• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

damiani napisał:
dla tego dziury pod głośniki frezuje się po przyklejeniu forniru :P kup jakiś nożyk do tapet, taki ostry z wyłamywanym ostrzem i kombinuj :)

wiem wiem, zawaliłem ale teraz trzeba jakoś to ogarnąć

damiani napisał:
dla tego dziury pod głośniki frezuje się po przyklejeniu forniru
niezawsze - frezujesz przed fornirowaniem jezeli masz gowniana frezarke lub jezeli np robisz to recznie (np nozykiem w MDFie)
jezeli tam sa frezy to nozykiem wytnij otwor przelotowy (mnijesza srednica). potem powoli wycunaj zblizajac sie do krawedzi. jak dojdziesz 1-2mm to zostaw i potem szlifuj papierem sciernym.
wez utnij pasek papieru np 80 i naloz go na cos okraglego. potem dokladnie szlifuj do krzywizny frezu

Pawel S. napisał:
damiani napisał:
dla tego dziury pod głośniki frezuje się po przyklejeniu forniru
niezawsze - frezujesz przed fornirowaniem jezeli masz gowniana frezarke lub jezeli np robisz to recznie (np nozykiem w MDFie)
jezeli tam sa frezy to nozykiem wytnij otwor przelotowy (mnijesza srednica). potem powoli wycunaj zblizajac sie do krawedzi. jak dojdziesz 1-2mm to zostaw i potem szlifuj papierem sciernym.
wez utnij pasek papieru np 80 i naloz go na cos okraglego. potem dokladnie szlifuj do krzywizny frezu

tak też kombinowałem, dzięki

esh0 napisał:
No i działa, po wielu godzinach walk :) Jutro próba przed generalna na moich kolumnach.

Jak tam próby?-pełne zadowolenie?A swojądrogą-ta poświata lamp jest super.Mam pytanie -jakie zadanie spełnia akum.12v?

kiepas96 napisał:
prawie gotowe tylko przykleić na front fornir i wyciąć dziury na głośniki, tylko nie bardzo wiem jak, poradźcie coś

To jest izi. Najtrudniej jest znaleźć dziury po śrubach po przyklejeniu forniru :D

wuja69 napisał:
Jak tam próby?-pełne zadowolenie?A swojądrogą-ta poświata lamp jest super.Mam pytanie -jakie zadanie spełnia akum.12v?

Przyznam, że mi lepiej pasuje jednak SE na 6C33C, gra bardziej miękko, jednak XYSiu mówi, że właśnie bardziej dokładny wzmacniacz, taki jak ten PP, będzie mu bardziej pasował. I o to chodziło :)

Akumulator robił za ciężar do wygięcia płyty hehehe.

Michał K. napisał:
handicap napisał/a
Najtrudniej jest znaleźć dziury po śrubach po przyklejeniu forniru

szpilka i do roboty ;]
tylko ze od spodu ;]
a tak pozatym jakie dziury skoro tam byly pelne frezy? :P

XYS, esh0, a galka nadal nie wybrana? :lol:

Pawel S. napisał:
tylko ze od spodu ;]
Przednią ścoiankę robiłem z dwóch sklejonych i skręconych płyt wiórowych 18 mm. Wkręt nie przewiercił ich na wylot, więc miałem naprawdę problem :) Dobrze, że drugą konstrukcję robi się już wiedząc o takich rzeczach :)

Stx-nareszcie można posłuchać.

Stx-nareszcie można posłuchać.

No i wreszcie pierwsze odsłuchy-bardzo pozytywne wrażenia,no ale jeszcze trzeba je posklejać i położyć szelak.

U mnie zaczęło się powoli składanie kolumn:

A to mój sprzęt do frezowania:)

A poniżej efekt, może nie powala na kolana :smile: , ale to mój pierwszy frez a narzędzia mam jakie mam.

A jaki frez mam użyć, gdy zbudowałem sobie frezarke z wiertarki i chcę wyfrezować otwory pod głośniki w wiórówce pokrytej już fornirem??

cudny90 napisał:
A jaki frez mam użyć, gdy zbudowałem sobie frezarke z wiertarki i chcę wyfrezować otwory pod głośniki w wiórówce pokrytej już fornirem??
taki sam jak do niefornirowanej - palcowy ;]
tylko ze wiorowa plyta szybko niszczy frezy a do forniru potrzebujesz idealnie ostre :/

Powrót