• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Skoro głośniki się "zamawiają" to postanowiłem zrobić im miejsce do ulokowania...

Tak sobie teraz myślę... może lepiej wklej fazowania w dolnych narożnikach tunelu. Niby one nie mają większego znaczenia, ale skoro jeszcze nie zamknąłeś obudów i masz możliwość ingerencji w tunel to chyba lepiej zrobić tak, jak w oryginale... tak dla pewności i spokojnego snu ;)

Tak sobie teraz myślę... może lepiej wklej fazowania w dolnych narożnikach tunelu. Niby one nie mają większego znaczenia, ale skoro jeszcze nie zamknąłeś obudów i masz możliwość ingerencji w tunel to chyba lepiej zrobić tak, jak w oryginale... tak dla pewności i spokojnego snu

Dzięki za radę.... robi się ;)

Tak sobie teraz myślę... może lepiej wklej fazowania w dolnych narożnikach tunelu. Niby one nie mają większego znaczenia, ale skoro jeszcze nie zamknąłeś obudów i masz możliwość ingerencji w tunel to chyba lepiej zrobić tak, jak w oryginale... tak dla pewności i spokojnego snu

Urodził się pomysł "wkładki fazującej" do TL-ki.... Wygląda to w ten sposób:

Jak widać stopień elastyczności jest dość duży i dzięki temu można dowolnie zmieniać ułożenie MDF-u.

Końce takiej "wkładki" należałoby ściąć pod kątem 45* aby uniknąć powstałego "schodka"....

Widzę Żółwik że w jesienne wieczory ostro zabrałeś się do pracy. Nacinałeś ten Mdf czy gotowy?

Nie na temat...
Żółwik, w mojej ocenie bomba - widać, że nie jesteś człowiekiem, który zwykł chodzić na łatwiznę (co zresztą pokazałeś np ostatnio w dziale gotowych konstrukcji). To się chwali ;)

Kupa niepotrzebnej roboty, a do tego zmniejsza powierzchnie tunelu. Zwykle listwy w rogach pod katem 45 stopni dzialaja lepiej i chyba bardziej usztywniaja cala konstrukcje.

Jak na razie wykonałem 1 sztukę...można powiedzieć dla sprawdzenia i oceny czy zda egzamin. Niczego jeszcze nie mocowałem bo nie ma pośpiechu. Co fakt to fakt - jest przy tym kupa roboty...

Pierwsze odsłuchy. Niestety z racji tego że pomieszczenie na zdjęciu jest moim warsztatem musiałem iść na łatwizne. Jestem baaardzo zadowolony z dźwięku jaki się wydobywa z tych kolumn :)

GDN-y muszą się wygrzać ale już teraz słychać że drzemie tu niezły potencjał. Moim celem był zestaw przy którym nie odczuję braku subka na gdn 20/80/2 Po pierwszym odpaleniu że tak powiem subwoofer zrobił what the f...? Schodzą równie nisko jak nie niżej od niego ale z o wiele lepszym impulsem, ten bass nie dość że jest niski to jeszcze szybki. Brzmi to rewelacyjnie. Tak jak Dabyl napisał bardzo dużo zależy od wytłumienia a głównie od "ovaty" z którą troche powalczyłem zanim dobrałem odpowiednią ilość z tym że kupiłem o grubości 4cm. Swoją drogą sprzedający -varius- z allegro który ma tą ovatę to bardzo sympatyczny człowiek byłem odebrać osobiście bo mają magazyn w Bydgoszczy i ceny są bardzo dobre przy zachowaniu wysokiej jakości. Ceramik mi osobiście przypadł do gustu z tym że odrazu założyłem mu rezystor gdyż dla mnie nieco za głośno grał ale teraz jest w sam raz.

Dabyl to powinien dostać jakiś order i skrzynkę Jasia za pracę jaką wykonał.....poważnie mówię ;)

Powrót