Raven, chyba nie do konca zrozumiales po co chce stosowac zwrotnice 1 rzedu. Ty caly czas piszesz o modelowaniu odpowiedzi glosnika tak, aby zgadzala sie ona z wygenerowanym wzorem matematycznym. Mi zupelnie nie o to chodzi. Ja potrzegam zwrotnice pierwszego rzedu jako filtracje, ktora jest zdolna oddac rowne minimum fazy oraz odpowiedz impulsowa w ksztalcie trojkata. Jesli glosniki pozwalaja na to, ze dla osiagniecia rownej fazy i trojkata na impulsie wystarczy jedna cewka, to taki uklad bedzie dzialal jako zwrotnica pierwszego rzedu, poniewaz zaden inny uklad nie daje takich wlasciwosci.
Kiedy pisalem o tym, ze chce zbudowac zwrotnice 1 rzedu, to najpierw pisaliscie, ze prawdziwa zwrotnica 1 rzedu to cewka i kondensator. Jak pisalem, ze dodajac pulapki i korektory impedancji nadal mozna miec zwrotnice 1 rzedu, to pisaliscie, ze to juz nie jest zwrotnica 1 rzedu. Teraz wklejacie zwrotnice 1 rzedu z Thiela czy Vandersteena, na znak, ze prawdziwa zwrotnica 1 rzedu bedzie az tak skomplikowana. Wiec wlasciwie juz nie rozumiem o co Wam chodzi.
Powtorze raz jeszcze. Mnie interesuja rowne minimum fazy, ktore nie rozjezdza sie wiecej niz 60 stopni w zakresie srednicy do np 10khz. Dodatkowo wyrownanie czasowe glosnikow dla uzyskania ksztaltu trojkata w impulsie. To JAKA topologie bedzie miala zwrotnica nie ma dla mnie znaczenia, liczy sie osiagniety efekt. Czy zrobie to za pomoca cewki i kondensatora, czy za pomoca kilkunastu elementow korygujacych nie ma dla mnie znaczenia. W temacie moich Tonsili pokazalem Wam symulacje, na dowod, ze da sie zrobic zwrotnice 1 rzedu ( lub inaczej mowiac zwrotnice o cechach charakterystycznych dla 1 rzedu ) na glosnikach, ktore sie do tego niespecjalnie nadaja. Do osiagniecia tego potrzebowalem uzyc okolo 15 elementow zwrotnicy, ale bylo to mozliwe. Oczywiscie napisaliscie, ze to nie moze zagrac dobrze. NIe wiem jakby to zagralo, bo tego nie sprawdzalem ale fakt faktem da sie dalo sie to zrobic.
Arwas
Dalej nie do konca rozumiem Twoje obawy o zgranie fazowe dla monitorow studyjnych. Mnie nie budowanie tego projektu z pochylona scianka, tylko ze scianka stopniowana. Przy sciance stopniowanej mozesz sam zdecydowac w jakim miejscu na osiach glosnikow bedziesz mial zgranie fazowe. Jesli zaprojektujesz zwrotnice w oparciu o pomiary na wysokosci tweetera, to istotnie glosniki tylko na okreslonej odleglosci beda graly poprawnie. Natomiast mozesz wybrac projektowanie zwrotnicy w oparciu o pomiary pomiedzy osiami glosnikow. W takim przypadku zgranie fazowe i czasowe wystepuje wlasciwie na dowolnej odleglosci od kolumny.
Dlatego po zaprojektowaniu takiego modelu, trzeba wskazac jaka jest os odsluchu glosnikow, tak jak np robi to Genelec dla swoich produktow
http://www.genelec.com/documents/other/acousticaxis.pdf kazdy z monitorow ma swoja precyzyjnie zaprojektowana os odsluchu, i tak tez nalezy go uzytkowac.
Jest w pelni mozliwe i bezproblemowe zrobienie glosnikow studyjnych z filtrami 1 rzedu, ktore beda w pelni uzytkowe w warunkach studyjnych.