skrzynka zbita, trzeba montować głośniki i zabawy czas zacząć

---------- Post dodany 03.03.2014 o 13:09 ---------- Poprzedni post 01.03.2014 o 15:12 ----------
Zrobiłem kilka pomiarów, na więcej nie miałem siły te pudła podnosić i rozkręcać

:
Komora przed wylotem z tunelu.
Komora przed wylotem z tunelu na pewno ma wpływ na spl tunelu i tłumienie pasma w pewnym zakresie. Prawdopodobnie na zakres pasma ma wpływ wielkość wlotu i i jej pojemność, chociaż nie udało mi się na razie znaleźć jednoznacznych zależności. Komora powinna być częściowo wytłumiona, całkowite wypchanie materiałem tłumiącym nie zmienia charakterystyki wylotu. Pomiary:
Niebieski - tunel bez komory, surowa buda bez tłumienia
Czerwony - tunel z komorą, surowa buda bez tłumienia
Zielony - tunel z komorą, komora wytłumiona gąbką 4cm na ściankach.
Ewidentnie widać wpływ komory na pasmo. Dodanie jej powoduje lekkie tłumienie częstotliwości powyżej 200hz jednak powstają dość widoczne dziury w paśmie. Dodanie gąbki do środka (kolor zielony) powoduje zniwelowanie tych dziur jednak nie jest idealnie.
Cała buda i pozostałe pomiary
Zrobiłem kilkanaście wariantów z różnymi wersjami wypełnienia gąbką karbowaną 4mm i doszedłem do wniosku że potrzebuję dodatkowy rodzaj materiału. Następnym krokiem będzie dołożenie Hollofilu lub podobnego do tunelu, głównie za głośnikiem. Sama gąbka tłumi zbyt słabo a w dużej ilość bardzo obniżając znacznie efektywność tunelu. Poniżej to co udało mi się uzyskać, przy opcji tłumienia tak jak na zdjęciu.
I tyle narazie..