Jak najbardziej ucho (układ słuchu) jest przyrządem pomiarowym i
Nie jest

Przyrząd pomiarowy musi mierzyć wielkość fizyczną - jakość brzmienia nią nie jest .
Brzmienie nie posiada jednostki ani wzorca .
Czyli jest coś bardziej wiarygodnego z punktu widzenia słuchaniu muzyki, niż nasz układ słuchu? Odpowiedź twierdząca to fałsz logiczny.
Zgadzam się, że do słuchania muzyki nasz słuch świetnie się nadaje i to jego powinnyśmy używać

Do subiektywnej oceny brzmienia również słuch się świetnie nadaje

Jak widzisz w pełni się zgadzamy , nie ma między nami żadnej sprzeczności .
Subiektywna ocena == nasze zmysły.
Tylko my tutaj nie dyskutujemy nad jakością brzmienia ani muzyką .
Tylko nad obiektywnym faktem .
Słychać gniazdko czy nie .
To da się ustalić stosując metodę naukową .
Da się ustalić jednoznacznie .
Tak samo jak laryngolog jednoznacznie ustali czy słyszmy częstotliwość 1khz czy nie .
Żeby jednak rozstrzygnąć temat musimy wyeliminować subiektywizm , wpływ znanych czynników : psychoakustykę, akustykę , być może gniazdko było zepsute

- trzeba zmierzyć znane parametry jak chociażby rezystancje styków itp.
Jeśli nie znajdziemy w ten sposób odpowiedzi i dalej wpływ gniazdka będzie słyszalny można zacząć poszukiwać nowego zjawiska które za to odpowiada .
Nie wcześniej .
Nie udowadnia się, że krasnale nie istnieją trzeba udowodnić, że istnieją
Przykłady z życia co powoduje jak się robi odwrotnie :
https://en.wikipedia.org/wiki/N_ray
https://en.wikipedia.org/wiki/Cold_fusion
Adam_85 - z jego relacji wynika, że nie zadał sobie żadnego trudu aby ustalić co naprawdę słyszy .
Nie wyeliminował nawet podstawowych czynników .
Dlatego na bazie wiedzy którą posiadam , własnych doświadczeń, podobnych udokumentowanych badań mogę z dużym prawdopodobieństwem założyć, że za zarejestrowane przez
Adama_85 wrażenie słuchowe nie odpowiada jakieś nie znane zjawisko w gniazdku. Tak samo jak mogę założyć, że krasnale nie istnieją

Również daje mi to postawę do przypuszczenia, że zakup takiego gniazdka i samodziale sprawdzenie sprawy sugerowane przez
Adama_85, będzie nie tylko stratą kilkuset PLN ale również stratą czasu .
Pamiętasz naszą dyskusję o rezystorach z serii Superes? Sam opowiadałeś, że po zmianie w zwrotnicy z innych rezystorów na te usłyszałeś znaczącą różnicę (na lepsze), pomimo tego, że nie było ku temu podstaw porównując parametry obu rezystorów (znów powtórzę - te parametry, które są mierzone). Jeśli teraz chcesz obronić swoje stanowisko, to musisz się przyznać do tego, że wtedy uległeś autosugestii i że wcale nie usłyszałeś zmiany ;-). Tylko po co, w takim razie, teraz te rezystory stosujesz?... ;-).
Tak słyszałem .
Nie wiem dlaczego , wykonywałem kilka prób próbując ustalić co mogło być przyczyną bez rezultatu.
Niemniej wykonując przełączenia w czasie rzeczywistym (mając zwrotnicę na kolanach i możliwość bezpośredniego przełączenia rożnych rezystorów )
nie jestem wstanie usłyszeć żadnej różnicy między nimi .
Tak samo z kondensatorami , po podmianie zwykle słyszę jakąś różnicę . Gdy przełączam się w czasie rzeczywistym nie słyszę żadnej , najmniejszej różnicy .
Więc autosugestia jest najbardziej prawdopodobnym wyjaśnieniem .
Nie mam z tym problemu . Pogodziłem się już dawno z faktem, że moje uszy to nie przyrząd pomiarowy .
Wiem też, że nasza pamięć nie działa jak jej odpowiednik komputerowy
Pamiętasz jak porównywaliśmy z Konradem CD po interfejsie cyfrowym i jak różnice magicznie znikały przy szybkim przełączaniu ?
No właśnie .
Oczywiście czasami słyszalne zjawiska są realne a wyjaśnienie nie wymaga szukania nowych zjawisk .
2 razy grała mi wysokotównka mimo, że ją odłączyłem

Raz okazało się, że spadek na kablu masy (luźne styki w kostce + skorodowany kabel ) którym płynął prąd nikotonowca był wystarczający aby tw zagrał.
Za drugim razem wystarczyło żeby kable od wysokotonówki tworzyły pętle znajdującą się wewnątrz przewodów doprowadzających prąd do niskotonowców .
Indukowane napięcie było na tyle duże, że berylowy revaletor cichutko sobie grał
Kolejny przykład to CVC.
Adam_85 ma i twierdzi, że działa - słyszy wyraźna różnicę .
Ja przy przełączaniu się w czasie rzeczywistym nie słyszę żadnej.
Yoshi_80 robił podobny test który opisał na AS i również nie słyszał różnicy .
- - - - - aktualizacja - - - - -
A co do ostatniego dlaczego stosuje takie a nie inny rezystory ?
Bo mają lepsze parametry

(TWR i tolerancję )
Tak samo kondensatory mają lepszą tolerancję i są zwykle bliżej wartości znamionowej .