• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tanie kolumny 3 drożne z basem 10 cali

No nie wiem. Skoro średni SPL wynosi 85 dB, to nie chce mi się wierzyć, że ten tweeter ma tak niska sprawność. Wg pomiarów producenta to jest 89-90
Być może jest jakiś błąd w pomiarze spl. Przed pomiarem skalibrowałem spl mikrofonu zgodnie z tym co każe REW no ale uczę się. Pewne jest to, że wszystkie głośniki zostały zmierzone w takich samych warunkach, jeden po drugim z mikrofonem 1m od kolumny, na osi Tweetera. Głośnik średniotonowy też wymagał tylko niewielkiej korekcji rezystorem w tej symulacji. Głośnik niskotonowy napewno ma więcej niż 85db. To słuchać w porównaniu do innych kolumn. Według pomiaru producenta Woofer ma 92db, a tweeter 89-90. Muszę powtórzyć te pomiary ale wcześniej, upewnić się, że wszystko jest skonfigurowane dobrze co do pomiaru spl. Dokształcę się i powtórzę pomiar.

Powrót