Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy DAC :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...

Zgodnie z sugestią, dyskusja na temat mojej wariacji na temat DACa przeniesiona do osobnego wątku: KLIK

Skomentuj

Skończone.

Pomiary prądów jak u kolegi gavron4.
      Czekam na trafo aż przyjdzie i Amanero oraz
      allegro.pl/modul-wejsc-cyfrowych-z-ak4118-do-amanero-z-lcd-i6597483404.html
      --
      Kenwood 5090, Lampucera, Rabsperry, Creek Evo 2, Epos 22i

Skomentuj

Jakby ktoś chciał amanero, to mam w dobrych pieniądzach nieużywane.

Skomentuj

Zamieszczone przez macios Zobacz posta
          Skończone.

Pomiary prądów jak u kolegi gavron4.
          Czekam na trafo aż przyjdzie i Amanero oraz
          allegro.pl/modul-wejsc-cyfrowych-z-ak4118-do-amanero-z-lcd-i6597483404.html
          Jak się pobawisz tym modułem do amanero to skrobnij jak to działa itp bo to fajna przystawka może być

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

macios zamiast konektorów 6,3mm można dać złączki ARK 2pin r=5mm. Tylko trzeba kombinerkami troszkę nóżki rozgiąć.
            http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

No i zaczynają się problemy.
              Mam konwerter JarkaC z USB na spdif z wyjściem i2S, ale działać to ze sobą nie chce.
              Podłączyłem oscyloskop USB do wyjścia... a tam 600mV P-P o częstotliwość 7 MHz ....

Po odłączeniu części cyfrowej od zasilania tak samo ...
              Last edited by macios; 11.11.2016, 18:12.
              --

Skomentuj

No to teraz musisz znaleźć błąd :) Zobacz najpierw co generuje ten przebieg, tj. czy jest to AD811, filtr czy może bufor wyjściowy. Jak bufor wyjściowy to dodaj kondensator 22 pF do sprzężenia zwrotnego (zobacz na pierwszej stronie tematu).

Skomentuj

Raczej nie AD811 na rezystorze R7 jest spokój.

Tak po wlutowaniu 22pF w jeden kanał tam jest OK
                  W drugim nie, ale tam nie ma 22pF.

Także ten C3 wg. mnie powinien być.

JEST OK - nie wzbudza się.

Zaraz sprawdzę czy działa OK.
                  Last edited by macios; 11.11.2016, 18:43.
                  --

Skomentuj

Analog Devices miał z tym problem i te starsze rewizje potrafiły się wzbudzać bez powodu, potem coś zmienili i w teorii już ten problem nie występował. W każdym wypadku dodanie 22 pF nikomu i żadnej rewizji na pewno nie zaszkodzi :)

Skomentuj

Nie wzbudza się, ale na lewym kanale mam na wyjściu 13V stałego ....
                      --

Skomentuj

W danej chwili można tylko zgadywać, ponieważ musisz sam sprawdzić co wyrzuca takie DC na wyjściu, ale być może jeden AD811 jest uszkodzony.

Skomentuj

Tak na wyjściu U7_L jest 13,5 V stałego ...

Może stąd tak mi się grzeję LM-y, że ich utrzymać w palcach nie można...
                          Last edited by macios; 11.11.2016, 19:11.
                          --

Skomentuj

Mi jak dobrze pamiętam napięcie na wyjściu wynosiło 13V, jak nie miałem wlutowanych AD811, nawet z walniętymi AD811 nie miałem tam takiego sygnału chyba że coś przy AD grzebałem.
                            U siebie testowałem filtr + serwo podpinając pod R7 generator (przy wlutowanych AD), przy wejsciu 1V p-p było na wyjściu 2,8V p-p (chyba).

Co do śmieci na wysokich częstotliwościach, braku sygnału, etc. To u mnie tak wyglądało jak miałem uszkodzony AD1896, tor analogowy był ok.
                            A sygnału brak, oscyloskop pokazywał coś na kilku megahercach.

Skomentuj

Sprawdzałem bez AD1865 i odlaczonym zasilaniu cyfry

Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka
                              --

Skomentuj

Sprawdziłem swoje boje z dac.

Jak miałem walnięte AD811, to napięcie na wyjściu wynosiło kilkaset mV.
                                Przy zwieraniu wejścia AD811 do masy, na jednym kanale pojawiało się +13V, na drugim jakieś ujemne ale dużo niższe.
                                Przy sprawnych AD811, napięcie spada od jakichś ~20mV do około zera.
                                Tyle że ja uwaliłem je zwierając je do masy. Nie wiem jak ty mogłeś je uszkodzić.

Skomentuj

> .3lite

Jakie jest zafalowanie ch-ki filtra w paśmie przepustowym?

Skomentuj

Na pierwszej stronie i na samym PCB jest napisane, że filtr jest typu "linear phase with equiripple error of 0.05" co oznacza tyle, że ma takie pofalowania w fazie. To nie jest filtr typu "equiripple amplitude" jakim jest Chebyshev, więc nie posiada pofalowań w amplitudzie i w paśmie przepustowym zachowuje się praktycznie jak aproksymacja Bessela.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
                                      Sprawdziłem swoje boje z dac.

Jak miałem walnięte AD811, to napięcie na wyjściu wynosiło kilkaset mV.
                                      Przy zwieraniu wejścia AD811 do masy, na jednym kanale pojawiało się +13V, na drugim jakieś ujemne ale dużo niższe.
                                      Przy sprawnych AD811, napięcie spada od jakichś ~20mV do około zera.
                                      Tyle że ja uwaliłem je zwierając je do masy. Nie wiem jak ty mogłeś je uszkodzić.
                                      Nie wiem, ale ...
                                      wyciągnięta kość AD1865 i wylutowałem AD811:
                                      - na AD797
                                      - 2 pin -4,48 V
                                      - 3 pin -0,55 V
                                      - 6 pin -12,5 V
                                      - na OPA 277
                                      - 2 pin -5,85 V
                                      - 3 pin -6,4 V
                                      - 6 pin -15 V

na pin 1 od U1 do U5
                                      -9.2 V
                                      -7.6 V
                                      -7.2 V
                                      -6,7 V
                                      -4,48 V

Coś jest nie tak w tym lewym kanale ...

Prawy działa OK.
                                      Last edited by macios; 13.11.2016, 19:17.
                                      --

Skomentuj

Pobór prądu na sekcji analogowej się*zgadza? Temperaturą LM się nie przejmuj, u mnie 80 stopni na ujemnym.
                                        Jak się zgadza to ok.

Podłącz generator do R7, z 1V p-p:
                                        https://www.dropbox.com/sh/6pw5xbb6x...H9IUeZfca?dl=0

Na wyjściu ma być jak na zdjęciach, chyba że generator coś więcej daje składowej stałej.
                                        Jeśli wszystko po montowane jak trzeba, to wymień scalaki na serwie.

Skomentuj

Filtr nie powinien wisieć w powietrzu. Jego wejście (wyjście od AD811) powinno być podłączone do GND aby wzmacniacze operacyjne w samym filtrze mogły pobierać prąd biasu na swoich wejściach. W innym wypadku może dziać się coś takiego jak poniżej:

Zamieszczone przez macios Zobacz posta
                                          - 3 pin -0,55 V
                                          To jest wejście nieodwracające, tj. odseparowane od wyjścia i wchodzi bezpośrednio z filtru. Samo serwo jest nasycone, ponieważ nie jest w stanie skorygować tak dużego offsetu zważywszy na fakt, że jest jeszcze wzmacniane 2,82 razy w konsekwencji tworząc ponad 1,5 V na wyjściu bufora.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X