji żeby coś z tym zrobić.
    Reszta toru prosta jak cep, SSM2143 > bufor OPA2134 > potencjometr > bufor OPA2134 > iAMP 100 (rachet).
    Poza iAMP bo jego nie mierzyłem w REW płasko, więc tu dziury szukał nie będę.

RME w studyjnym sprzęcie audio to jedna z najlepszych firm, są wyżej oceniane oczywiście. Będzie opcja że do porównania pojawi się Apogee.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
      Poza iAMP bo jego nie mierzyłem w REW płasko, więc tu dziury szukał nie będę.
      Nie mam zamiaru się czepiać. Ale jest tak, że w warunkach pomiarowych pasmo jest kompletne, natomiast odsłuch już tego nie potwierdza:) Moje stare DAC przenosiły bez skrępowania całe pasmo z naddatkiem...jak podpiąłem ten - musiałem dokonać korekty w zwrotnicy, a potem głośnik niskotonowy dostał jeszcze -4 dB

Skomentuj

- - - - - aktualizacja - - - - -

RME w studyjnym sprzęcie audio to jedna z najlepszych firm, są wyżej oceniane oczywiście. Będzie opcja że do porównania pojawi się Apogee.
        oczywiście że to dobry sprzęt
        audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
        http://www.rane.com/note160.html
        Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

AD797 są kapryśne u mnie. Wszystkie bez wyjątku wzbudzają się.
          Zniekształcenia THD 0.005%, ale TIM 0,013%
          Po wlutowaniu kondensatora C3 o wartości 39 pF: THD 0,0039%, TIM 0,0041

Skomentuj

Generalnie dla tych wartości rezystorów polecam wlutować 22 pF. Powinno załatwić sprawę. Ja takie mam wlutowane u siebie, ale u mnie jest DIP8 na podstawce. Nie zauważyłem tego problemu w wersji SMD, ale to może zależeć od samego AD797, ponieważ podobno Analog Devices zmieniało coś w produkcji tych wzmacniaczy operacyjnych. Polecam zalutować, ponieważ krzywdy raczej nie zrobi.

Po to zostawiłem tam puste miejsce aby w razie konieczności wlutować kondensatory kompensujące :)

Druga sprawa jest taka, że kości z datą 9343 mają większy prąd wyjściowy i przy 0 dBFS potrafią przesterować kartę dźwiękową (jak np. moje EMU 0202). Polecam mierzyć IMD przy -1 dBFS.

Napisz mi jeszcze jakie AD797 posiadasz (kod daty). Dodam w pierwszym poście informację o dodatkowej kompensacji bufora.

Skomentuj

AD797B
              39688

Miało być z górki, a tu temperatura AD811 z małym radiatorkiem ponad 150 stopni. Dodatkowo Ad1865 też zbyt gorący...napięcia zasilające prawidłowe...
              Możliwe, że sam teraz uwaliłem, podłączając z generatora sygnał o Vpp 22V do stopnia z konwersją I/U
              Last edited by Sonik; 28.10.2016, 22:36.

Skomentuj

Zobacz sobie na zdjęcia od Marcin V. Tam są temperatury z kamery termowizyjnej. Wyciągnij AD1865 i zobacz, czy to cokolwiek zmienia, ponieważ możesz mieć uszkodzoną kość D/A i AD811 wpada w oscylacje.

Zamieszczone przez Sonik Zobacz posta
                Możliwe, że sam teraz uwaliłem, podłączając z generatora sygnał o Vpp 22V do stopnia z konwersją I/U
                Zdarza się. Kolega Marcin V też uwalił AD811, ale jak dobrze pamiętam to akurat było z powodu zrobienia zwarcia. W każdym wypadku wymień je i zobaczymy, czy tylko AD811 zostało uszkodzone. Boję się trochę o AD1865, ponieważ masz je zalutowane i raczej nie wyciągałeś ich w czasie tych testów.

Skomentuj

Zgadza się, ubiłem zestaw AD811, tzn jeszcze pewien nie jestem, zostawiłem je sobie, ale nie bardzo wiem jak je przetestować ^^
                  Muszę dokładniej poczytać dokumentację.

Temperatura AD1865 to 55 stopni, prawy AD811 ma ~91 stopni (bliżej AD1865), lewy AD811 ma 89stoni Celsiusza.
                  Pozostałe opki około 70, no i AD1896 70, przy 44kHz.

Może zdemontuj AD811 i chyba R7 sprawdź czy AD się dalej grzeje.
                  Napięcia mogą być w normie do 1,5A LM będą ładnie je trzymać, jak miałem zwarcie to ładowały mi 1,5A w PCB mierzone na linii AC, przeciwzwarciówka (która w mich podobno jest) miała gdzieś że rezystancja ujemnej szyny była poniżej 1 Oma.
                  Last edited by Marcin V; 29.10.2016, 14:40.

Skomentuj

Wygląda na to, że tylko AD811 poległ - choć zwarć nie ma. Na gałęzi zasilania szło 1,5A bez spadku V.

Natomiast z AD797 dalej walcze, kupiłem rezystory węglowe 2Ohm do zablokowania szeregowo z tantalem zasilania - ale są wredne. No i dlatego, że są wredne to dorzuciłem do puli stare wyluty AD797 z Ebay od HifiS(hrot?) i przy okazji OPA627:)

P.S
                    1. Czy jest, ktoś to się też męczy? Jak widzę, to tylko ja zbieram porady w wątku
                    2. Kto mieszka blisko Radomia z AD811? - przyjeżdżam dzisiaj i przebijam każdą ofertę:) Tyle czasu wolnego, a ja muszę czekać na zamówienie....

Skomentuj

Idąc za zasadą najsłabszego ogniwa, to powinien em się skupić na monitorach ^^
                      Obecnie nie słyszę ani nie widzę, konieczności męczenia tego układu poza słuchaniem jak gra, obudowa na razie poczeka.

Moja uwaga w tej chwili idzie w stronę utylizacji przyda się, ale to nie miejsce na dyskusję o tym.

Skomentuj

Wygląda na to, że tylko AD811 poległ - choć zwarć nie ma. Na gałęzi zasilania szło 1,5A bez spadku V.

Natomiast z AD797 dalej walcze, kupiłem rezystory węglowe 2Ohm do zablokowania szeregowo z tantalem zasilania - ale są wredne. No i dlatego, że są wredne to dorzuciłem do puli stare wyluty AD797 z Ebay od HifiS(hrot?) i przy okazji OPA627:)

P.S
                        1. Czy jest, ktoś to się też męczy? Jak widzę, to tylko ja zbieram porady w wątku
                        2. Kto mieszka blisko Radomia z AD811? - przyjeżdżam dzisiaj i przebijam każdą ofertę:) Tyle czasu wolnego, a ja muszę czekać na zamówienie....
                        Witam po raz pierwszy.
                        Czytam ten wątek i zaczynam mieć coraz większy strach przed rozpoczęciem składania tego DAC.
                        Części są prawie wszystkie, płytka jest :), jeszcze czekam na topnik, cienką cynę i grot :)

Nigdy nie lutowałem SMD :)

Szkolę się na razie na YT i z tego co tu wyczytałem.
                        Będę relacjonował jak mi idzie :)

Ma ktoś na zbyciu rezystory konwersji 1K 0.1% ?
                        Last edited by macios; 29.10.2016, 21:31.
                        --
                        Kenwood 5090, Lampucera, Rabsperry, Creek Evo 2, Epos 22i

Skomentuj

Zgadza się, ubiłem zestaw AD811, tzn jeszcze pewien nie jestem, zostawiłem je sobie, ale nie bardzo wiem jak je przetestować ^^
                          Muszę dokładniej poczytać dokumentację.

Temperatura AD1865 to 55 stopni, prawy AD811 ma ~91 stopni (bliżej AD1865), lewy AD811 ma 89stoni Celsiusza.
                          Pozostałe opki około 70, no i AD1896 70, przy 44kHz.
                          Wydaje mi sie, ze cos masz nie tak. U mnie ad1865 jest lekko cieply po dluzszym graniu, raczej mu daleko do Twojej temperatury. Natomiast ad1896 jest niemal letni.

Co konkretnie zamierzasz, moj dac byl zlozony przez 3lite'a wg projektu i dziala bez najmniejszych problemow. Nie wiem czy to dobry kierunek. Lepiej znajdz co tam masz nie tak.
                          Last edited by Adam_85; 29.10.2016, 21:45.

Skomentuj

Natomiast z AD797 dalej walcze, kupiłem rezystory węglowe 2Ohm do zablokowania szeregowo z tantalem zasilania - ale są wredne. No i dlatego, że są wredne to dorzuciłem do puli stare wyluty AD797 z Ebay od HifiS(hrot?) i przy okazji OPA627
                            Nie przesadzajmy, ponieważ ten wzmacniacz operacyjny wcale nie jest taki kapryśny i dla niego trochę pojemności w sprzężeniu zwrotnym zawsze załatwi problem. W tym wypadku można zalutować 22 pF i problem na pewno będzie rozwiązany.

Ewentualnie masz niewyczyszczone PCB i topnik robi swoje. Nie wiem, nie widzę innej możliwości, tj. może ewentualnie uszkodzone AD797. W każdym wypadku to jest bufor ze wzmocnieniem 2,82~ razy i akurat nie musi tam siedzieć AD797. Możesz wrzucić to co preferujesz.

Skomentuj

Płytki w czasie pracy nie macałem specjalnie, AD1896 jest ciepły jak się go palcem maca nie parzy, AD1865 też jest ok w dotyku.

Przy pomiarach kamerą najważniejszym parametrem jest emisyjność danego materiału, inaczej się ustawia dla różnych powierzchni i materiałów.
                              Termowizja to nie taśma miernicza, że się przykłada i już, zwłaszcza że FLIR C2 to taka kamera poglądowa, więc jej pomiarów nie biorę zbyt poważnie.
                              Używam jej zwykle w serwerowniach, czasami przy stacjach roboczych, lub kiedy muszę administratora budynku przycisnąć że znowu przecieki skroplin się robią, pozwala na szybką diagnozę co jest za ciepłe. Znalezienie zatkanego filtru, czy czegokolwiek podejrzanego jeśli podobnych rzeczy jest więcej to sekundy.
                              Tu mierzę bardziej poglądowo, bo nie miałem czasu na termoparę, przy pierwszych pomiarach pisałem że nie jestem pewien emisyjności materiałów.

I o ile przy instalacjach AC, czy kompach, błąd między kamerą a termoparą to 5-6stopni.
                              To tu wyszło totalnie szaleństwo ^^ Muszę przedzwonić do swojego sensei i opytać temat.

Pomiar termoparą Fluke to: AD1865 39,5, AD1896 37,6, AD811 54,3.
                              Więc widać że ceramiczny AD miał 15 stopni błędu, plastikowy AD811 prawie 40 stopni, niewiele inaczej niż AD1896.
                              Pierwszy raz widzę taki rozstrzał, przepraszam za wprowadzenie w błąd i dziękuję za zwrócenie uwagi, pomogło mi to przemóc niechęć do termopary ^^

Układ testował i mierzył autor, jestem bardzo pewien jego poprawnej pracy :)

Skomentuj

macios

Nie rób na pośpiech, jak ja!!! Każdy ruch musisz przemyśleć - i to jest gwarancja sukcesu. Tym bardziej, że nigdy nie lutowałeś smd. Kup dobry topnik. Może zniechęciłem swoimi postami, ale to co się dzieje u mnie to jest tylko moja wina...no i producenta w jednym przypadku. Jak będziesz dokładny będziesz miał wynik. Jak widzisz, autor jest prawie online w wątku i pomaga jak może. Z pierdołami możesz pisać do mnie na PM - pomogę z przyjemnością.

Skomentuj

macios

Nie rób na pośpiech, jak ja!!! Każdy ruch musisz przemyśleć - i to jest gwarancja sukcesu. Tym bardziej, że nigdy nie lutowałeś smd. Kup dobry topnik. Może zniechęciłem swoimi postami, ale to co się dzieje u mnie to jest tylko moja wina...no i producenta w jednym przypadku. Jak będziesz dokładny będziesz miał wynik. Jak widzisz, autor jest prawie online w wątku i pomaga jak może. Z pierdołami możesz pisać do mnie na PM - pomogę z przyjemnością.
                                  Dzięki.
                                  Na razie mimo weekendu i wolnego czasu tylko chodzę wokół płytki i się powstrzymuję :)
                                  Znalazłem u siebie w szpargałach grot nowy całkiem cienki, nawet topik rf800 jest.

Cyna 0,5 jest ale czekam na 0,25.

Zastanawiałem się na Salasem jako zasilaczem bo mam symetryka +-15 i mam 1,5-5V :)
                                  Tylko czy jest sens - zasilanie jest zrobione OK przez autora :)
                                  Last edited by macios; 30.10.2016, 13:49.
                                  --

Skomentuj

1. Daj sobie spokój z dodatkowym zasilaniem.

2. Ten topnik co wymieniłeś to sobie odpuść. Ledwo grot przyłożysz i już znika. Kup porządny topnik w żelu. http://allegro.pl/flux-topnik-lutown...000306373.html (Flux Topnik lutowniczy żel AIM NC254 BGA 2ml igła) dedykowany do BGA.

3. Cyna.. Ja lutowałem 0,7mm. Kwestia wprawy.

4. Grot.. Zależy jak cienki. Szpilką to dolnej warstwy sobie nie polutujesz :)
                                    http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Lista części wraz z linkami w Excelu. Wszystkie elementy poza kostką AD1865 oraz trafkiem od 3 dostawców - tj. Allegro x1, TME, Mouser.
                                      DAC .3lite cze?s?ci.xlsx

Skomentuj

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
                                        1. Daj sobie spokój z dodatkowym zasilaniem.

2. Ten topnik co wymieniłeś to sobie odpuść. Ledwo grot przyłożysz i już znika. Kup porządny topnik w żelu. http://allegro.pl/flux-topnik-lutown...000306373.html (Flux Topnik lutowniczy żel AIM NC254 BGA 2ml igła) dedykowany do BGA.

3. Cyna.. Ja lutowałem 0,7mm. Kwestia wprawy.

4. Grot.. Zależy jak cienki. Szpilką to dolnej warstwy sobie nie polutujesz :)
                                        No pierwsze koty za płoty :)
                                        Zdjęcia robione przez lupę komórką

Nie było tak źle, ale jeszcze dołu nie zacząłem i AD1866
                                        Last edited by macios; 02.11.2016, 09:19.
                                        --

Skomentuj

Dobrze to wygląda :)

Przy okazji wspomnę, że u mnie dwa nowe spin-offy:

Jeden z PCM1704 a drugi z TDA1541(A). Część cyfrowa i analogowa jest dokładnie taka sama jak przy moim AD1865/AD1864. Jedyna różnica to właśnie przetwornik. Mam tylko nadzieję, że nigdzie się nie pomyliłem :) Najciekawsze w tym wszystkim będzie to, że tak stary przetwornik jak TDA1541(A) będzie pracował przy plikach 24/192 bez decymacji w filtrze cyfrowym, a właściwie to jeszcze będzie interpolował :)
                                          Last edited by .3lite; 03.11.2016, 18:04.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X