• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Linia transmisyjna AWX + Usher 9950, by Alchemiq

Szczerze mówiąc nie ma z czym walczyć. Salon jest jaki jest, mebli nie zmienię (żona nie zmieni :) więc przesunięcie o 20 cm niczego nie zmienia.
Trudno, znalazłem się w pułapce akustyki pomieszczeń i tak jak inni mają komfort zmian (umeblowania, przestawienie na inną ścianę), tak ja nie mam.. zobaczę jak to zagra, a tym czasem czekam z niecierpliwością na wieczór u kolegi w pomieszczeniu do odsłuchu z Johny Walkerem :) i niesamowitym koncertem DM lub Queen.
Twój przypadek jest idealny do zastosowania małych monitorków zamkniętych na dobrej jakości przetwornikach oraz źródła basu w postaci subwoofera (Małego, takiego jak XLS10 + MB w 25 litrach) którego mógłbyś ustawić gdzieś gdzie nie będzie powodował w miejscu odsłuchowym takich problemów z basem. To jest jedyne wyjście byś nie krzywił się słuchając muzyki z kolumn frontowych odtwarzających całe pasmo.

Dla mnie słuchanie stereo z ampli to grzech. Nie słyszałem przyzwoitych kolumn dobrze grających z amplitunerem, dźwięk był "pusty", ogólnie biedny włącznie z basem.

Ktoś pisał o amplitunerze czy do mnie - nie wiadomo dlaczego - pijesz? Jeśli tak to powiem ci tylko tyle, że nie potrzeba amplitunera by, dobrze działający, system 2.1 mieć w domu.

Wzmacniacz w subie podłączamy high levelem do zacisków we frontach a fronty budujemy takie aby ich (-6dB) znajdowało się w okolicach 60-70Hz dzięki czemu zadnego odcięcia (we wzmaku zasilającym fronty) nie będzie trzeba stosować i subwoofer poprzez płynna regulację odcięcia zgra się z nimi idealnie.

Ostatnia edycja:
Nie wiem, o którym przedziale wyższych częstotliwości mówisz ale to i tak nie ma znaczenia, bo głośnik o srednicy 15cm z niskim Qts (Czyli idealnie nadający się do małych obudów BR) w jeszcze mniejszej zamkniętej zagra prostą charką, która opadać zacznie łagodnie w okolicach 60-100Hz (w zależności od tego jaki głośnik użyjemy).

Dobrym przykładem są moje HDSy (nie ważne, że to grupa 18 centymetrowców), które w zamkniętej 6 litrowej budzie będą miały łagodny spadek zaczynający się w okolicach 90Hz. O takim typie midwooferów mówię mając na mysli odpowiednie głośniki do malutkich monitorków wysokiej klasy systemu 2.1. Jest wiele seasów, Visatony się dwa znajdą oraz kilka Daytonów i Peerlessów, które nadają się idealnie do takich kompaktowych kontrukcji. Nie każdy high endowy monitor musi przetwarzać całe pasmo i dobrze połączone system 2.1 również może być źródłęm znaokomitego dzwięku. Ba, w paśmie poniżej 100Hz może być nawet lepszy bo źrodło basu można wtedy ustawić gdzie się tylko chce niewelując lub osłabiając niepotrzebne podbicia charakterystyki związane z falami stojącymi w danym miejscu odsłuchowym.

Ostatnia edycja:
gooralesko popieram Twoją koncepcje, a napisałem o amplitunerze bo widziałem na początku tematu, że właściciel napędza swoje kolumny właśnie amplitunerem.

Nie wiem, o którym przedziale wyższych częstotliwości mówisz ale to i tak nie ma znaczenia, bo głośnik o srednicy 15cm z niskim Qts (Czyli idealnie nadający się do małych obudów BR) w jeszcze mniejszej zamkniętej zagra prostą charką, która opadać zacznie łagodnie w okolicach 60-100Hz (w zależności od tego jaki głośnik użyjemy).

od 100-200Hz
i nie zgadzam się z tym co piszesz
pobaw sie chocby symulatorem i daj glosnikowi za malo obudowe to zobaczysz co sie dzieje z charakterystyka
a sprawdzilem to niejednokrotnie wsadzajac do samochodu glosnik sredniotonowy w za mala obudowe
dobrym przykladem moze byc tu ss 12M4..

przykład 15W-4531 , chaka w 4 litrowej budzie taka jak być powinna, żadnych podbić nie widać w winisd.

Zależy o jakim głośniku mówimy. Visaton się "ze mna zgadza (A raczej ja z nimi)" bo zaprojektował chociażby Bijou 170. Tylko Ty jakoś znowu nie potrafisz i nie pierwszy raz czepiasz się tam gdzie nie powinieneś bo nie masz racji. Masz gościu problem ze mną od dawna widzę i nadal nie potrafisz sobie z nim poradzić.

Tylko Ty jakoś znowu nie potrafisz i nie pierwszy raz czepiasz się tam gdzie nie powinieneś bo nie masz racji. Masz gościu problem ze mną od dawna widzę i nadal nie potrafisz sobie z nim poradzić.

a to co pisałem to była jakaś osobista zaczepka czy tyczyło się to tego co pisałes?
bo widzę, że ty za bardzo przyjmujesz wszystko osobiście

mozesz byc pewny, ze jak napiszesz coś z czym sie nie zgadzam i uznam to za zla droge to to napisze
czy to bedziesz ty czy kto inny

lklukaszu, a co odpiszesz na mój post o ss 15w, który ma w pełni poprawny wykres w 4l obudwie zamkniętej ze spadkiem -6dB około 70Hz z tego co kojarze.

Nie na temat...
lklukaszu, a co odpiszesz na mój post o ss 15w, który ma w pełni poprawny wykres w 4l obudwie zamkniętej ze spadkiem -6dB około 70Hz z tego co kojarze.

A co ma napisać? To wszystko zależy od głośnika...np AC130Mk2 w obudowie 4l ma podbicie zaczynające się od 500Hz. Stwierdzenie gooralesko jest OK, ale wypadałoby jeszcze dodać, że należy dobrze dobrać głośnik i że panel od suba powinien mieć płynną regulację fazy (choć w zakresie poniżej 100Hz to już ma dużo mniejsze znaczenie).

Nie na temat...
LuSzTi czemu uważasz, ze regulacja fazy w subie nie ma znaczenia poniżej 100hz? Ja uważam, ze ma ogromne znaczenie. Wg mnie każdy panel powinien posiadać taka regulacje. Możesz wtedy postawić suba gdziekolwiek i zgrać go z frontami bez problemu.

---------- Post dodany o 10:50 ---------- Poprzedni post o 10:49 ----------

A głośniki będę dobierać pod względem brzmienia a nie czy da sie go wsadzić w mała skrzynkę i zaaplikowac z ww spadkiem.

a to co pisałem to była jakaś osobista zaczepka czy tyczyło się to tego co pisałes?
bo widzę, że ty za bardzo przyjmujesz wszystko osobiście
mozesz byc pewny, ze jak napiszesz coś z czym sie nie zgadzam i uznam to za zla droge to to napisze
czy to bedziesz ty czy kto inny
Nieprawda, wielu osobom nie odważyłbyś się wytknąć błędów, więc zachowaj takie fałszywe deklaracje dla siebie. I owszem był to osobisty przyktyk, wiesz dobrze o tym.
A głośniki będę dobierać pod względem brzmienia a nie czy da sie go wsadzić w mała skrzynkę i zaaplikowac z ww spadkiem.
Nie zgadzam się z tym co piszesz, bo można połączyć obydwie sprawy i upiec dwie pieczenie na jednym ogniu. Masz jakies archaiczne podejście do budowania sprzętu audio. Brak wyobraźni najwyraźniej sprawia, że nie umiesz wyobrazić sobie głośnika dobrze brzmiącego (Cokolwiek to oznacza) i jednocześnie mającego parametry pozwalające na zaaplikowanie małej obudowy zamkniętej ze strojeniem w okolicach 60-70Hz.

Stwierdzenie gooralesko jest OK, ale wypadałoby jeszcze dodać, że należy dobrze dobrać głośnik
To jest dla mnie oczywiste, ze należy dobrać odpowiedni głośnik. Dlatego uznałem, że oczywistości nie ma sensu pisać.

LuSzTi czemu uważasz, ze regulacja fazy w subie nie ma znaczenia poniżej 100hz? Ja uważam, ze ma ogromne znaczenie. Wg mnie każdy panel powinien posiadać taka regulacje. Możesz wtedy postawić suba gdziekolwiek i zgrać go z frontami bez problemu.

Nie napisałem, że nie ma znaczenia, tylko, że znaczenie ma mniejsze. W koncepcji typowego 2.1 fronty grają do ok 60-80Hz, poniżej opadają z z nachyleniem 6dB/okt (klasycznie dla obudowy zamkniętej) czyli coś ala filtr pierwszego rzędu. Źródło niskich częstotliwości jest tylko jedno, wystarczy je dobrze odfiltrować żeby uzyskać zgranie z frontami. Jeśli to się dobrze zrobi to regulacja fazy nie jest już tak ważna, fala ma już taką długość, że powinno być już dobrze. Ale oczywiście z regulacją fazy byłoby lepiej. A najlepiej to to pomierzyć.

I owszem był to osobisty przyktyk, wiesz dobrze o tym.

Przewrażliwiony jesteś bardzo ostatnio na punkcie tego co piszesz. Gdy tylko ktoś się nie zgadza z Twoim zdaniem to od razu jest to osobisty przytyk. Wypowiadasz się bardzo kategorycznie w niektórych sprawach, uważając,

że oczywistości nie ma sensu pisać.

I powstają niedopowiedzenia. Poza tym pokaż coś na potwierdzenie swoich słów (pomiar, symulacja), zacznij merytoryczną dyskusję z kimś - forum zyska. Trochę więcej dystansu do siebie i do forum.

Powrót