Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wątek motoryzacyjny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Aa no tak. 75 koni to porywająca moc, której Dębica w ryzach nie utrzyma :p

Ja złego słowa na debice nie mogę powiedziec. Tanie, dobre i krajowe, testy tez to potwierdzają.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
    Miałem dębice, zimówki były OK. Letnie nie były dobre. Ale najgorsze to to, że padały jak muchy. Regularnie musiałem którąś parkę wymieniać, bo puszczał oplot (nie wiem czy przez dziury, czy same z siebie). Nie polecam.
    Dębica obecnie ma w ofercie 5 modeli opon letnich. Rozumiem, ze przetestowales każdy z nich na dystansie kilkunastu tys km?

Skomentuj

To nie chodzi o to, że opony nie wytrzymają mocy. Tu chodzi o komfort jazdy, a ten w aucie kumpla był dla mnie nie do zaakceptowania. Po skręceniu kierownicy auto pływało na tych oponach. Musiałbym kupić Dębice Presto, która cenowo wychodzi podobnie jak ten Firestone, a nawet w testach wypada od niego gorzej.
      A co do krajowości, to Dębica dawno została pożarta przez Goodyera.

Skomentuj

Zelmera kupil Bosch ale mimo to nadal jest produkowany przez krajowe ręce. Dlatego nawet jakbym mial zapalcic tyle co za zachodnią to wybiorę debice, bo nie jest od zachodnich gorsza, a prace maja rodacy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
          Zelmera kupil Bosch ale mimo to nadal jest produkowany przez krajowe ręce. Dlatego nawet jakbym mial zapalcic tyle co za zachodnią to wybiorę debice, bo nie jest od zachodnich gorsza, a prace maja rodacy.
          Zelmer część produkcji przeniósł do chin. Ale dla mnie i tak szacunek dla tej firmy bo ich produkty projektowane są przez polskie biura designerskie.

Skomentuj

Zelmer od dawna część produktów robił w Chinach.

Skomentuj

Dębica obecnie ma w ofercie 5 modeli opon letnich. Rozumiem, ze przetestowales każdy z nich na dystansie kilkunastu tys km?
              PM, miej litość. Jak myślisz? Miałem Lata temu dębice w dwu samochodach, już nie pamiętam ile razem kompletów, 3, może 4. Jedne jakieś wąskie (do mazdy 121), jedne 185 albo 195. Kilka razy wymieniałem wybulone. To po co miałem kolejny raz dębice kupować?
              Może to był niefart, może coś się zmieniło przez te lata, ale nie będę sprawdzał.

Skomentuj

Nie no spoko, to jest racja, ale główne dochody są wyprowadzane. No i miejsca pracy są dla zwykłych robotników. Nie inwestuje się tutaj w wielkie centra badawcze tylko w wytwarzanie. Ale to temat na osobną dyskusję.
                Ja ciągle szukam opinii.

Nie na temat...
                A BTW PM, ostatnio kto nie zgodzi się z Twoim zdaniem to zaraz na niego naskakujesz, jakbyś Ty wszystko wiedział najlepiej. Micwoj powiedział, że Dębicy nie poleca a Ty mu od razu, czy wypróbował wszystkie modele. To samo można by się zapytać Ciebie, czy wypróbowałeś wszystkie modele po ileś kkm ?
                Wyluzuj trochę, to jest internet i każdy ma prawo do swojej opinii :)

Skomentuj

Nie na temat...
                  Zamieszczone przez mobias Zobacz posta
                  tak szacunek dla tej firmy bo ich produkty projektowane są przez polskie biura designerskie.
                  Kurde, znowu doleję oliwy do ognia, ale powiem o moich doświadczeniach.
                  Miałem zelmera:
                  krajalnicę
                  maszynkę do mięsa
                  mikser
                  ekspres do kawy (identyczną sztukę moja teściowa)
                  odkurzacz.
                  Krajalnica była OK.
                  Maszynka była koszmarna w myciu i zjechało się przełożenie siły na narzędzia, regularnie odpadały jakieś elementy
                  mikser - od mieszadełek plastiki odpadły prawie natychmiast, następnie się w końcu spalił,
                  Ekspres - coś z nim było nie tak, bo odmawiał posłuszeństwa (oba egzemplarze) oprócz tego przeciekał i robiąc kawę skakał po całej szafce i oblazł z niego lakier czy tam inna powłoka. Po drugiej naprawie (łącznie 4, bo dwa ekspresy) zażądałem zwrotu pieniędzy, na szczęście oddali.
                  Odkurzacz: w teleskopowa rura szybko straciła blokadę i aktualnie trzyma się na taśmę, kółka od jednej szczotki się powyłamywały, a oczyszczenie turboszczotki wymaga kombinerek, pęsety i noża do tapet (z 10 minut roboty)
                  Acha. teściowa miała jeszcze czajnik który po krótkim czasie zaczął cieknąć. Nawet nie reklamowała, tylko wychrzaniła i kupiła jakiś inny.

Jak dla mnie to koniec moich przygód z zelmerem.
                  Last edited by Micwoj; 26.03.2015, 15:33.

Skomentuj

195/55R15
                    Miałem w Cordoba sx nowe barum bravuris tyle ze rozmiar 195/60/15 nie był to najlepszy zakup. Ścieranie dość szybkie, prowadzenie w deszczu kiepskie a na suchym piszczaly w zakrętach. Zmieniłem na wcale nie dużo droższe unirorayale rainsport to mi szczeka opadła. Na mokrym jazda jak po szynach, a znajome zakręty zacząłem pokonywać 20km/h szybciej bez pasków. Szwagier miał w Ibizie bf goodrich które nieźle się spisywały. Kleber letnie w Yarisie spisywały mi się świetnie ale zimowe Dębicy fatalnie. Miałem również droższe zimowe falkeny i nokiany ale nie zauważyłem żeby były rewelacyjne. Obecnie w kolejnym juz aucie mam letnie uniroale rainexpert i nigdy mnie nie zawiodły. Polecam tą marke

Skomentuj

PM, miej litość. Jak myślisz? Miałem Lata temu dębice w dwu samochodach, już nie pamiętam ile razem kompletów, 3, może 4. Jedne jakieś wąskie (do mazdy 121), jedne 185 albo 195. Kilka razy wymieniałem wybulone. To po co miałem kolejny raz dębice kupować?
                      Może to był niefart, może coś się zmieniło przez te lata, ale nie będę sprawdzał.
                      No wlasnie, jakies, nawet nie wiesz jakie.

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
                      Nie no spoko, to jest racja, ale główne dochody są wyprowadzane. No i miejsca pracy są dla zwykłych robotników. Nie inwestuje się tutaj w wielkie centra badawcze tylko w wytwarzanie. Ale to temat na osobną dyskusję.
                      Ja ciągle szukam opinii.

Nie na temat...
                      A BTW PM, ostatnio kto nie zgodzi się z Twoim zdaniem to zaraz na niego naskakujesz, jakbyś Ty wszystko wiedział najlepiej. Micwoj powiedział, że Dębicy nie poleca a Ty mu od razu, czy wypróbował wszystkie modele. To samo można by się zapytać Ciebie, czy wypróbowałeś wszystkie modele po ileś kkm ?
                      Wyluzuj trochę, to jest internet i każdy ma prawo do swojej opinii :)
                      Nie bardzo rozumiem? Po prostu mam swoje zdanie i je wyrazilem. Ja mam zupełnie inne odczucia z jazdy na debicach, jak również moi znajomi. Zawsze moze trafić sie bubel, ale zgnoić kazda oponę, ktora jest z Dębicy to przesada. Tak samo z zelmerem. Od lat u mnie w domu byly sprzęty tej marki i nic się nie popsulo. Napewno nie jest to sprzęt wysokiej jakości ale przynajmniej przyzwoitej.

Ale moze to ja taki farciarz jestem, a nie pechowiec?

Skomentuj

Zamieszczone przez Shizo Zobacz posta
                        unirorayale rainsport
                        No to już wydatek ponad 300zł, a w tej cenie jest w czym wybierać. Jedak tak jak mówiłem to nie półka dla tego auta.

uniroale rainexpert
                        Te za to niedostępne w moim rozmiarze 195/55R15 :( w ogóle ten rozmiar z dupy jest, 195/65R15 są praktycznie o 30% tańsze.

Dzięki za pomoc. Szukam dalej.

Skomentuj

To kup 195/50/15
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Mam Barvurisy 3 205/55/16 już drugi sezon. Są ciche, nie zauważyłem nadmiernego zużycia, nie piszczą w zakrętach (jak ktoś tu wcześniej napisał), a Alfa lubi wchodzić w zakręty agresywnie , na śliskiej nawierzchni mają dobrą przyczepność i nie kosztują majątku.

Skomentuj

Eee... na alfie to wszystkie beda dobre
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Continental 255/40 R19 100Y XL i nie narzekam

Skomentuj

Ja w tamtym roku kupiłem komplet opon Yokohama A drive w rozmiarze 195/60/R15 - prowadzenie, hamowanie itp bardzo dobre...ALE - są głośniejsze od moich zimówek, co jak dla mnie całkowicie je dyskwalifikuje. W tym roku szukam nowych opon :)
                                  Może ktoś poleci jakieś dobre i CICHE opony?
                                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

No to już wydatek ponad 300zł, a w tej cenie jest w czym wybierać. Jedak tak jak mówiłem to nie półka dla tego auta.
                                    bardzo dobre opony letnie które również polecam to
                                    Fulda ECOCONTROL HP 195/55 R15 85 H - 256zł /szt

Te za to niedostępne w moim rozmiarze 195/55R15 w ogóle ten rozmiar z dupy jest, 195/65R15 są praktycznie o 30% tańsze.
                                    Zamiennie z tych co pisałem wcześniej możesz założyć Uniroyal RainSport 3 w rozmiarze: 185/55 R15 82H za 249zł / szt

Pamiętaj dobre opony mogą uratować Tobie czy Twojej rodzinie życie. 50zł więcej na sztuce to bardzo niewiele za poprawę bezpieczeństwa.

Skomentuj

ale macie problemy...
                                      pisalem ze klega niedawno kupil audi A8
                                      przy okazji wiec zapytalem go o opony... 20" letnie z indexem predkosci do 300km/h to koszt 3-4k PLN
                                      zimowki ma na szczescie "tylko" 18" wiec to nizszy koszt o 1000zl

ale na szczescie kupil auto z kompletem prawie nowych opon wiec ma 3-4 sezony na nazbieranie odpowiedniej kwoty na opony :p

Skomentuj

Fulda ECOCONTROL HP 195/55 R15 85 H - 256zł /szt
                                        Też biorę pod uwagę, tak samo jak Nokian Line. Dzięki.

Uniroyal RainSport 3 w rozmiarze: 185/55 R15 82H za 249zł / szt
                                        Jeśli 185 to chyba wolałbym 60. Bardziej popularny rozmiar przekładający się na ceny, dodatkowo na obecnym profilu mama mocno narzeka na twardość, a 185/55 byłby jeszcze mniejszy.

Pamiętaj dobre opony mogą uratować Tobie czy Twojej rodzinie życie. 50zł więcej na sztuce to bardzo niewiele za poprawę bezpieczeństwa.
                                        Do tego podchodzę trochę sceptycznie, bo poczucie bezpieczeństwa to jest bardzo dobra karta przetargowa dla producentów. Łatwo nas zastraszyć i "zmusić" do wydania paru złotych więcej. Ja wychodzę z założenia, że żadne gumy nie zastąpią zdrowego rozsądku i umiejętności, poza tym wybieram pomiędzy uznanymi markami, a nie wśród chińskich "no-nameów".

Dzięki za chęć pomocy :)

Skomentuj

Ja polece Dunlopy Winter Sport 3D na zime, a na lato Dunlop SP Sport Fastresponse
                                          marcinsywala.pl
                                          Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Czaruję...
                                          X