Na Qms głośnika ma wpływ przewodność elektryczna karkasu cewki.
Też, zgadza się. Edytując wczoraj post usunąłem wzmiankę o tym, skupiając się na poruszonych wcześniej kwestiach zawieszenia. A posłużyłem się przykładem produkowanych kiedyś głośników basowych Vify 22cm, różniących się w zasadzie tylko karkasami cewek i mających różne wartości Rms. Jeden miał karkas aluminiowy, a drugi bodajże kaptonowy, tego drugiego jednak nie jestem pewien, bo głośnik nie jest już produkowany. Efektem jednak było to, że ten drugi miał mniejszą wartość Rms i w wyniku tego wyższą wartość Qms, bo i materiał miał mniejszą przewodność elektryczną. Producent bodajże tłumaczył to powstawaniem mniejszej siły od prądów wirowych, działających w przeciwnym zwrocie do siły generowanej na membranę przez cewkę, a więc stawiając mniejszy opór mechaniczny (znowuż: rezystancja mechaniczna). Problem w tym, że nie pamiętam konkretnych wartości i symboli, po czym mógłbym dotrzeć do kompletnego zestawu parametrów, więc i przykład był średni. Chyba też któreś 18cm głośniki Scan Speaka miały taką sytuację.
Podlinkowany Wavecor SW223BD01 również jest w ewentualnym porównaniu osamotniony, bo choć producent pisze wyraźnie, iż:
Heavy-duty black fiber glass voice coil former to reduce mechanical losses resulting in better dynamic performance and low-level details
to nie ma do czego tego w porównaniu odnieść, gdyż w innej wersji karkasu cewki głośnik nie jest produkowany. Wpływ natomiast sztywności zawieszeń na wartość Qms dla przytoczonego Scan Speaka i owego Wavecora można było bezpośrednio porównać, bo oba mają podobną wartość fs i taką samą wartość Rms, czyli już wypadkowych strat mechanicznych w zawieszeniach i napędzie.