widze ze jestem pierwszym który podzieli się opiniami :)
generalnie na as byłem niedługo - koło 5 godzin. Generalnie niektorzy wystawcy się nie popisali - oprócz tych znanych (to ci, ktorzy się postarali) nie było nic ciekawego. Zadnych super nowości nie widziałem.. generalnie zadziwili mnie panowie z Focala - wzmacniacz z tamtego roku, ulepszone wersje grande utopii - grało całkiem nieźle. Co lepsze - Panowie wytłumili po swojemu cały pokój, co mi się całkiem podobało :)
Sony - zaskoczenie. Telewizory fajne, ale pan miał problemy z uruchomieniem jakiegokolwiek filmu, co szczerze mowiąc zraziło mnie.
Na dodatek te "słupki" sonego, które oprócz wyglądu nie reprezentowaly sobą.. niczego. Grały beznadziejnie, masa szumu, może do oglądania tv by to sie nadawało. Pan twierdził ze do 30mkw spokojnie wystarcza.. ale ja w to wąptpie. Generalnie nie dał bym za to tyle pieniędzy ile jest rzekomo warte (35000).
Akkus, studio 16 hertz, visaton - sama klasa. Wszystko ładnie grało, nie ma co dużo pisac :)
Na pochwałę zasługuje system a/v z firmy polpak - szczerze mowiąc nie mam pojęcia co to było, prawdopodobnie bazowało na ampli i dvd pioneera, reszta sprzetu (projektor, ekran i głośniki) mi nie znana. Złapałem się na projekcje filmu i mi się na serio spodobało - siedziałem tam bitą godzine :P)
I to generalnie wszystko, w tym roku AS nie przypadło mi do gustu. Zwiedziłem Sobieskiego i jutro nie zamierzam się wybrać do 2-innych hoteli, mimo tego ze mam blisko i wejście mam za darmo. Na VII piętrze spotkałem częsc audiomaniaków - Questera, Aishę, ŁukaszaN, mIKI-ego , PawłaS - ja byłem bez koszulki i bez plakietki dlatego nierozpoznawalny :]
no wiec tak na szybko -
Focal do kitu, nie podobalo mi sie - moze kiepskie nagrania?
bardzo fajnie gralo B&W! - jak bede bogaty to w sam raz aby staly przy kominku.
Visaton - seria AL - no pieknie, po raz kolejny przekonalem sie do nich, do tego swietny ke25sc!
Akkus - co tu duzo gadac V3 sa swietne, mialem to wiem:) ogolnie duzo komentarzy slyszalem w miedzy czasie na ich temat. fajne zroznicowane i spojne brzmienie.
Duze wrazenie zrobily na mnie kolumny 'katana' na ceramicznych Alconach. - naprawde, rewelacja! no bajka po prostu.
WLM tez nie za ciekawie sie zaprezentowal,
to tak na szybko i poplatanie z pomieszaniem.
ide spac:)
no i ja przed chwilka wrocilem z XYSem :) osluchany nie jestem ale na szybko:
Accuton: totalna porazka... mialem nadzieje ze cos uslysze a tu jak stwierdzil XYS marketing nad trescia...
B&W:gralo dobrze, ale za ta kase nigdy bym tego nie kupil...
Qba: zalezalo mi uslyszec seasow i ich kopulek...i sie dowiedzialem ze nie sa w moim guscie,wg mnie za ostre i troche kalecza moje uszy, za to 15stka excela oddawala to co lubie...bajeczny midwoofer... Jesli chodzi o kopulki seasow to 2zestawy w ktorych odczucie bylo inne niz u Qby- gdyby zawiazano mi oczy to nie powiedzialbym ze w dwoch zestawach totema byly metalowe kopulki... jeden byl wysoki model 3drogi w pokoju totema a drugi zestaw monitory w pokoju wzmacniaczy o charakterze lampowo tranzystorowych.
Harpia: myslalem ze mozna spodziewac sie czegos lepszego-bez zachwytu...
szkoda tylko ze nie moglem posluchac ESY, umknal mi Akkus i Visatony:/
No i moim zwyciezca byl zestaw na 18W8531G Revelator wraz z lampa, to jest to do czego bede dazyl... dzwiek calkiem oderwany, wykop, wyrazistosc barwa i przy tym szczegolowo... to jest to :wink:
Mialem w koncu okazje posluchac mdsa08 w zamknietej budzie w autku XYSa, dla mnie miodek, jak bede potrzebowal suba to napewno bedzie to mds08
ludzi z forumca nie kojarzylem raczej ale moze niektorzy widzieli mnie, chudy wysoki w zielonym polo i plecakiem...
na mnie najwieksze zrobilo ancient audio (w bristolu) z nowymi kolumnami na etonach (w dodatku midwoofer byl 8', co mnie niezmiernie zdziwilo). no po prostu to co lubie - muzykalnosc pelna geba. i musze powiedziec, ze cos takiego by mi wystarczylo. przesiedzialem tam z poltorej godziny, bo tak mnie to wciagnelo. jak powiedzial wystawiajacy - muzyka ma przekazywac emocje i jego zestaw to jak najbardziej robil, niezaleznie od tego jaki sie material mu dalo, a przy tym nie robil sieczki jak to potrafily zrobic revelatory (w sobieskim) z revelatorem weglowka 15cm i jakas kopulka rowniez revelator. owszem na elektronice, ktora byla tam puszczana bylo wszystko ok, ale jak odpalilem swoja muzyke to zero powera i sieka... wiem, wiem - SS sa cholernie neutralne, ale widze ze nie nadaje sie do tego co slucham - co mnie szczerze mowiac bardzo cieszy, bo SS sa dosc drogie. nieco lepiej bylo w esie (bristol) z illuminatorami, ale te z kolei potrafily niezle zamulic. bardzo spodobaly mi sie kolumny visatona na ke 25sc, ti 100, al 170, pomijajac nieco "boomowaty" bas (chociaz tu przyczyna mogl byc koncert czy samo pomieszczenie). nie pasowal mi do chirurgicznego brzmienia reszty, ale to bardziej takie czepianie sie szczegolow, bo srodek i gora byly rewelacyjne. calkiem pozytywnie zaskoczyly mnie tubowe "w.h.t." pomijajac spore dudnienie. dynamika po prostu nie z tej ziemi - no chyba ze to zasluga materialu ktory ktos dal wystawcy. qba z seasami rowniez pozytywne wrazenie. nie wie ktos jaka tam kopulka siedziala? ushery (?) w akkusie to rowniez to co lubie. ciekawy byl demagnetyzer i filozofia jego uzywania, gdzies chyba na 4-5 pietrze w sobieskim .
bardzo fajnie wygladaly kolumny elektrostatyczne w kyriad prestige i tak tez graly. swojej muzyki nie posluchalem, jakkolwiek brzmialy bardzo realistycznie. duza wtopa w zdaje sie chillout room, gdzie jakies wstegi na gorze siedzialy - dudnialy i wszystko takie plaskie. jak tak ma brzmiec wstega to ja dziekuje :P.
no i wreszcie vif xt posluchalem w paru aplikacjach. musze powiedziec, ze sa do dupy - cykaja, zero muzykalnosci, zero zroznicowania.
A ja dopiero dziś się w domu pojawiłem po długiej nieobecności, powiedziałem lekarzowi że wypis na AS2008 to sprawa życia i śmierci i jakoś się udało :)
Mam nadzieję że zdążę ogarnąć dwa hotele w te parę godzin które zostało :)
Pierwszym z zestawów który powalił mnie na kolana był zestaw B&W Nautilus. Cos pieknego !! Bas niezmiesko szybki z przyjemnym wykopem moja Beyma 12br przy nim wydaje sie zamulatorem. Srednica i wyoskie równie dynamiczne a ich linia zaznaczona ostrą kreską. Brzmienie Nautilusów bardzo przypadło mi do gustu, nic dodać nic ująć.
Kolejny świetny zestaw to kolumny Akkusa V3. Bardziej delikatny, niezwykle melodyjny i przyjemny dla ucha. Najmilej zaskoczyła mnie wysokotonówka Ushera która była niezwykle detaliczna i miał jakś taką lekkość w brzemiu :) Kulała jedynie sekcja niskotonowa, której zabrakło dynamiki.
Kolejny zestaw który zaskoczył mnie pozytywnie to małe szerokopasmowe monitorki Dinosaur Bravo ktorycyh można było posłuchać w pokoju firmy Moje Audio. Jak na taki mały szerokopasmowy głośnik kolumy miały naprawde sporo basu, chociaż mój przekaz moze być nieco przekłamany bo w pomieszczeniu był tłok i musiałem stać pod ścianą :P Dzisiaj okazło sie że to nie były szerokopasmowce tylko midwoofer z umieszczoną wspołosiowo wysokotonówką i tu uwaga.. głośnik ten jest produkowany przez Seas'a, wiec o ile jest on dostępny dla przecietnego zjadacza chleba warto było by sie nim zainteresować.
U Visatona królowało aluminium, szkoda tylko ze przez cały czas grał tylko jedne zestaw, a B200 stały pod ściana i zbierały kurz.
Negatywnie zaskoczył mnie WLM. Miałem nadzieje że posłucham już tych sławnych współosiowców, a tu zonk, zwykły zestaw 2way + subwoofer. I przez tego suba wszystko poszło sie czesać. Panowie z WLMa przesadzili chyba troche ze strojeniem do tego doszła marna akustyka niewytłumionego pomieszczenia i było bardzo nieprzyjemnie, na tyle ze było ich jeszcze słychać na korytarzu :P
A mnie negatywnie dźwiek tego tubnowego zestawu całkowicie nie przypadł mi do gustu.
Reasumuja: za dużo sprzetu, za dużo ludzi, za mało czasu Nastepnym razem jak już bede sie wybierać to na poczatek ułoze sobie szczegołowy plan wycieczki i przeznacze wiecej czasu an pojedyńcze wystawy.
No i moim zwyciezca byl zestaw na 18W8531G Revelator wraz z lampa, to jest to do czego bede dazyl...
Który? Bo było ich kilka Pamiętasz nazwę pokoju?
wlasnie nie moge przypomniec a byl tam grubszy gosciu nieogolony... beda zdjecia z AS to napewno pokaza ktory zestaw, ja zrezygnowalem z robienia zdjec bo wolalem sie napatrzec i posluchac niz bawic sie w ustawianie aparatu, tylu fotografow bylo ze ich zdjecia napewno lepsze beda i wszystko bedzie czytelne:)
Skomentuj