A co do sredniaka to Troels pisal, zeby nie zamykac sredniakow w szczelnych obudowach
Moim zdaniem bardzo słusznie

Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
A co do sredniaka to Troels pisal, zeby nie zamykac sredniakow w szczelnych obudowach
tu akurat jest variovent, choc troche niecodzienny: http://www.troelsgravesen.dk/cyclop.htm
Rozumie, że uzycie kota rasy dachowiec jako wytłumienie komory głośnika niskotnowego jest rozwiązaniem bezkompromisowym?
LuSzTi, przykro mi, że masz mnie za mało spostrzegawczego człowieka ![]() | ![]() |
Czyli tradycyjne monitory dwudrożne w OZ to wielkie zło?Od zawsze bylem przekonany, ze nie ma wiekszej zbrodni niz obudowa zamknieta dla srednicy OZ najprosciej zastosowac, ale efekty sa najgorsze.
Czyli tradycyjne monitory dwudrożne w OZ to wielkie zło?
Emoty są właśnie po to żeby w słowie pisanym podkreślić emocje związane z tymże słowem. Jeśli Ty nie stosujesz emotów to jak ja mam się domyślić o co Ci chodzi. Zabrzmiało poważnie, więc i odpowiedź była na temat. Wybacz ale wróżką czy też wróżkiem nie jestem. A wniosek, że uważam Cię za mało spostrzegawczego wyciągnięty nie wiem skąd... | ![]() |
Na moje oko jest to rasa Bengalska, czyli dość droga zabawa jak na materiał tłumiący ![]() | ![]() |
Stąd, że skoro mi tłumaczyłeś, że tam jest Tl to widocznie uznałeś, że jej nie zauważyłem. Ale mniejsza z tymA wniosek, że uważam Cię za mało spostrzegawczego wyciągnięty nie wiem skąd...
Głośnik nie pracuje z "poduszką powietrzną", mówiąc poteycko - ma większą swobode. Niektórzy podnoszą tu także kwestie mniejszych znieksztalcen. Variovent teoretycznie pozwala głośnikom widzieć wieksza obudowe niz jest w rzeczywistosci, wiec raczej nie ma sensu dodatkowo zwiekszac litrazu.Co może mi dać obudowa stratna dla głośnika średniaka? Czy taki variovent dla średniaka jest większy niż standardowe 5-7l w jakie wsadza się średniaki w OZ?
The mid cabs are 4.3 litres net volume and the vent is a 40 x 70 mm PVC tube with an ID of 37 mm. Actually this vent doesn't do much in the traditional way of a vented box. I made it because the mid shouldn't be in a closed box. I don't dig closed boxes for larger midrange drivers! It kills the midrange. Actually I have a small amount of wool material stuffed in the vent, so its function is more like an acoustic vent. So take your pick.
Co może mi dać obudowa stratna dla głośnika średniaka? Czy taki variovent dla średniaka jest większy niż standardowe 5-7l w jakie wsadza się średniaki w OZ?
Akurat mój średniak wg producenta jest midwooferem i jego xmax jest opisywany jako +- 5mm.
Wiadomo, że na średnicy tak go bujać nie będzie, ale z racji tego, że dość łatwo da się u mnie zmienić podział chciałbym popróbować niskich podziałów. Wtedy średniak cięty na np 80Hz
Mam ciekawy art z AES 2008 bass reflex vs "klosed" oczywiście PM nie podpasuje bo są tam ślepe testy, piszą prof itp. Ale jak ktoś chce mogę wysłać ![]() | ![]() |
Już nie musisz znalazłem na necie "u źródła" ![]() http://www.acoustics.hut.fi/~mak/PUB/AES124-000178.pdf | ![]() |