Na forum w USA ludzie wypowiadali się iż wersja UC nie jest taka przymulona jak normalny NRXC, ma więcej detali i gra bardziej żywiołowo. Jednak nie widzę by była dostępna w Madisound czy też Meniscus a widziałem ją kilka lat temu, szkoda.
Jeśli jest możliwość kupienia oryginalnej wersji tego głośnika w wersji UC, to skopiuj projekt Troelsa który podałeś, dopuki ten głośnik jest dostępny. Jak chcesz symulować zwrotnicę lub ewentualnie coś zmienić to można w Vituix skopiować zmierzone przez Troelsa pomiary pasma przenoszenia, a pomiary impedancji znajdziesz na internecie. Jeśli użyjesz SPL Trace w Vituix to powinno też wyliczyć Min Phase potrzebną do symulacji zwrotnicy. Jeśli użyjesz XSim to też masz możliwość wyliczenia Min Phase (zawsze górną korekcję części pasma podaję jako 0dB/oct przy 20kHz, ponieważ tak mi zawsze podaje Min Phase Clio). Będziesz miał dobrze grający projekt z dokumentacją, w dobrej cenie. Więc nie pytaj co jak gra, a kup części i buduj. Ewentualnie możesz zrobić jakieś modyfikacje zwrotnicy, przenieść port bass reflex na tył obudowy (nie sklejaj dwóch płyt z sobą a je skręć, używając między płytami cieniutkiej pianki, bo w taki sposób możesz zmienić część płyty montażowej woofera), zmienić tuning basu, ...
A co do mieszania kopułek metalowych, to przez lata miałem dwa zestawy Focala gdzie tweeter był z tytanu (pokrytym tlenkiem tytanu) zwanym przez Focala Tioxid, głośniki nisko-średniotonowe miał membrany z polypropylenu (Neoflex) i z papieru (Polyglass). Dużo zależało jak zgrałem zwrotnicę. I to niema żadnych reguł co do dobierania głośników. Akurat ja uważam że wersja NBAC lepiej gra z czymś delikatnym niż sterylnym. A Bouchart 400 używający 17NBAC-4, miesza go z 20mm jedwabną kopułką w waveguide.