• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kit elementów do wzmacniacza UniAmp 150v2

Status
Ten wątek został zamknięty.
Nie ma za co, przy sprzyjających wiatrach w tym tygodniu powinienem wysłać wszystkie paczki.

Błyskawicznie przyszła ta paczka. Dzięki bardzo za sprawną realizację i poświęcony czas.

Paczka dotarła, dzięki mobias za realizację:)

Mam tylko jedno spostrzeżenie - trafko 250VA z ELTI jest sporo mniejsze niż stary toroid 200VA z Indela, który leży u mnie w kącie... rdzeń wygląda w porównaniu z nim na jakieś 120-150VA. Nie bardzo chce mi się to testować... Albo używają super rdzeni, albo oszczędzają... ;)

Mam tylko jedno spostrzeżenie - trafko 250VA z ELTI jest sporo mniejsze niż stary toroid 200VA z Indela, który leży u mnie w kącie... rdzeń wygląda w porównaniu z nim na jakieś 120-150VA. Nie bardzo chce mi się to testować... Albo używają super rdzeni, albo oszczędzają...

Rzeczywiście transformatory z indela mają średnicę większą o 3 centymetry, ale np. te 250VA z Toroidów mają podobne rozmiary:
http://www.toroidy.pl/pliki/KK250.pdf

Czyli to dowodzi o kiepskim wykonaniu, w tematcie o transformatorach do klona accu z toroidow byla tez mowa. Mialem porównanie 250VA toroidy a poltrafo jak dobrze pamiętam. Jest zdjecie zobaczcie sami...

U mnie również paczka jest no jestem pod wrażeniem.
Nawet miki i śrubki do montażu w komplecie!!

Dzięki Panie! ;)

Parę lat temu zamawiałem w toroidach trafo 800VA i otrzymałem, biorąc pod uwagę ich noty katalogowe i wymiary, transformator 600VA. Tłumaczyli się tym, że użyli rdzenia o większej indukcji.

Indel zakupiony w TME kosztowałby ok. 140 zł, z Toroidów 107 zł, a w Elti zapłaciliśmy 80zł. Rozpiętośc cenowa jest duża i pewnie adekwatna do jakości. Mam nadzieję że nie będzie z nimi problemów. Najwyżej będziemy reklamować.

Sprawdźcie proszę wasze toroidy (Ci, którzy już je mają). Mój przy sieciowym napięciu 230V daje na wtórnym jałowo niecałe 2x35V, czyli teoretycznie OK, ale przy tym drży i buczy strasznie. Do wzmacniacza audio niestety się nie nada...

U mnie na 4 transformatorach mam na wtórnym jałowo 2x34V - 2x35V. Nie sprawdziłem napięcia sieci :-). W każdym z traf buczenie jest troszkę inne. Od 'prawie całkiem' bezgłośnego do słyszalnego z odległości ok 10 cm (jak trzymam je w ręku) Jak położę na biurku to są oczywiście głośniejsze. Będę je wszystkie zalewał w puszkach i stosował antywibracyjne podkładki podczas mocowania więc myślę, że dla mnie to nie problem. Dla mnie są ok. Ewentualnie jak wyjdzie ich faktyczna moc dużo poniżej zadeklarowanej to można pomyśleć o reklamacji.

Ostatnia edycja:
Na dniach będę rozmawiał z kolegą technologiem, który zajmuje się w naszej firmie zalewaniem elektromagnetyków żywicami. Podzielę się wiedzą jakby co.

Mi sumienie nie pozwala zaczęcie składania, dopóki nie wyślę wszystkiego ;)

Daj znać jak coś nie będzie pasować i na co zwrócić uwagę.

Kurier nie dotarł, ale pocztę mam koło domu więc byłem się sam do pytać i paczka leżała już na poczcie, wielkie dzięki.
Teraz trzeba się zebrać i te 4 komplety polutować

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót