Pytania bez odpowiedzi.... Zrobiłem jakieś tam kratownice - dzisiaj powsadzam i pomierzę i zobaczymy na ile są skuteczne.
Wszystko zależy od powierzchni czynnej membrany. Przyjmij ok. 70% i będzie O.K.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Pytania bez odpowiedzi.... Zrobiłem jakieś tam kratownice - dzisiaj powsadzam i pomierzę i zobaczymy na ile są skuteczne.
tak rośnie z 5ms na 10ms a BR to przy płaskiej charakterystyce to 20ms.
Podawanie samych suchych danych liczbowych przy GD ma się nijak do rzeczywistości. Bo co innego 20ms poniżej 20Hz a co innego mieć 20ms przy 50Hz. To jak nie widzieć człowieka i powiedzieć, że jak waży 100kg to na jest pewno jest otyły.
Zamieszczone przez sir_morgot
1. Kolumna z wełną na dole w filcu i 10cm wełny na górze.
https://diyaudio.pl/i/21588/bf774364046f61dfb3dee52f656bf259_1484689483.jpg
Jak dla mnie, to zostaw na razie tę wersję, a jak będą zwrotki to się zobaczy jak to się sumuje na pomiarach z zatkanym portem. Możesz jeszcze pokombinować z innymi materiałami na górze choć nie wydaje mi się, żeby się coś wyraźnie poprawiło ~ 850 Hz gdzie występują jakiś rezonanse rozszerzające się powyżej 1 kHz przy braku dolnego tłumienia. Częstotliwościami powyżej bym się nie przejmował bo załatwi to zwrotnica.
Ty to zawsze jesteś i będziesz cynikiem. Widać nie masz klasy. Chodziło ojedną częstotliwość. Ma się rozumieć,że to było porównanie. Filozof z ciebie jak ta lala
Dla podziału 2500Hz dla głośnika 4ohm wyszło (na sucho dla próby) dla 12dB/okt L=0,25mH i C=15uF tak mniej więcej.
Raczej ......więc do dupy.
Czyli cewkę dać na około 0,5mH ? Yoshi_80 a co sądzisz o obudowie o proporcjach jak wyżej na rysunku? Ma to sens? Mam jakieś stare płyty wiórowe w piwnicy i mógł bym coś wystrugać próbnego bez kosztów w celach pomiarowych.
Każda obudowa zamknięta nawet z transformacją Linkwitza jest lepsza od jakiegokolwiek BR.
Lepsza w jakim sensie? Bo arkusz kalkulacyjny pokazuje mniej ms ? A arkusz pokazuje jak zmieniają się zniekształcenia nieliniowe i intermodulacyjne wynikające z pracy głośnika na większych wychyłach membrany ?