• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

kombo napisał:
nie lepiej zapłacic te parę złotych za profesjonalna płytkę?

Kiedyś płytki wykonywałem sam - farbą akrylowa + pisak z żelpenu (przerobiony, bez kulki) a teraz chcę spróbować termotransferu. Druga płytka jest prawie idealna, ma niewielkie ubytki.

Gorsen13, zadajesz pytania, po ktorych mozna wnioskowac ze wiesz bardzo malo, a juz napewno o wiele zamalo zeby budowac taki wzmacniacz.

Pytasz czy mozesz zamontowac mostek 250v 8A zamiast 250v 6A, wiesz czym one sie roznia? co te oznaczenia mowia?

Tasior, w 99% wiem o czym te oznaczenia informują, niestety pozostaje 1% niepewności. Tak wiem czym się różnią - maks. natężeniem prądu jaki może przez nie płynąć. Tylko, że wcześniej nie wiedziałem nawet co to jest i do czego służy mostek prostowniczy (trochę się doedukowałem)...

Niestety w sklepie dostałem tylko rezystory +/- 5% (te beżowe) Czy one pogorszą jakoś brzmienia wzmacniacza?

No to jeszcze jedno pytanko-chodzi mi o elementy,czy ktoś stosował wyższej jakości,i jaki to miało efekt.Czy jest granica jakości względem poprawy dżwieku.A w ogóle to jakie stosujecie?

No to jeszcze jedno pytanko-chodzi mi o elementy,czy ktoś stosował wyższej jakości,i jaki to miało efekt.Czy jest granica jakości względem poprawy dżwieku.A w ogóle to jakie stosujecie?
WIMA na wejscie, a po za tym - byle sprawne byly

Valerian napisał:
czy ktoś stosował wyższej jakości,i jaki to miało efekt.Czy jest granica jakości względem poprawy dżwieku.

Niektorzy przypisuja wrecz magiczne wlasciwosci niektorym elementom a wiekszosc nie slyszy zadnej roznicy. Wiec dopuki sam nie posluchasz to sie nie przekonasz.
Najwieksze zmiany w parametrach wnosi zmiana pradu spoczynkowego i jest to najprostrzy tuning wzmacniacza. Dalej ludzie lubia wymieniac kondensator wejsciowy na ''swoj ulubiony'', nie zmienia to zadnych mierzalnych parametrow ale niektorzy to slysza.

Na allegro do kupienia są 2SC5200 i 2SC1943, są sprzedawane razem za 8,20zł z tym że jest to wersja nieparowana. Parowana wersja kosztuje 13,20zł. Czy opłaca się dołożyć?

NIE! Te tranzystory sa firmowo selekcjonowane a jesli chcialbys miec idealnie sparowane to musisz to zrobic razem ze sterujacymi. Parowanie samych tranow mocy nic nie daje!
Probowalem kiedys parowac 50kompletow tranow sterujacych i nie znalazlem zadnej pary! Madrale z audiostereo napisali ze musze kupic kolejne 50kompletow..
Parowanie tranow to idiotyzm, jest to konieczne tylko przy mosfetach.
PASS kiedys napisal ze do jego aplikacji nadaje sei tylko ok 20% z kupionych tranzystorow a reszta to nowe podzespoly ale zupelnie nie pasujace do jego ukladu.

W uniampie mozesz zastosowac dowolne tranzystory i bedzie dzialal!

Właśnie składam UNI. Wiąże się z tym małe pytanie. Czy mogę użyć BC557C zamiast BC556B i BC547B zamiast 546? Sprawdzałem DATA SHEET tych pierwszych, które wymieniłem i zauważyłem różnicę w pewnych parametrach : http://www.nxp.com/documents/data_sheet/BC556_557.pdf i mam właśnie ten dylemat - lutować czy nie. Niestety u elektronika nie było takiej ilości tranów do UNI i musiałem posiłkować się (poleconymi) zamiennikami.

Amper6 napisał:
Właśnie składam UNI. Wiąże się z tym małe pytanie. Czy mogę użyć BC557C zamiast BC556B i BC547B zamiast 546? Sprawdzałem DATA SHEET tych pierwszych, które wymieniłem i zauważyłem różnicę w pewnych parametrach : http://www.nxp.com/documents/data_sheet/BC556_557.pdf i mam właśnie ten dylemat - lutować czy nie. Niestety u elektronika nie było takiej ilości tranów do UNI i musiałem posiłkować się (poleconymi) zamiennikami.

Oczywiście że możesz. Sam mam uni na 557 i 547 :)

raczej napiecia a nie prady, BC547/557 maja max 50V akurat przy uniampie tyle wystarczy.

Racja Irku :)..tak na szybkiego przed pracą ;). Mam też pytanie (choć było w tym temacie). Co z kondensatorami C23, C30, C5, C12? Nie ma ich w wykazie elementów a nie schemacie montażowym są. Zastąpić zworą jeśli dobrze pamiętam?

Witam!

Chciałem się Was zapytać o pewną rzecz... Ile kosztuję złożenie takiego UniAMP'a ? Wiadomo, że obudowy nie ma co wliczać, bo to wedle własnego uznania i możliwości, czyli chodzi mi o samą elektronikę. Pytam, bo zanim przeczytam 67 stron, trochę minie ;-)

Pozdrawiam,
Krzysiek191022.

krzysiek191022, wszystko zależy od tego jakich elementów użyjesz... Chodzi Ci o samą płytkę? Z radiatorem/bez, z trafem/ bez? To wszystko kosztuje a Ty zadałeś takie pytanie że na nie dobrą odpowiedzią będzie 200zł ale i 1000zł nie będzie zła...

Powrót