Pawel S. napisał:
no nie mam sily...
piku16, ty jestes uparty jak polski polityk i nadal masz zamkniete oczy na to co inni pisza...
piku16 napisał/a
Tak na marginiesie kolega Paweł S. wie wogole w jaki warunkach była projektowana zwrotnica i z jakim połozeniem głośnikow na przedniej ściance... Wie o tym, że to ma znaczenie dla charki wypadowiej zestawu głośnikowego?
przeciez sam o tym napisalem ze tych danych brak! tak wiec zacznij uwaznie czytac temat bo mnie juz zaczynasz wkurzac
piku16, kilka razy dawales link do arta Yoshiego. i zapewne chodzi ci o ten fragment
Cytat
Druga metoda wyrównywania fazy jest problemowa od strony konstrukcyjnej obudowy gdyż w celu wyrównania różnicy fazowej zwykle pochyla się przednia ściankę. Rzadziej spotyka się rozwiązania z wysuniętym nisko-średnio tonowym za pomocą „nadbudówki” na przedniej ściance bądź cofnięcia wysoko tonowego umieszczonego w osobnej obudowie i ustawionej na szczycie kolumny (rozwiązanie relatywnie proste i korzystne od strony dokładnego wyrównania fazy). Korekcja fazy na drodze odpowiedniej konstrukcji obudowy daje korzyści przy konstrukcji filtrów gdyż można stosować takie same stromości filtrów w obu torach co daje dużo większe możliwości. Łatwiej jest wymodelować charakterystykę amplitudową.
Wykorzystując tę metodę można obliczyć, że po obróceniu fazy jednego głośnika o 180 mamy do skorygowania 60 stopni różnicy fazowej co przekłada się na 16 mm różnicy w głębokości zamocowania głośników. W praktyce daje do dość niewielkie pochylenie kolumny. Większość konfiguracji głośników powinno dać się skorygować pochyleniem w zakresie 7-10 stopni.
Poniższe wykresy przedstawiają dwa przypadki dla różnego położenia głośników a tych samych filtrów. Pierwszy to głośniki zamocowane na prostej ściance, drugi to na pochylonej, czyli z kompensacją różnicy faz. Czarny to sumaryczna charakterystyka zestawu. Pomimo, że poszczególne charakterystyki głośników są identyczne to właśnie faza miała w tym przypadku decydujący wpływ na charakterystykę końcową.
rys 34. Przykład źle dobranej fazy.
rys 35. Faza prawidłowo dobrana.
Przebieg fazowy łatwo jest odczytywać z charakterystyki przyglądając się poszczególnym i końcowemu wykresowi. Jeżeli faza w danym punkcie jest zgodna to dwa sygnały powinny dać w wyniku sumy wypadkowy sygnał wyższy od składowych. W miejscu połączenia suma powinna być o 6dB wyższa od składowych co widać na wykresie. Jeżeli wykres końcowy jest poniżej składowych lub przebiega za nisko to znaczy, że faza nie jest zgodna.
(fotki na stronie glownej w arcie Zwrotnice częstotliwościowe w ujęciu praktycznym )
i z tym sie oczywiscie zgodze...
ALE
przeczytaj dalej
Cytat
Jeżeli masz możliwość zrobienia pomiarów:
- Nie rób pomiarów charakterystyk głośników nie wbudowanych do obudowy. To nic nie daje.
- Potrzebne pomiary to charakterystyka amplitudowa OnAxis i impedancji. Pomiar nerafield do projektowania zwrotnicy zestawu 2 drożnego jest nieprzydatny.
- Pomiar wykonaj w prawidłowy sposób. Po co mierzyć na wprost skoro słuchacz zawsze będzie pod kątem. Przykład na rysunku poniżej.
ty ciagle piszesz o standardowym pomiarze gdzie mikrofon jest rownolegly do podlogi. a yoshi pisze o takich pomiarach w jakiej sytuacji ja slucham tych kolumn!
tak wiec jezeli irek robil pomiary prostopadle do scianki przedniej to u mnie NIC SIE NIE ZMIENILO!
Wiesz co Paweł, ja w przeciwięstwie do większosci tutaj osób mam w tym temacie wiedzę, i staram się ją przekazać, oczywśicie wszystkiego nie wiem, najmądrzejszy nie jestem i jak wiem, że ktoś ma racje po prostu ustępuje i uczę się od niego, ale w tym przypadku tak nie ejst, to wy nie chcecie zrozumieć ważnych rzeczy które ja mam do przekazaniam no ale trudno zmuszać nikogo na siłę nie będe, już pomogłem tutaj kilku osobą, i oni doeceniają mój czas i to że im pomogłem, wy widocznie wiesz lepiej i starasz mi się to w poic do głowy, tylko jest mędzny nami taka różnica, ja tą wiedze posiadam projektuje zwrotnice i wiem jak to poiwnno się robić, a Wy tylko potrafice dużo pisać, robią śmietnik z forum. ( mowie tutaj o projektowaniu zwrotinyc tylko w innych kwestiach nie!!, zeby nie bylo mi komenatrzy, że ja wszystko wiem a wy nie!!!) ( to tak na marginiesie)
Ja wiem, że po zmianie ustawienia głośników w kolumny, ma wpływ, na charka wypadkową głosników jak i całości pasma.
I jak ty miałeś zaprojektowaną zwrotnice pod scanke pionową (kąt prosty), zostala dobrana faza, impedencja, oraz odpowiednio polączone głośniki ze sobą.
w przypadku kiedy pochylasz kolumne zmienia sie odpowiedz impulsowa i koferecja oraz faza zestawu, to w zwrotnicy trzeba to również uwzglednic, ponieważ bywa tak, że faza zostaje zmieniona o dany kąt, i powstaje dziura na podziale, i w tym przypadku nalezy zmienic to za pomoca filtru, czyli zmianie elementów w zwroticy, to nie jest takie trudne, czasami nie potrzeba żadnych zmian, ale wypadałoby to sprawdzić.
Aco do miejsca odlsuchowego, w jakim masz kolumny ustawione względem swoich uszu, to jest jak najbardziej odpowiednie i nigdy nie napisałem, że jest złe mi tylko i wyłącznie chodzi o ZWROTNICE.
Ustawinie twoich kolumn po przez pochylenie obudowy powoduje u ciebie tylko i wylaczonie to, że charka głośnika wysokotonowego jest na wysokości uszu, i wyskiego czestot, są ukierunkowane, w twoją stronę.
n_omyzs napisał:
piku16 napisał/a
nie rzaczysz przeczytac artykuły który napisał Yoshi,
Czytalem uwaznie wszystkie jego artykuly, za to ty chyba nie doczytales niektorych rzeczy jesli naprawde musimy to roztrzasac..
Czy nie ma w tobie zadnej pokory? Nawet jesli cale forum powie ze jest okej to ty bedziesz wiedzial swoje ?
Tak się skałada, że większość ludzi na forum zamiast samemu wziąć cokolwiek zrobić, to kopiują to co zrobi Irek, Yoshi Borys, niestety ale taka jest prawda.. :roll:
n_omyzs napisał:
Cytat
Jeśli nie chce zrozumiec co to koherecja
Chyba kazdy wie co to jest koherencja ale ty ciagle nie widzisz ze koherencja miedzy 2ma glosnikami nie gra tutaj roli. Idziesz w zaparte mimo ze pozostali tlumacza ci ze w twoim rozumowaniu jest blad. I nie jest to blad w kwestii teorii przesuniecia fazowego pomiedzy glosnikami. To po prostu nie gra tu roli, pawel zaprojektowal ten zestaw wg ciebie za dokladnie.
Udowodnij mi to, że koherecja nie ma tutaj znacznia a dam ci 1000zł, przestań naprawdę pisać takie bzdury... Prosiłem już wyżej jak nie masz nic mądrego i na temat do napisania po prostu nie pisz, bo nie wnosisz nic do dyskusji.
piku16 tutaj jest przykład kolumny w którym to co cały czas próbujesz nam udowodnić było by prawdą, jakby ich ni ustawić to i tak charka nie będzie się zgadzać z tym co było pomierzone w trakcie projektowania zwrotnicy, nie wiem dlaczego nie możesz tego pojąć.
No pewnie że będzie sie zgadza, jesli projekt zwrotnicy uwzgledniea to, że przednia ścianka jest pochylona, czy ja kiedy kolwiek napisałem, że nie? może zacznij czytać to co ja pisze.