• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

klonujemy PYLON AMBER (10" STX + tuba)

Nie na temat...
GDWK 9/120 - tandeta jakas bo ani efektywnosci, ani brzmienia!

---------- Post dodany o 12:59 ---------- Poprzedni post o 10:51 ----------

glosniki nie wygrzane!

wszyscy martwilismy sie o srednie tony z tego zestawu, ale calkiem niepotrzebnie - sa calkiem ok ;)
reszte napisze jak sie glosniki wygrzeja bo jeszcze basu nie mam

Paweł: Masz w posiadaniu odpowiedni wzmacniacz żeby sprawdzić ile faktycznie wytrzymują mocy ?

Nie wiem jak ten model ale np 12.2.500 potrafił wytrzymać i 400W prawdziwej mocy rms, problemu z klejem juz nie ma więc nic im się nie stało

wyglada na to ze lightsound sie myslil co do doboru elementow w zwrotnicy
rezystor 3,9R wyglada mi raczej na 1,8R

odslucham druga wersje i wkleje pomiary bo nie wiem ktora jest poprawna

---------- Post dodany o 20:25 ---------- Poprzedni post o 17:38 ----------

ghero4io3cp6q7aq9015_1393960110.jpg

takie cos mi wyszlo

przy rezystorze 3,9r wychodzilo mi cos takiego
lpsvbrts1r7fewj4nj19_1393961074.jpg

ale impedancja na driverze juz spadala do 4r, wiec uznalem to za niewlasciwa kombinacje

o brzmieniu nieco pozniej

To niewygrzane i już zwrota powstała...? :) Zrób coś Pawle z tymi 5kHz jak Ci raven radzi :)

Wolalbym by ocenil je ktos niezaangazowany w budowe (tylko pod takim warunkiem mamy szanse na relatywnie obiektywna ocene) ;)

Ostatnia edycja:
Przecież jest niezależna :)
A obiektywnej oceny i tak nie będzie , co najwyżej subiektywna :P

A co tu oceniać, za takie pieniądze? Dobrze, że gra :P

Od samego początku byłem sceptycznie nastawiony co do dźwięku tych kolumn... co innego ich osiągi.
Można jedynie napisać czy to gra chociaż poprawnie dźwiękowo czy nie, bo rozpisywać się o dźwięku nie będzie miało sensu.
Sama idea tych paczek to głośność za niską cenę nie koniecznie powiązana z jakością.

Nie próbowałeś zdjąć trochę koło tych 5k ?

nie taki byl cel tego

Zrób coś Pawle z tymi 5kHz jak Ci raven radzi

czytaliscie temat?
ja tego przeciez nie projektuje od zera...

Przecież mogłeś się tym pobawić skoro już zrobiłeś pomiary.
Widać na wykresie że jest lekka kicha a jednak nie chcesz tego poprawiać i sprawdzić czy się da zrobić lepiej, więc po co w ogóle temat został podjęty?

o brzmieniu napisze pozniej, jak dobrze wygrzeja mi sie glosniki i jak pobawie sie ze strojeniem

A będzie opis w ogóle?
Bo dzień po tym jak miałeś jeszcze nie wygrzane głośniki już było ogłoszenie że masz je na sprzedaż...
Aż taka porażka? :huh:

Powrót