Gdyby nie bylo problemu, to B&W nie zawracalby sobie glowy obudowami typu matrix, czy taper tl. Zrob dokladne pomiary wodospadowe, sprawdz akcelerometrem rezonanse obudowy.
Ale co ma piernik do wiatraka? Rezonanse mechaniczne obudowy do fal stojacych? Kompletnie myslisz pojęcia.
Rozumiem, że ty mieszysz drgania obudowy akcelerometrem i wiesz że w TL jest oczywiscie ten parametr lepszy. Czy może to ejst kolejny bezsensowny argument rzucony ad hoc żeby mądrze brzmiało?
Trudno dla glosnikow sredniotonowych uzyskac dobroc 0.5 w obudowie. Oczywiscie nie ma sensu schodzic ponizej 0.5.
Wcale nie trudno, kupujesz głosnik o Qts = 0.3 i dajesz mu obudowę o parametrach takich aby Qtc = 0.5 . Widzisz w czymś problem? Bo ja nie.
Każda obudowa podnisci dobroć, wiec stosowanie głosników z dużym Qts i aplikowanie tego do TL w nadzieji że obniży sie dobroć wypadkowa jest gruntownie bez sensu.
Stosujac obudowe zamknieta zawsze przenosisz w gore pik rezonansu, to jest wiadoma sprawa. Na tl mozesz go przeniesc ale w dol. Dla mnie to duza zaleta, bo mam szersze pasmo rownej impedancji, dajac wieksze pole manewru. Dodatkowo moge jeszcze wysokosc piku znacznie obnizyc, gdzie w OZ jest to prawie niewykonalne.
Sporo firm chetnie stosowalo uklady stratne dla srednich, czy niskosrednich , wlasnie po to zeby uwolnic sie od wad obudowy zamknietej. Dynaudio do dzis to stosuje w swoim topowym Consequence.
Podniesienie piku rezonansu nie jest zadnym problemem. Jeżeli stosujemy korekcje impedancji to czy rezonans jest na 150 czy na 100Hz zupełnie nie ma znaczenia. Prościej jest zaaplikować głośnik w OZ, zmierzyć impedancję i dopasować korektor aniżeli walczyć z TL tak aby uzyskać: primo rezonans nizej, secundo mieć jeden pik rezonansu , tertio rezonas na tyle niski zeby nie musieć go korygować.
Oczywiście hardkorowi wyznawcy TL wybiorą trudniejsza drogę w nadzieji ze jak sie namęczą to im lepiej zagra. Nie, nie zagra.
Pewnie, ze mozna zastosowac korektor. Wszystko zalezy od tego jaka zwrotnice budujemy. Stosujac TL mam po prostu spore pole manewru.
Stosujac korektor mamy najszersze pole do manewru bo impedancja staje się liniowa. Zabawa z TL to pole do manewrów ale chyba w stolarni.
Co masz dokladnie na mysli?
To, że zmiana temperatury, wilgodnosci w większym stopniu odbije sie na parametrach TL niż OZ. Oczywiscie jest przypadek marginalny i zupełnie teoretyczny bo odstrojenie korektora od rezonansu obudowy nawet o 10% tak na prawde nic nie zmienia.