Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy DAC :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Każdy na inne pasmo-głośnik. Zwrotnica aktywna.

Skomentuj

Czy to normalne? Wyjście z AD811 - po konwersji

AD1896 nie pracuje?
      Last edited by Sonik; 23.10.2016, 19:39.

Skomentuj

Tak właśnie wygląda sinus z przetwornika D/A przed filtrem rekonstrukcyjnym. Gdybyś tylko widział NOS przy 44,1 kHz to byś się dopiero wystraszył :) Między innymi po to jest ten filtr 10-rzędu aby właśnie wyczyścić wszystkie aliasy i zrekonstruować sam sygnał :)

Skomentuj

Ok, rozumiem jak na razie
          Czy mój filtr radzi sobie dobrze? Na wszystkich 6 kanałach tak samo.

Zrobiłem gdzieś błąd i powieliłem 5 razy. Albo coś lubi się wzbudzać.
          Last edited by Sonik; 23.10.2016, 20:01.

Skomentuj

Jeśli to jest wyjście układu za buforem (tj. "left" i "right") to coś jest zepsute. Sinus powinien już normalnie wyglądać. Przynajmniej AD811, AD1865 i cyfrowa część działają poprawnie.

Skomentuj

Dzięki za info, zastanawiałem się po co składasz trzy na raz.
              Co do przebiegu, klasa D jak pamiętam też wypuszcza z siebie podobny sygnał. (mowa o tym z AD811).
              Last edited by Marcin V; 23.10.2016, 20:06.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                Jeśli to jest wyjście układu za buforem (tj. "left" i "right") to coś jest zepsute. Sinus powinien już normalnie wyglądać. Przynajmniej AD811, AD1865 i cyfrowa część działają poprawnie.
                No to....3Lite, jeszcze chyba napiszę coś o brzmieniu tego DAC-a :), Troszkę brakowało mi blasku na wysokich....

Skomentuj

Ewidentnie filtr nie działa poprawnie. Tam wystarczy pomylić wartości rezystorów i będzie mu odwalać.

Skomentuj

Zamieszczone przez Sonik Zobacz posta
                    No to....3Lite, jeszcze chyba napiszę coś o brzmieniu tego DAC-a :), Troszkę brakowało mi blasku na wysokich....
                    Powtórzę się, ten dac jest przejrzysty, mam wrażenie, że nie nadaje swojej sygnatury. Jaką masz reszte, tak to będzie grało ;-) Na tym polega geniusz tego projektu Kolegi 3lite.

Skomentuj

Zrób dobre zdjęcie z góry tak abyśmy widzieli wartości elementów. Może ktoś z nas coś wyłapie.

Skomentuj

Dzięki 3lite, ale już jestem blisko i nie będę śmiecił. Drugi człon filtra wzmacnia ~x3 i dodaje od siebie masę wzbudzeń - myślę, że dojdę powoli do sedna. Pewnie zalutowałem złą wartość i powieliłem na reszcie płytek...
                        Poza tym, kupowałem rezystory cienkowarstwowe 0,1 % i dużo z nich nie ma naniesionej wartości:(
                        Last edited by Sonik; 23.10.2016, 20:52.

Skomentuj

Zamówiłem (chyba ) i wlutowałem zamiast 54,9 Ohm to 54,9 kOhm. Wystarczyło, że literki k nie zauważyłem....a teraz mam trochę roboty.

Skomentuj

Symulacja twierdzi, że tak właśnie było:

Filtr to delikatna rzecz i rezystory muszą być takie jakie zostały wyliczone.

Skomentuj

Jest cud-miód na uszy. Dźwięk najwyższej półki. Zaskoczyły mnie średnie tony - są niesamowite.
                              Mam nadzieję, że coś jeszcze spartoliłem ( bo układu nie mierzyłem) ....ale czy może być znacząco lepiej????

Kusi mnie podnieść zasilanie do +/- 17V na stabilizatorach. Co Ty na to 3Lite?

Skomentuj

No to dobrze, że naprawiłeś :) Raczej nic więcej nie zepsułeś.

Można zwiększyć zasilanie, ale nie wiem, czy polecam, ponieważ sam DAC już wystarczająco się grzeje i wyższe napięcie spowoduje dalsze zwiększenie temperatury (szczególnie AD825 i AD811). W tym wypadku nie widzę też zalet wyższego zasilania.

Skomentuj

Bardzo chętnie posłucham tego DAC'a a powiedziałem sobie, że już nie zrobię żadnego przed tym jak nie posłucham przy okazji ostatniego projektu na AK4490

Jeśli ktoś jest z Krakowa, bądź okolic i posiada ten sprzęt, to bardzo chętnie wymienię się na tydzień. Mam do zaproponowania złożonego daca na Ak4490 by Waldi lub też M-dac z zasilaczem Tomanek, choć tego drugiego nie chciałbym oddawać, gdyż chciałbym właśnie porównać mojego faworyta od Audiolab z tym wynalazkiem.

Pozdrawiam

Skomentuj

Wiem, że to silenie się na teoretyczne zmiany poza zasięgiem percepcji, ale i tak mam 3 szt. transformatorów 2x18V przemiennego...więc LM się grzeją. Podniosę napięcie do +/-16,8V i już jestem przygotowany na większe ciepło. Zmian nawet jeżeli coś usłyszę nie będę opisywał - bo to będzie psychologia....

Skomentuj

W takim wypadku rób to co preferujesz :)

Skomentuj

Mały update z mojej strony.
                                        Dac działa, .3lite poratował mnie i wlutował AD1896 + liczniki.
                                        Jak się okazało to to nie działało.

Całość zmontowana na razie na desce, działa bez problemów.
                                        Wyjście zbalansowane mam za pomocą dwóch transformatorów Gardners MU7524.
                                        W planach jest wyjście na SSM2142, ale nie szybko.
                                        Transformatory pewnie swój wpływ na sygnał mają, okaże się w przyszłości.
                                        Sygnał Toslink SPDIF idzie z RME na konwerter DIR9001, innej opcji nie zakładam, bo chcę mieć wejścia jak i wyjścia.

Nic na razie nie mierzyłem.

Tylko sobie słucham, jako poziom odniesienia mam RME Babyface.
                                        Sygnał z RME idzie na wejście nr.1 mojego wzmacniacza, na wejście nr.2 idzie sygnał z DAC.
                                        Poziomy sobie ustawiłem na RME, tak że nie ma zmiany głośności przy przełączaniu źródeł.

Jak na razie, po jakichś 5 godzinach słuchania co mi się przypomniało, mogę powiedzieć że:
                                        Najniższe częstotliwości są trochę lepsze, zwłaszcza słychać to przy syntezatorach analogowych (Moogy ^^).
                                        Najwyższe są delikatnie lepsze, ale zależy od kawałka, w niektórych utworach przy przełączaniu wyraźnie słychać że się przestrzeń jak by robi, ambientowe dźwięki wychodzą.
                                        Chyba największą różnicę usłyszałem słuchając albumu The Silent Comedy - Common Faults.
                                        Środek pasma bez zmian, nie słyszę żadnej różnicy przełączając się między źródłami.
                                        Ale też odsłuch mam jaki mam.

Ogółem im bardziej akustyczny kawałek, im bardziej bogaty w detale tym różnica większa.
                                        Co nawet słychać jak odpaliłem trochę mp.4 z różnymi coverami, są mniej obrobione, mniej przemielone przez zawodowców.

Jako że głównie słucham muzyki gitarowej i hip-hopu, to dac specjalnie pola do popisu nie ma, ale gdzieniegdzie i tu słychać różnice, zwłaszcza blachy mają więcej życia.

Z efektów jestem zadowolony, nie żałuję poświęconego czasu, druga płytka pewnie wiosną doczeka się finału i wyląduje u mnie w pracy.
                                        Cieszy mnie też fakt że Babyface się tak obroniła, bo mam niesamowity sentyment do tego kurdupla.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
                                          Mały update z mojej strony.
                                          Dac działa, .3lite poratował mnie i wlutował AD1896 + liczniki.
                                          Jak się okazało to to nie działało.

Całość zmontowana na razie na desce, działa bez problemów.
                                          Wyjście zbalansowane mam za pomocą dwóch transformatorów Gardners MU7524.
                                          W planach jest wyjście na SSM2142, ale nie szybko.
                                          Transformatory pewnie swój wpływ na sygnał mają, okaże się w przyszłości.
                                          Sygnał Toslink SPDIF idzie z RME na konwerter DIR9001, innej opcji nie zakładam, bo chcę mieć wejścia jak i wyjścia.

Nic na razie nie mierzyłem.

Tylko sobie słucham, jako poziom odniesienia mam RME Babyface.
                                          Sygnał z RME idzie na wejście nr.1 mojego wzmacniacza, na wejście nr.2 idzie sygnał z DAC.
                                          Poziomy sobie ustawiłem na RME, tak że nie ma zmiany głośności przy przełączaniu źródeł.

Jak na razie, po jakichś 5 godzinach słuchania co mi się przypomniało, mogę powiedzieć że:
                                          Najniższe częstotliwości są trochę lepsze, zwłaszcza słychać to przy syntezatorach analogowych (Moogy ^^).
                                          Najwyższe są delikatnie lepsze, ale zależy od kawałka, w niektórych utworach przy przełączaniu wyraźnie słychać że się przestrzeń jak by robi, ambientowe dźwięki wychodzą.
                                          Chyba największą różnicę usłyszałem słuchając albumu The Silent Comedy - Common Faults.
                                          Środek pasma bez zmian, nie słyszę żadnej różnicy przełączając się między źródłami.
                                          Ale też odsłuch mam jaki mam.

Ogółem im bardziej akustyczny kawałek, im bardziej bogaty w detale tym różnica większa.
                                          Co nawet słychać jak odpaliłem trochę mp.4 z różnymi coverami, są mniej obrobione, mniej przemielone przez zawodowców.

Jako że głównie słucham muzyki gitarowej i hip-hopu, to dac specjalnie pola do popisu nie ma, ale gdzieniegdzie i tu słychać różnice, zwłaszcza blachy mają więcej życia.

Z efektów jestem zadowolony, nie żałuję poświęconego czasu, druga płytka pewnie wiosną doczeka się finału i wyląduje u mnie w pracy.
                                          Cieszy mnie też fakt że Babyface się tak obroniła, bo mam niesamowity sentyment do tego kurdupla.

Wydaje mi się to mało prawdopodobne, że ten babyface taki dobry. Prawdopodobnie w innym miejscu dużo tracisz, może konwerter, może wzmacniacz, może kolumny, a może trafa na wyjściu. Może zbierać się kilka rzeczy na raz, więc swego rodzaju kumulacja. Bez sprawdzania nie ma dobrego grania

Pozdrawiam
                                          Last edited by Adam_85; 28.10.2016, 07:04.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X