- pozostawiam 1R5, przyzwyczaiłem się
nie jestes pierwszy więc taki rezystor zamieszcze w projekcie
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
- pozostawiam 1R5, przyzwyczaiłem się
Twój przypadek jest idealny do zastosowania małych monitorków zamkniętych na dobrej jakości przetwornikach oraz źródła basu w postaci subwoofera (Małego, takiego jak XLS10 + MB w 25 litrach) którego mógłbyś ustawić gdzieś gdzie nie będzie powodował w miejscu odsłuchowym takich problemów z basem. To jest jedyne wyjście byś nie krzywił się słuchając muzyki z kolumn frontowych odtwarzających całe pasmo.Szczerze mówiąc nie ma z czym walczyć. Salon jest jaki jest, mebli nie zmienię (żona nie zmieniwięc przesunięcie o 20 cm niczego nie zmienia.
Trudno, znalazłem się w pułapce akustyki pomieszczeń i tak jak inni mają komfort zmian (umeblowania, przestawienie na inną ścianę), tak ja nie mam.. zobaczę jak to zagra, a tym czasem czekam z niecierpliwością na wieczór u kolegi w pomieszczeniu do odsłuchu z Johny Walkeremi niesamowitym koncertem DM lub Queen.
a fronty budujemy takie aby ich (-6dB) znajdowało się w okolicach 60-70Hz dzięki czemu zadnego odcięcia
Alchemiq napisał:pozostawiam 1R5, przyzwyczaiłem się
Chyba tylko mi na początku bardziej podobał się 2Rnie jestes pierwszy więc taki rezystor zamieszcze w projekcie
Nie wiem, o którym przedziale wyższych częstotliwości mówisz ale to i tak nie ma znaczenia, bo głośnik o srednicy 15cm z niskim Qts (Czyli idealnie nadający się do małych obudów BR) w jeszcze mniejszej zamkniętej zagra prostą charką, która opadać zacznie łagodnie w okolicach 60-100Hz (w zależności od tego jaki głośnik użyjemy).
pobaw sie chocby symulatorem i daj glosnikowi za malo obudowe to zobaczysz co sie dzieje z charakterystyka
Jest róznica pomiędzy za małą obudową zamknięta a optymalną obudową zamkniętą.
aby ich (-6dB) znajdowało się w okolicach 60-70Hz
Tylko Ty jakoś znowu nie potrafisz i nie pierwszy raz czepiasz się tam gdzie nie powinieneś bo nie masz racji. Masz gościu problem ze mną od dawna widzę i nadal nie potrafisz sobie z nim poradzić.
A co ma napisać? To wszystko zależy od głośnika...np AC130Mk2 w obudowie 4l ma podbicie zaczynające się od 500Hz. Stwierdzenie gooralesko jest OK, ale wypadałoby jeszcze dodać, że należy dobrze dobrać głośnik i że panel od suba powinien mieć płynną regulację fazy (choć w zakresie poniżej 100Hz to już ma dużo mniejsze znaczenie). | ![]() |
LuSzTi czemu uważasz, ze regulacja fazy w subie nie ma znaczenia poniżej 100hz? Ja uważam, ze ma ogromne znaczenie. Wg mnie każdy panel powinien posiadać taka regulacje. Możesz wtedy postawić suba gdziekolwiek i zgrać go z frontami bez problemu. | ![]() |
Nieprawda, wielu osobom nie odważyłbyś się wytknąć błędów, więc zachowaj takie fałszywe deklaracje dla siebie. I owszem był to osobisty przyktyk, wiesz dobrze o tym.a to co pisałem to była jakaś osobista zaczepka czy tyczyło się to tego co pisałes?
bo widzę, że ty za bardzo przyjmujesz wszystko osobiście
mozesz byc pewny, ze jak napiszesz coś z czym sie nie zgadzam i uznam to za zla droge to to napisze
czy to bedziesz ty czy kto inny
Nie zgadzam się z tym co piszesz, bo można połączyć obydwie sprawy i upiec dwie pieczenie na jednym ogniu. Masz jakies archaiczne podejście do budowania sprzętu audio. Brak wyobraźni najwyraźniej sprawia, że nie umiesz wyobrazić sobie głośnika dobrze brzmiącego (Cokolwiek to oznacza) i jednocześnie mającego parametry pozwalające na zaaplikowanie małej obudowy zamkniętej ze strojeniem w okolicach 60-70Hz.A głośniki będę dobierać pod względem brzmienia a nie czy da sie go wsadzić w mała skrzynkę i zaaplikowac z ww spadkiem.
To jest dla mnie oczywiste, ze należy dobrać odpowiedni głośnik. Dlatego uznałem, że oczywistości nie ma sensu pisać.Stwierdzenie gooralesko jest OK, ale wypadałoby jeszcze dodać, że należy dobrze dobrać głośnik
LuSzTi czemu uważasz, ze regulacja fazy w subie nie ma znaczenia poniżej 100hz? Ja uważam, ze ma ogromne znaczenie. Wg mnie każdy panel powinien posiadać taka regulacje. Możesz wtedy postawić suba gdziekolwiek i zgrać go z frontami bez problemu.
I owszem był to osobisty przyktyk, wiesz dobrze o tym.
że oczywistości nie ma sensu pisać.