Każdy na inne pasmo-głośnik. Zwrotnica aktywna.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Nowy DAC :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaJeśli to jest wyjście układu za buforem (tj. "left" i "right") to coś jest zepsute. Sinus powinien już normalnie wyglądać. Przynajmniej AD811, AD1865 i cyfrowa część działają poprawnie.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Sonik Zobacz postaNo to....3Lite, jeszcze chyba napiszę coś o brzmieniu tego DAC-a :), Troszkę brakowało mi blasku na wysokich....
Skomentuj
-
Dzięki 3lite, ale już jestem blisko i nie będę śmiecił. Drugi człon filtra wzmacnia ~x3 i dodaje od siebie masę wzbudzeń - myślę, że dojdę powoli do sedna. Pewnie zalutowałem złą wartość i powieliłem na reszcie płytek...
Poza tym, kupowałem rezystory cienkowarstwowe 0,1 % i dużo z nich nie ma naniesionej wartości:(Last edited by Sonik; 23.10.2016, 20:52.
Skomentuj
-
No to dobrze, że naprawiłeś :) Raczej nic więcej nie zepsułeś.
Można zwiększyć zasilanie, ale nie wiem, czy polecam, ponieważ sam DAC już wystarczająco się grzeje i wyższe napięcie spowoduje dalsze zwiększenie temperatury (szczególnie AD825 i AD811). W tym wypadku nie widzę też zalet wyższego zasilania.
Skomentuj
-
Bardzo chętnie posłucham tego DAC'a a powiedziałem sobie, że już nie zrobię żadnego przed tym jak nie posłucham przy okazji ostatniego projektu na AK4490
Jeśli ktoś jest z Krakowa, bądź okolic i posiada ten sprzęt, to bardzo chętnie wymienię się na tydzień. Mam do zaproponowania złożonego daca na Ak4490 by Waldi lub też M-dac z zasilaczem Tomanek, choć tego drugiego nie chciałbym oddawać, gdyż chciałbym właśnie porównać mojego faworyta od Audiolab z tym wynalazkiem.
Pozdrawiam
Skomentuj
-
Wiem, że to silenie się na teoretyczne zmiany poza zasięgiem percepcji, ale i tak mam 3 szt. transformatorów 2x18V przemiennego...więc LM się grzeją. Podniosę napięcie do +/-16,8V i już jestem przygotowany na większe ciepło. Zmian nawet jeżeli coś usłyszę nie będę opisywał - bo to będzie psychologia....
Skomentuj
-
Mały update z mojej strony.
Dac działa, .3lite poratował mnie i wlutował AD1896 + liczniki.
Jak się okazało to to nie działało.
Całość zmontowana na razie na desce, działa bez problemów.
Wyjście zbalansowane mam za pomocą dwóch transformatorów Gardners MU7524.
W planach jest wyjście na SSM2142, ale nie szybko.
Transformatory pewnie swój wpływ na sygnał mają, okaże się w przyszłości.
Sygnał Toslink SPDIF idzie z RME na konwerter DIR9001, innej opcji nie zakładam, bo chcę mieć wejścia jak i wyjścia.
Nic na razie nie mierzyłem.
Tylko sobie słucham, jako poziom odniesienia mam RME Babyface.
Sygnał z RME idzie na wejście nr.1 mojego wzmacniacza, na wejście nr.2 idzie sygnał z DAC.
Poziomy sobie ustawiłem na RME, tak że nie ma zmiany głośności przy przełączaniu źródeł.
Jak na razie, po jakichś 5 godzinach słuchania co mi się przypomniało, mogę powiedzieć że:
Najniższe częstotliwości są trochę lepsze, zwłaszcza słychać to przy syntezatorach analogowych (Moogy ^^).
Najwyższe są delikatnie lepsze, ale zależy od kawałka, w niektórych utworach przy przełączaniu wyraźnie słychać że się przestrzeń jak by robi, ambientowe dźwięki wychodzą.
Chyba największą różnicę usłyszałem słuchając albumu The Silent Comedy - Common Faults.
Środek pasma bez zmian, nie słyszę żadnej różnicy przełączając się między źródłami.
Ale też odsłuch mam jaki mam.
Ogółem im bardziej akustyczny kawałek, im bardziej bogaty w detale tym różnica większa.
Co nawet słychać jak odpaliłem trochę mp.4 z różnymi coverami, są mniej obrobione, mniej przemielone przez zawodowców.
Jako że głównie słucham muzyki gitarowej i hip-hopu, to dac specjalnie pola do popisu nie ma, ale gdzieniegdzie i tu słychać różnice, zwłaszcza blachy mają więcej życia.
Z efektów jestem zadowolony, nie żałuję poświęconego czasu, druga płytka pewnie wiosną doczeka się finału i wyląduje u mnie w pracy.
Cieszy mnie też fakt że Babyface się tak obroniła, bo mam niesamowity sentyment do tego kurdupla.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Marcin V Zobacz postaMały update z mojej strony.
Dac działa, .3lite poratował mnie i wlutował AD1896 + liczniki.
Jak się okazało to to nie działało.
Całość zmontowana na razie na desce, działa bez problemów.
Wyjście zbalansowane mam za pomocą dwóch transformatorów Gardners MU7524.
W planach jest wyjście na SSM2142, ale nie szybko.
Transformatory pewnie swój wpływ na sygnał mają, okaże się w przyszłości.
Sygnał Toslink SPDIF idzie z RME na konwerter DIR9001, innej opcji nie zakładam, bo chcę mieć wejścia jak i wyjścia.
Nic na razie nie mierzyłem.
Tylko sobie słucham, jako poziom odniesienia mam RME Babyface.
Sygnał z RME idzie na wejście nr.1 mojego wzmacniacza, na wejście nr.2 idzie sygnał z DAC.
Poziomy sobie ustawiłem na RME, tak że nie ma zmiany głośności przy przełączaniu źródeł.
Jak na razie, po jakichś 5 godzinach słuchania co mi się przypomniało, mogę powiedzieć że:
Najniższe częstotliwości są trochę lepsze, zwłaszcza słychać to przy syntezatorach analogowych (Moogy ^^).
Najwyższe są delikatnie lepsze, ale zależy od kawałka, w niektórych utworach przy przełączaniu wyraźnie słychać że się przestrzeń jak by robi, ambientowe dźwięki wychodzą.
Chyba największą różnicę usłyszałem słuchając albumu The Silent Comedy - Common Faults.
Środek pasma bez zmian, nie słyszę żadnej różnicy przełączając się między źródłami.
Ale też odsłuch mam jaki mam.
Ogółem im bardziej akustyczny kawałek, im bardziej bogaty w detale tym różnica większa.
Co nawet słychać jak odpaliłem trochę mp.4 z różnymi coverami, są mniej obrobione, mniej przemielone przez zawodowców.
Jako że głównie słucham muzyki gitarowej i hip-hopu, to dac specjalnie pola do popisu nie ma, ale gdzieniegdzie i tu słychać różnice, zwłaszcza blachy mają więcej życia.
Z efektów jestem zadowolony, nie żałuję poświęconego czasu, druga płytka pewnie wiosną doczeka się finału i wyląduje u mnie w pracy.
Cieszy mnie też fakt że Babyface się tak obroniła, bo mam niesamowity sentyment do tego kurdupla.
PozdrawiamLast edited by Adam_85; 28.10.2016, 07:04.
Skomentuj
Skomentuj